Τις τελευταίες ώρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στη Μοσάντ, την υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας του, να κυνηγήσει τους ηγέτες της Χαμάς σε όλον τον πλανήτη. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που δημοσιεύουν τουρκικά ΜΜΕ, στην προσπάθεια αυτή, θα βρει απέναντι τις τουρκικές υπηρεσίες.
Παραδοσιακά, τουρκικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονταν στενά, με την Άγκυρα να δίνει το «ελεύθερο» σε πράκτορες της Μοσάντ να κινούνται ελεύθερα σε τουρκικό έδαφος. Οι εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, επέτρεπαν μια τέτοια ειδική συνεργασία.
Μια τέτοια συνθήκη όμως έχει ανατραπεί ήδη εδώ και πολλά χρόνια, από το 2010, ενώ ειδικά από το 2020 η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και απ΄ότι φαίνεται η Μοσάντ θα αντιμετωπίσει τους πράκτορες της ΜΙΤ. Σύμφωνα με ανάλυση στο τουρκικό The Cradle του ειδικού στα ζητήματα ασφαλείας Hasan Illaik η Άγκυρα ακόμα και σήμερα έχει ζητήσει ακόμα και από τη Χαμάς να περιορίσει τις δραστηριότητές της στο τουρκικό έδαφος.
Ωστόσο, είναι μια κίνηση που απέτυχε να κατευνάσει τη Μοσάντ, η οποία -σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ- ακόμα και πριν την 7η Οκτωβρίου έχει δραστηριοποιηθεί επικίνδυνα στη γειτονική χώρα. Πηγές από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, που επικαλούνται τα τουρκικά Μέσα, αναφέρουν ότι έχουν επιφέρει νέο χτύπημα κατά σειρά στη Μοσάντ.
Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah η ΜΙΤ κατάφερε να σώσει να από τα νύχια της Μοσάντ τον Παλαιστίνιο χάκερ Omar A. που πιστώθηκε με την εισβολή στο διαβόητο σύστημα αεράμυνας Iron Dome τα έτη 2015-2016, αναζητούνταν από το Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο επίνδυνος χάκερ που παραβίασε τον «Σιδερένιο Θόλο»
Ο Omar, απόφοιτος προγραμματισμού υπολογιστών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, ήταν ο αρχιτέκτονας ενός λογισμικού hacking για το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας που μπορεί να διεισδύσει σε κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν σε Android. Αυτό τον έβαλε στη λίστα της Μοσάντ ως πιθανό στόχο. Επιδιώκοντας να τον δελεάσουν, του πρόσφεραν δουλειά μέσω μιας νορβηγικής εταιρείας λογισμικού το 2019, αλλά ο Ομάρ, ύποπτος για την ανάμειξη του Ισραήλ, απέρριψε την πρόταση.
Ο νεαρός μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη το 2020, αλλά η Μοσάντ τον κυνηγούσε και στην Τουρκία. Η MIT γνώριζε επίσης την κατοικία του στην Τουρκία λόγω της καταγωγής του ως χάκερ. Τον Απρίλιο του 2021, ένας πράκτορας με το όνομα Raed Ghazal επικοινώνησε μαζί του, ισχυριζόμενος ότι είναι ο διευθυντής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γαλλικής εταιρείας Think Hire, και πάλι, προσφέροντας δουλειά στον Omar. Ο Ghazal «πήρε συνέντευξη» από τον Omar δύο φορές στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να τον πείσει να γίνει μέλος της εταιρείας, αλλά δεν τα κατάφερε.
Στην συνέχεια, όπως αναφέρει η Σαμπάχ, ένας άλλος πράκτορας της Μοσάντ, ο Ομάρ Σαλαμπί, επικοινώνησε μαζί του για λογαριασμό της γαλλικής «εταιρείας», προσφέροντάς του 10.000 δολάρια για ένα λογισμικό. Ο Ομάρ έκανε τη δουλειά και πληρώθηκε από τη γαλλική εταιρεία.
Τον Ιούνιο του 2022, ένας άλλος πράκτορας της Μοσάντ που χρησιμοποιεί το όνομα Nikola Radonij επικοινώνησε με τον Ομάρ, προσφέροντάς του δουλειά είτε στη Βραζιλία είτε στην Κωνσταντινούπολη. Συνοδευόταν από άλλα τρία άτομα που εργάζονταν για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και υποδυόταν μια ομάδα «προγραμματιστών».
