«Ξανανοίγει αυτή η κουβέντα και λέμε πάλι τα ίδια. Ισχύουν οι θέσεις μου, είναι θέμα του πρωθυπουργού το πότε θα εκδηλωθεί αυτή η πρωτοβουλία» δήλωσε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος είναι αντίθετος και στα δύο (γάμο – υιοθεσία).
«Όταν είσαι αντίθετος στο γάμο, κατά μείζονα λόγο είσαι αντίθετος στην υιοθεσία», ανέφερε, στο Open, θυμίζοντας ταυτοχρόνως πως είναι ήδη σε ισχύ το σύμφωνο συμβίωσης και πρόσθεσε:
«Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι ο Βορίδης, έκρινε το ζήτημα της ισότητας και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση που υπάρχει κράτος, το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει το γάμο.
Το Δικαστήριο είπε ότι ο γάμος είναι θεσμός, ο οποίος κυρίως αφορά πρωτίστως και κυρίως τα ζητήματα της οικογένειας. Και επομένως, σε περίπτωση μη θεσπίσεώς του δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση της αρχής της ισότητας. Εναπόκειται στο κράτος και την εσωτερική έννομη τάξη να αποφασίσει ό,τι θέλει να αποφασίσει».
«Δεν μπορώ να κάνω πίσω…»
Ο κ. Βορίδης μίλησε και για την επιλογή του πρωθυπουργού «να επιτρέψει στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να εκφρασθούν κατά συνείδηση», χωρίς, δηλαδή, να τεθούν ζητήματα πειθαρχίας. Ενώ για τους υπουργούς, ειδικότερα, εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός και σε αυτούς, δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα πειθαρχίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλοι που διαφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ερωτηθείς αν παραιτηθεί σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο θέμα απάντησε: «Στα ζητήματα συνειδήσεως εννοείται ότι δεν μπορώ να κάνω πίσω. Επομένως αν κάποιος μου πει ότι πρέπει να το κάνω υποχρεωτικά, δεν μπορώ να το κάνω».
Να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο
Με αφορμή τη σύλληψη του 23χρονου για σωρεία επιθέσεων εις βάρος γυναικών στην περιοχή των Εξαρχείων, ο υπουργός Επικρατείας, παρατήρησε πως «μιλάτε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι υπέρ της αυστηροποιήσεως όλου του πλαισίου» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς να αφήνεις ελεύθερο κάποιον, ο οποίος έχει κάνει ένα τέτοιο αδίκημα».
Συν τοις άλλοις, «πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τους δικαστές να προσπαθούν να εξαντλούν το 18μηνο, αν έχουμε θέματα προφυλακίσεως. Ειδικά όταν έχουμε έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι αλλοδαπός. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά διότι η διαμονή του αλλοδαπού έχει συνήθως περιστασιακά χαρακτηριστικά».
Στο σημείο αυτό, όμως, ο Μ. Βορίδης εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αναρτηθεί στη διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Εμείς θα αυστηροποιήσουμε πάρα πολύ το πλαίσιο της υφ’ όρον απολύσεως και των αναστολών», προανήγγειλε διευκρινίζοντας πως «δεν έχουμε ανάγκη να βαρύνουμε τις ποινές φυλακίσεως ή καθείρξεως. Είναι αυστηρές, προσήκουσες, αυτές που πρέπει». Το πρόβλημα είναι ότι «δεν εκτίονται […] Βλέπεις κάποιον που έχει 20 χρόνια, να καταλήγει να βγαίνει στα 7».
Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Βορίδη, «ορισμένες κατηγορίες θα μπορούσαν να κάνουν πλήρη έκτιση, αλλά, κυρίως, να υπάρξει μια οριστική αποτίμηση της προσωπικότητας του κρατουμένου που ζητάει να βγει και να μην υπάρχει μια τυπική διαδικασία», όπως επέτρεψε νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε.
«Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση»
Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη στη Βουλή, ο πρωθυπουργός αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από ό,τι στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε:
«Ακούσαμε την ομιλία Φάμελλου, κανένα επιχείρημα, καταγγελτικός, ισοπεδωτικός λόγος. Δεν χρειάζεται πολλά να του απαντήσεις σε αυτό. Αυτό τελειώνει σε τρία λεπτά. Και ακούσαμε τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος ήρθε και έθεσε πέντε ζητήματα. Στα οποία ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι έπρεπε να απαντήσει. Έχει να κάνει με την ποιότητα της αντιπολίτευσης», συμπέρανε.
Επιπλέον, «εάν σε δύο μήνες αποχωρήσουν (σσ από το ΣΥΡΙΖΑ) άλλοι δέκα (βουλευτές) γιατί είδαν ότι τους πέρασε και το ΚΚΕ, και επομένως βαθαίνει η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ», τότε είναι πιθανό κάποια στιγμή να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση, με κριτήριο, βέβαια, την κοινοβουλευτική δύναμη.
Κληθείς, στο σημείο αυτό, να σχολιάσει το χαρακτηρισμό «Black Friday», που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για τη μείζονα αντιπολίτευση, ο Μ. Βορίδης είπε: «Πολύ ωραίο είναι […] και το βλέπω να υλοποιείται». Πάντως, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, απέρριψε εκ νέου, τη μομφή ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με αλαζονεία.