Η πιο μικρή χώρα σε έκταση – 316 τετρ. χιλιόμετρα – αλλά και σε πληθυσμό – 518.536 κάτοικοι – στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πήρε μια μεγάλη απόφαση: Πλέον, ακόμη και 16αρηδες μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για δήμαρχοι ή να αναλάβουν θέση αντιδημάρχου.
Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Εθνικής Κληρονομιάς, Τεχνών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκλογικός νόμος στη Μάλτα επιτρέπει ήδη σε 16αρηδες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων. Σημειωτέον η χώρα έχει 68 τοπικά συμβούλια, με το μεγαλύτερο να εκπροσωπεί περίπου 30.000 πολίτες. Μάλιστα, είναι υπεύθυνα για τομείς, όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων ενώ μικρότερο ρόλο έχουν σε θέματα, όπως είναι η δημόσια τάξη ή η συντήρηση των δρόμων.
Και μπορεί για τα τοπικά συμβούλια ένας 16χρονος να έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα, ωστόσο μέχρι τώρα για τη θέση του δημάρχου οι υποψήφιοι θα έπρεπε να έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια. Την…ευρωπαϊκή αυτή πρωτιά, βέβαια, δεν την υποδέχθηκαν όλοι με τον ίδιο ενθουσιασμό καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι υποστήριξαν πως ένας νέος 16 ή 17 ετών είναι πολύ μικρός για να αναλάβει τέτοια καθήκοντα.
Ψήφο εμπιστοσύνης, λοιπόν, από την κυβέρνηση της Μάλτας στους νεαρούς για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στον δημαρχιακό θώκο. Στη χώρα μας πάλι, τα ηλικιακά όρια για όσους θέλουν να εκλεγούν είναι όσο και τα είδη των εκλογικών αναμετρήσεων. Έτσι, υποψήφιοι για δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν δικαίωμα όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών. Αξίζει να σημειωθεί πως στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ο μικρότερος υποψήφιος ήταν 18 ετών. Την ίδια στιγμή, όποιος θέλει να διεκδικήσει τη δημαρχία θα πρέπει να έχει κλείσει το 21ο έτος της ηλικίας του ενώ για τις βουλευτικές και ευρωεκλογές το ηλικιακό όριο είναι τα 25 έτη. Στο σώμα, πάλι, των εκλογέων μπαίνουν πλέον και οι 17αρηδες.
Η προοδευτική απόφαση της Μάλτας αλλά και η διαφορά των ηλικιακών ορίων του δικαιώματος μεταξύ του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι έχει ανοίξει για μία ακόμη φορά τη συζήτηση για το ποιες θα πρέπει να είναι τελικά οι ηλικίες των υποψηφίων. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να αλλάξει το όριο του εκλέγεσθαι για όσους θέλουν να μπουν στην Βουλή και να «πέσει» από τα 25 χρόνια στα 21. Το επιχείρημά τους; Από τη στιγμή που μπορεί κάποιος να εκλεγεί δήμαρχος στα 21 του έτη, γιατί όχι και βουλευτής. Άλλοι, πάλι, προτρέπουν να γίνουμε πιο προοδευτικοί και να εμπιστευθούμε τη νέα γενιά και άρα να οριστεί ηλιακό…πλαφόν τα 18 χρόνια, για τους δημάρχους, τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές.
*Της Εύης Σαλτού από την έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ, ένθετο cityhub