Οι νέες πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ και την ουσιαστική απουσία συγκροτημένης και αξιόμαχης αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτυπώθηκαν στη χθεσινή συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Εβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Η απουσία από την αίθουσα της Ολομέλειας της μισής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική του κλίματος αμηχανίας και «παγωμάρας» που επικρατεί στις τάξεις της ενόψει και του δεύτερου κύματος αποχωρήσεων.
Η αιχμηρή ατάκα που επιφύλαξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, προκάλεσε αίσθηση ακριβώς λόγω της πρωτοφανούς «παραλυτικής» εικόνας που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η επιθετικότητά σας ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την πορεία των ποσοστών του κόμματός σας στις δημοσκοπήσεις», του είπε, σχολιάζοντας ότι παρόντες στη συζήτηση «ήταν με το ζόρι οι μισοί βουλευτές σας» και σημειώνοντας ότι «κινδυνεύετε να γίνεται “κόμμα Black Friday”, μείον 50%, αν συνεχίσετε έτσι».
Στο νέο σκηνικό εντάσσεται και η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος εμφανίστηκε να διεκδικεί ρόλο αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και η επιλογή Μητσοτάκη να καταστήσει «συνομιλητή» του τον Ανδρουλάκη στη συζήτηση αυτή, απαξιώνοντας τον Φάμελλο, αποτυπώνει τη νέα πραγματικότητα.
Ούτε η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου μπορούσε να αναπληρώσει το υπαρκτό αντιπολιτευτικό κενό που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντίθετο μάλλον, αφού υποδήλωνε την προφανή αδυναμία εκπροσώπησής του από τον πρόεδρό του – για πρώτη φορά άλλωστε έχουμε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης του οποίου ο αρχηγός δεν είναι βουλευτής!
Ο Ανδρουλάκης εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό ότι «ήρθε να πει ως δικαιολογία ότι “τα προβλήματα δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε κόμμα”», για να προσθέσει ότι «οι ευθύνες για τη μη λύση των προβλημάτων έχουν και κόμμα και χρώμα και ονοματεπώνυμο», επισημαίνοντάς του ότι «είστε Πρωθυπουργός, όσα χρόνια ήταν και ο κ. Τσίπρας και άρα, πρέπει πια να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που δεν λύσατε ή τα προβλήματα που έχετε δημιουργήσει».
Διάθεση συγκλίσεων
Παρά τις διαφωνίες τους για την επόμενη μέρα, η αντιπαράθεσή τους δεν είχε ούτε «κορόνες» ούτε προσωπικές αντεγκλήσεις, ενώ διατυπώθηκε εκατέρωθεν διάθεση συναινετικών συγκλίσεων με τον μεν Μητσοτάκη να προσβλέπει σε ρεαλιστικές αντιπροτάσεις, τον δε Ανδρουλάκη να δηλώνει ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με διάθεση συναίνεσης και όχι με διάθεση αλαζονείας και περιφρόνησης για ό,τι πει κάθε φορά η αντιπολίτευση».
Το «μήνυμα» Ανδρουλάκη ήταν: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε τις προτάσεις μας. Συναίνεση, αλλά με προοπτική. Οχι συναίνεση του Πόντιου Πιλάτου».
Οι δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι ανεπάρκειες στη διαχείριση των κρίσεων σε Εβρο και Θεσσαλία αποτελούν τη βάση εκκίνησης μιας συζήτησης που πρέπει να αποβλέπει στο αύριο, ώστε η χώρα να μη βρεθεί ανοχύρωτη στα νέα φαινόμενα που αποτελούν μια νέα σκληρή πραγματικότητα.
Γι’ αυτό και Μητσοτάκης δεν δίστασε να εμφανιστεί έτοιμος να δεσμευτεί ότι αν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης ξεπερνούν τα συνθήματα και είναι ρεαλιστικές, τότε θα τις ενσωματώσει στο δικό του σχέδιο.
Αλλωστε είπε ότι είναι ο τελευταίος που θα δηλώσει ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πρόσφατων θεομηνιών από το κράτος, ωστόσο τόνισε ότι θα υπερασπιστεί την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή με βάση την οποία λειτουργεί η πολιτεία και το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών, αλλά και εθελοντών, που έδρασαν στην πρώτη γραμμή, ενώ αποδόμησε τη «γραμμή» Φάμελλου ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε τα «εργαλεία» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
«Ενα γραφείο σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο και έναν χάρτη που ήταν προβληματικός γιατί δεν προέβλεπε πού θα είχαμε τα πλημμυρικά φαινόμενα», είπε χαρακτηριστικά, με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στην κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική επάρκεια και τη βούληση να καταθέσει, έστω σήμερα, ένα σχέδιο επανεκκίνησης της ζωής στις πληγείσες περιοχές και τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να δηλώνει: «Ελεος! Σας βαρεθήκαμε πια! Κάθε φορά το ίδιο γνωστό τροπάρι! Κάθε φορά μπροστά σε μια καταστροφή, οι ίδιες δικαιολογίες!».