Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία της αγοράς η τουρκική κεντρική τράπεζα, ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων-μαμούθ, μεγαλύτερη από κάθε πρόβλεψη.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υπό την επικεφαλής Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 500 μονάδες βάσης στο 40%. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα σηματοδότησε ότι από δω και στο εξής θα επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.
«Η Επιτροπή εκτίμησε ότι το τρέχον επίπεδο νομισματικής στενότητας είναι σημαντικά κοντά στο επίπεδο που απαιτείται για την καθιέρωση της πορείας αποπληθωρισμού», δήλωσε η τράπεζα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής.
MPC Decision of 23 November 2023: https://t.co/pvNi9hENBb pic.twitter.com/9660jA1jIP
— CentralBankofTürkiye (@CentralBank_TR) November 23, 2023
Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι περισσότεροι οικονομολόγοι προέβλεψαν αύξηση 250 μονάδων βάσης, ενώ τρεις προέβλεπαν αύξηση 500 μονάδων. Ο ένας προέβλεψε 300 μονάδες βάσης και ένας άλλος 350.
«Ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιγξης θα επιβραδυνθεί και ο κύκλος σύσφιγξης θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η νομισματική στενότητα θα διατηρηθεί όσο χρειάζεται για να διασφαλιστεί η σταθερή σταθερότητα των τιμών», ανέφερε η τράπεζα.
Με την έκτη συνεχόμενη άνοδο των επιτοκίων από τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα κάνει ένα ακόμα επιθετικό βήμα προκειμένου να τερματίσει την εποχή του φθηνού χρήματος και να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Τα πραγματικά επιτόκια βρίσκονται τώρα σε θετικό έδαφος σε σχέση με τον προβλεπόμενο πληθωρισμό στα τέλη του 2024, ένα όργανο που προτιμούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όταν μιλούν για νομισματική σύσφιγξη. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι έως τότε ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 36%. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός έτρεχε με ποσοστό 61,36%.
Η επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία
Τον Ιούνιο, η Τουρκία αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δύο χρόνια, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που υποσχέθηκαν να εφαρμόσουν την οικονομική ορθοδοξία για να αντιστρέψουν την εικόνα του πληθωρισμού.
Η παραδοσιακή οικονομική ορθοδοξία υποστηρίζει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξάνονται για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, αλλά ο Ερντογάν αυτοανακυρήχθηκε σε εχθρό των επιτοκίων και υποστήριξε δυναμικά μια στρατηγική μείωσης των επιτοκίων αντί αύξησης.
Θετικά δείγματα
Από την στιγμή που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους μετά τις εκλογές, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ, με σχεδόν δύο δεκαετίες εμπειρίας σε αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες έθεσαν ως βασική τους προτεραιότητα να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην τουρκική οικονομία.
Και από τις πρώτες τους κιόλας κινήσεις διεφάνη η πρόθεσή τους να αποστασιοποιηθούν από τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστά και ως erdoganomics, αυξάνοντας τα επιτόκια για να ρίξουν τον πληθωρισμό. Ας μην ξεχνούμε εδώ ότι η Ερντογάν έδειχνε μια σχεδόν ευλαβική εμμονή με τις μειώσεις των επιτοκίων, ισχυριζόμενος ότι έτσι θα εκτονωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας πολιτικής έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τις διεθνείς αγορές, αν και οι αναλυτές διατηρούν πάντα κάποιες επιφυλάξεις καθώς ουδείς μπορεί να διαβλέψει με ασφάλεια πόση ακόμα ευελιξία και για πόσο καιρό, θα δώσει ο Σουλτάνος στο «οικονομικό δίδυμο».
Πηγή ΟΤ