Η ΜΙΤ παρεμβαίνει
Ο Ομάρ ήταν έτοιμος να δεχτεί την προσφορά, αλλά τότε ήταν που η MIT επικοινώνησε μαζί του και τον προειδοποίησε. Ωστόσο οι Ισραηλινοί δεν το έβαλαν κάτω σύμφωνα πάντα με τη Σαμπάχ. Όταν ο Παλαιστίνιος χάκερ έκανε διακοπές στη Μαλαισία τον Σεπτέμβριο του 2022 οι Ισραηλινοί τον τσάκωσαν λίγες μέρες αργότερα στην Κουάλα Λουμπούρ και μεταφέρθηκε σε μια απομακρυσμένη καμπίνα περίπου 50 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα της Μαλαισίας. Εκεί, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, βασανίστηκε και ανακρίθηκε από ανθρώπους της Μοσάντ, σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για να διεισδύσει στο Iron Dome και στο λογισμικό χάκερ με βάση το Android που ανέπτυξε.
Φαίνεται, όμως ότι για καλή του τύχη, το Τμήμα Αντικατασκοπίας της ΜΙΤ είχε εγκαταστήσει ήδη λογισμικό παρακολούθησης στο κινητό του πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη. Όταν η MIT ενημερώθηκε για την απαγωγή, Τούρκοι αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τις αρχές της Μαλαισίας και μέσω λογισμικού παρακολούθησης, τις βοήθησαν να εντοπίσουν την τοποθεσία όπου κρατήθηκε ο Omar A.. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μαλαισίας εισέβαλαν στο σπίτι και έσωσαν τον Omar A, συλλαμβάνοντας τους υπόπτους που τον απήγαγαν.
Ο Omar A. επέστρεψε στην Tουρκία και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σπίτι που του παρείχαν οι Τούρκοι.
Προηγούμενες επιχειρήσεις της Μοσάντ στη Τουρκία
Τον Μάιο του 2023, η MIT αποκάλυψε την εξάρθρωση ενός δικτύου της Μοσάντ που συγκέντρωνε κυρίως πληροφορίες για Ιρανούς και Παλαιστίνιους που κατοικούσαν στην Τουρκιά. Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η MIT εξέθεσε έναν πυρήνα «φάντασμα» 56 λειτουργών που κατασκόπευαν μη Τούρκους υπηκόους για λογαριασμό της Μοσάντ.
Έγγραφα της MIT αποκάλυψαν ότι οι κατάσκοποι συγκέντρωναν βιογραφικές πληροφορίες για ξένους υπηκόους μέσω μια ειδικής διαδικτυακής μεθόδου, παρακολουθούσαν τις κινήσεις των οχημάτων μέσω GPS, εισέβαλλαν σε δίκτυα που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης που βασίζονται σε συσκευές Wi-Fi βρίσκοντας ιδιωτικές τοποθεσίες. Το «κελί», αποτελούμενο από πολίτες από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, χρησιμοποίησε πολλές ψεύτικες ιστοσελίδες σε πολλές γλώσσες, κυρίως αραβικά, για να αποκτήσει τεχνικές τοποθεσίες και πραγματικές διευθύνσεις IP, όπως ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Αυτοί οι πυρήνες κατασκοπείας στόχευαν στη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών, εστιάζοντας κυρίως σε Παλαιστίνιους φοιτητές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εργαστούν σε τομείς που σχετίζονται με την άμυνα στο μέλλον, καθώς και σε προσωπικότητες και εταιρείες με επιρροή του Ιράν.
Σύμφωνα με τη Daily Sabah, το δίκτυο περιλάμβανε άτομα τουρκικής, λιβανέζικης και συριακής υπηκοότητας.
Η δημοσίευση περιείχε φωτογραφίες επτά συλληφθέντων, υποστηρίζοντας ότι ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου «δικτύου φαντασμάτων» 56 ατόμων που συνδέονται με εννέα πυρήνες της Μοσάντ. Το δίκτυο είχε εφαρμόσει παραπλανητικές τακτικές, δημιουργώντας ψεύτικους ιστότοπους που μεταμφιέζονταν σε υπηρεσίες απασχόλησης, ενώ συγκεντρώνονταν διακριτικά τα βιογραφικά των πιθανών προσλήψεων.
Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης τον Μάιο ότι η MIT κατέστρεψε ένα άλλο «κελί» 15 πρακτόρων της Μοσάντ με έδρα την Κωνσταντινούπολη, προχωρώντας σε σε έξι συλλήψεις. Σύμφωνα με τους Τούρκους, οι φερόμενοι ως πράκτορες εκπαιδεύτηκαν στην Ευρώπη από στελέχη της Μοσάντ και επιφορτίστηκαν με την παρακολούθηση μιας εταιρείας και 23 ατόμων με εμπορικούς δεσμούς με το Ιράν.
Ωστόσο, οι Τούρκοι δείχνουν να είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί στις εξαρθρώσεις δικτύων της Μοσάντ, όπως ισχυρίζονται.
Τον Δεκέμβριο του 2022 , η Τουρκία ανέφερε ότι εξάρθρωσε άλλη μια ομάδα επτά ατόμων που κατασκόπευαν Παλαιστίνιους για λογαριασμό της Μοσάντ, η οποία χρησιμοποίησε τις πληροφορίες της για να ξεκινήσει διαδικτυακές εκστρατείες δυσφήμισης και απειλές κατά των Παλαιστινίων.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, οι προχώρησαν στη σύλληψη 15 υπόπτων που φέρεται να συνδέονταν με την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ. Σύμφωνα με την έκθεση του τούρκου εισαγγελέα, οι συλληφθέντες φέρεται να λάμβαναν πληροφορίες και σημαντικά έγγραφα για το κράτος του Ισραήλ, μετά από επικοινωνία που είχαν με Παλαιστίνιους και Σύριους υπηκόους στην Τουρκία. Όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά ΜΜΕ, οι πληρωμές γίνονταν μέσω διεθνών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων.
Εντοπισμός Παλαιστινίων φοιτητών στην Τουρκιά
Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχία για τα πεδία σπουδών που ακολουθούν σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων φοιτητών στα τουρκικά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των μηχανολόγων μηχανικών, αεροναυπηγικής μηχανικής και πληροφορικής.
Οι ανησυχίες γύρω από τους Παλαιστίνιους φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε εξειδικευμένα πεδία STEM στα τουρκικά πανεπιστήμια προσθέτουν άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στη σχέση Άγκυρας-Τελ Αβίβ. Οι Ισρηλινοί ανησυχούν ότι η παροχή υποτροφιών από την Tουρκία σε περίπου 600 Παλαιστίνιους θα τους προσφέρει εξειδίκευση που θα αξιοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Η παρακολούθηση αυτών των φοιτητών και ατόμων που κατηγορούνται για υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αντίστασης περιπλέκει περαιτέρω τη λεπτή δυναμική μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμά ο Illaik.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ασφαλείας, που επικαλείται το The Cradle, πράκτορες της Μοσάντ παρακολουθούν ενεργά ορισμένους Παλαιστίνιους φοιτητές ενώ παρακολουθούν ενώσεις και άτομα που κατηγορούνται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι υποστηρίζουν στους Παλαιστινίους.
Η Μοσάντ στρατολογεί
Η Μοσάντ, όπως αναφέρει ο Hasan Illaik, πέραν από την καταδίωξη αντιπάλων του Ιραήλ εντός της Τουρκίας, έχει επιδοθεί και σε στρατολόγηση Τούρκων πολιτών. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους ασφαλείας λένε ότι η στρατολόγηση Τούρκων πολιτών από στελέχη της Μοσάντ αντιπροσωπεύει σημαντική παραβίαση της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, παρέχοντας στη Μοσάντ πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια, τις στρατιωτικές δυνατότητες και την οικονομική θέση της Τουρκίας.
«Η κίνηση ανοίγει επίσης την πόρτα για πιθανές μυστικές επιχειρήσεις σε τουρκικό έδαφος, θέτοντας άμεση απειλή για την κυριαρχία της Τουρκίας».
Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι πριν από αρκετούς μήνες, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες επικοινώνησαν με διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της ισραηλινής κατασκοπείας, τόσο εντός όσο και εκτός του αραβικού κόσμου, αναζητώντας ανταλλαγή πληροφοριών για την εξάρθρωση δικτύων πρακτόρων της Μοσάντ. «Η συνεργασία επεκτάθηκε σε χώρες σε όλη τη Δυτική Ασία, υποδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή» αναφέρει ο Illaik.