Παρά τις αρχικές πληροφορίες και τους αρχικούς υπολογισμούς, φαίνεται πως η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στις 7 Δεκεμβρίου, θα είναι μικρότερη από το αναμενόμενο. Από κάθε άποψη. Θα είναι ένα ταξίδι-εξπρές και η αποστολή του θα αποτελείται από λιγότερα άτομα σε σχέση με τις εκατοντάδες που ακουγόταν πως θα τον συνοδεύουν. Από ό,τι πληροφορούμαι, η Αθήνα ανέμενε εδώ και ημέρες να λάβει από το Προεδρικό Μέγαρο της Αγκυρας το ακριβές πρόγραμμα και το μέγεθος της αποστολής για την επίσκεψη του τούρκου προέδρου. Τελικά, προέκυψε πως θα παραμείνει στη χώρα μας για μερικές ώρες μόνο, συνοδεία των υπουργών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες του Συμβουλίου για την υπογραφή μνημονίων κατανόησης με τους έλληνες ομολόγους τους.
Ακυρώθηκε το δείπνο
Ενδεικτικά να σας πω ότι στην αποστολή αναμένεται να συμμετέχουν εννέα υπουργοί, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια και οι συνάδελφοί τους που χειρίζονται τα χαρτοφυλάκια της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, του Τουρισμού, της Υγείας, της Παιδείας και της Δικαιοσύνης. Να σας πω επίσης ότι ο Ερντογάν δεν θα συνοδεύεται, τελικά, από τη σύζυγό του, ενώ η σύντομη διάρκεια του ταξιδιού οδήγησε και στην ακύρωση ενός δείπνου που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το πρόγραμμά του, εξάλλου, δεν περιλαμβάνει επίσκεψη στη Θράκη, παρά τις αρχικές πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει στην περιοχή.
Ευρω-ψήφισμα για τις υποκλοπές
Με συντριπτική πλειοψηφία (425 υπέρ, 108 κατά και 23 αποχές) το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε χθες ψήφισμα για τις υποκλοπές και τα παράνομα λογισμικά κατασκοπείας, τα οποία χαρακτηρίζει «απειλές για τους ανθρώπους και τη δημοκρατία», υπογραμμίζοντας ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν επαρκεί για την πρόληψη της κατάχρησής τους. Στο ψήφισμα αναφέρονται τέτοιες περιπτώσεις ονομαστικά, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στις έρευνες για τις παράνομες υποκλοπές και το Predator, ενώ τονίζονται και οι πρόσφατες «αιφνίδιες αλλαγές» στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), αλλά και στο ότι η υπόθεση διαβιβάστηκε σε άλλον εισαγγελέα.
Αναφέρεται, επίσης, ότι η Κομισιόν θα πρέπει να αξιολογήσει έως το τέλος Νοεμβρίου κατά πόσον η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της χρήσης λογισμικού κατασκοπείας, με βάση τα όσα είχε συμφωνήσει με την Ευρωβουλή μετά και την εξεταστική επιτροπή για το Pegasus. Δεν τους βλέπω βέβαια στην Κομισιόν να κινούνται πολύ…
Μια δωρεά που συγκίνησε
Η χθεσινή ημέρα είχε μια ηρωίδα με ονοματεπώνυμο. Την Αθηνά Παπαχρήστου, συνταξιούχο αγρότισσα. Που είχε μαζέψει ένα κομπόδεμα και αποφάσισε να δωρίσει ένα ασθενοφόρο αξίας 65.000 στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου, το οποίο θα διαμορφωθεί ειδικά για τη διακομιδή διασωληνωμένων περιστατικών. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι η είδηση συγκίνησε τον Νίκο Ανδρουλάκη που αναζήτησε την κυρία Παπαχρήστου και της μίλησε στο τηλέφωνο για να τη συγχαρεί, ενώ συμφώνησαν στην επόμενη περιοδεία του στην περιοχή να βρεθούν κι από κοντά.
Πολυεθνική άσκηση στην Ξάνθη
Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ σήμερα κι αν δείτε να λείπει ο Νίκος Δένδιας μη σας κάνει εντύπωση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα βρίσκεται στην Ξάνθη, όπου στο Πεδίο Βολής Πετροχωρίου θα παρακολουθήσει την τελική φάση της Τακτικής Ασκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Olympic Cooperation 23». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική άσκηση, αφενός γιατί μιλάμε για τον Εβρο, αφετέρου γιατί σε αυτή μετέχουν, εκτός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, χερσαίες δυνάμεις από ΗΠΑ και Γαλλία (μαθαίνω ότι θα την παρακολουθήσει και η γαλλίδα πρεσβευτής Λοράνς Αουέρ), Κύπρο, Βουλγαρία και Γεωργία. Και παρατηρητές από εννέα χώρες, μεταξύ αυτών η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία κ.ά. Μετά την άσκηση ο Δένδιας θα έχει συνάντηση και με τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα.