Η σχεδιαζόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διαρκέσει το πολύ 10 ημέρες, κατά τις οποίες έως 300 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ πρόκειται να ανταλλαγούν με έως 100 ομήρους της Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Israel, η οποία επικαλείται το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.
Μετά απ’ αυτό, οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να συνεχισθούν, προσθέτει η εφημερίδα.
Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ σκοπεύει να γνωστοποιήσει στη Χαμάς τα ονόματα των ομήρων. Στη συμφωνία λέγεται πως προβλέπεται επίσης να μην χωριστούν κατά την απελευθέρωσή τους οι μητέρες από τα παιδιά που έχουν συλληφθεί όμηροι από τους ενόπλους της Χαμάς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times of Israel, οι όμηροι πρέπει να είναι ισραηλινοί πολίτες ή κάτοικοι της χώρας. Δεν έχει αποκαλυφθεί ποιοι ακριβώς εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία.
Στην πρώτη φάση, το Ισραήλ σχεδιάζει να απελευθερώσει 150 παλαιστίνιους κρατουμένους μόλις απελευθερωθούν 50 όμηροι. Η απελευθέρωση θα γίνει σταδιακά σε μια περίοδο τεσσάρων ημερών, κατά την οποία τουλάχιστον 10 όμηροι θα απελευθερώνονται κάθε μέρα.
Στη δεύτερη φάση, περαιτέρω έως 150 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν από ισραηλινές φυλακές – εφόσον, σε αντάλλαγμα, έως 50 όμηροι επιστρέψουν στο Ισραήλ. Και πάλι, τουλάχιστον 10 όμηροι θα πρέπει να απελευθερώνονται σε κάθε φάση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας, θα τηρείται περαιτέρω 24ωρη κατάπαυση του πυρός για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται.
Με βαριά καρδιά έγινε η συμφωνία εκεχειρίας από το Ισραήλ
Περισσότερα στοιχεία για τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων, έδωσε από την Ιερουσαλήμ ο Γαβριήλ Χαρίτος, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Ο ίδιος σημείωσε πως «με βαριά καρδιά έγινε αυτή η συμφωνία από την ισραηλινή κυβέρνηση. Η πίεση η εσωτερική ήταν μεγάλη, όπως και η εξωτερική. Περίπου 25.000 πολίτες μαζί με τους συγγενείς των ομήρων διαδήλωναν μετά από πενθήμερη πορεία από το Τελ Αβιβ έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού». Παράλληλα, παρείχε λεπτομέρειες για τη διαδικασία ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Όπως είπε στην ΕΡΤ, «υπάρχει πολύ συγκεκριμένη διαδικασία για την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Στις 7 το πρωί ανακοινώθηκε ο κατάλογος των τριακοσίων Παλαιστινίων που πρόκειται να απελευθερωθούν, εκ των οποίων οι 150 τώρα, με βάση αυτή τη συμφωνία της εκεχειρίας και εφόσον θα συνεχιστούν οι μέρες της εκεχειρίας, θα φτάσουν έως τους τριακόσιους.
Το κριτήριο είναι, ότι δεν είχαν συμμετάσχει ως αυτουργοί σε δολοφονίες. Και όντως αυτό το κριτήριο έχει τηρηθεί όταν βλέπουμε τα ονόματα. Υπάρχει όμως η δυνατότητα είτε από την κυβέρνηση, είτε από υπουργούς, είτε από φορείς, είτε από πολίτες του Ισραήλ να προβάλουν μια προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο και να πουν ότι κάποιος έχει σκοτώσει έναν συγγενή του και δεν θέλει να αποφυλακιστεί.
Η προθεσμία για την προσφυγή είναι 24 ώρες. Που σημαίνει ότι από αύριο στις 7 το πρωί, θα υπάρχει η δυνατότητα να καθοριστεί η ώρα που θα παραδοθούν οι πρώτοι αιχμάλωτοι. Από τις εξίμισι έως τις επτά, σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, ο στρατός του Ισραήλ υποχρεούται να σταματήσει τις επιχειρήσεις του μέσα στη Γάζα».
Με πληροορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