«Είμαι η σφαίρα στη θαλάμη» ήταν το μότο διαφημιστικού μηνύματος που προσωποποιούσε ο Όσκαρ Πιστόριους για λογαριασμό μεγάλης εταιρείας αθλητικών ειδών. Με δεδομένο ότι ένας απαράβατος κανόνας στην συγγραφή σεναρίων λέει όταν ένα όπλο εμφανίζεται σε μια σκηνή πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί, το παραπάνω στοιχειοθετεί μια τραγική ειρωνεία με φονικό αποτέλεσμα.
«Είμαι ένας υπεύθυνος κάτοχος όπλων και ποτέ δεν θα τα χρησιμοποιήσω για να χτυπήσω έναν αθώο», είχε δηλώσει κάποτε ο διάσημος αθλητής χωρίς φυσικά να υποψιάζεται ότι πριν από δέκα, ανήμερα του φετινού Αγίου Βαλεντίνου, όχι μόνο θα τα χρησιμοποιούσε αλλά από τα πυρά τους θα έπεφτε νεκρή η αγαπημένη του Ρίβα Στέενκαμπ. Ο Όσκαρ Πιστόριους ήταν η σφαίρα στη θαλάμη που έγραψε το τέλος της ζωής της, τον επίλογο της ερωτικής ιστορίας τους και το τέρμα της αθλητικής του καριέρας.
Παρηγοριά η θρησκεία
Σήμερα ο γρηγορότερος άνθρωπος χωρίς πόδια που απογείωσε το παραολυμπιακό κίνημα και απέκτησε με το πείσμα του ολυμπιακά φτερά είναι η σκιά του παλιού εαυτού του. Μετά από 8 χρόνια στη φυλακή στη διάρκεια των οποίων, όπως γράφει η Daily Mail, έφαγε ξύλο από τους συγκρατούμενος του, εγκατέλειψε όλα όσα είχαν σημασία για εκείνον και βρήκε παρηγοριά στη θρησκεία αφού ζήτησε τη συγχώρεση από τον πατέρα της δολοφονημένης φίλης του πριν πεθάνει κι εκείνος ο Όσκαρ Πιστόριους είναι έτοιμος να ζήσει ελεύθερος ξανά.
Το δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής που εκδίκασε το αίτημα του να αιτηθεί την αποφυλάκιση του υπό όρους μετά την συμπλήρωση του 50% της ποινής του, αποφάσισε υπέρ του και ανακοίνωσε ότι από τις 5 Ιανουαρίου του 2024 θα συνεχίσει να εκτίει την ποινή του από το σπίτι του στην Πρετόρια.
Μάτια στην πλάτη
Κι ενώ ο αλλοτινός Blade Runner βρίσκεται μια ανάσα πριν αφήσει για πάντα πίσω του το στενό κελί του για την τριώροφη έπαυλη του στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, διάφορες πηγές από την περιοχή, εκτιμούν ότι θα πρέπει μια ζωή να κοιτά πίσω από τον ώμο του, καθώς η αστυνομία του Γιοχάνεσμπουργκ έχει λάβει εδώ και καιρό πληροφορίες ότι ο υπόκοσμος της Πρετόρια τον περιμένει για να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία της όμορφης Ρίβα.
Πληροφορίες θέλουν τον διάσημο αθλητή να είναι γνωστής του παραπάνω, γι’ αυτό και όταν ήταν έξω με εγγύηση απέφευγε τα παράθυρα ή τα κρατούσε ερμητικά κλειστά, ενώ εντός της φυλακής ήταν εξαιρετικά προσεχτικός την ώρα του φαγητού, καθώς είχε εκφράσει φόβους ότι υπήρχε περίπτωση κάποιος εχθρός του να επιχειρήσει να τον δηλητηριάσει. «Συνήθως έτρωγε φασόλια απευθείας από την κονσέρβα για να απομακρύνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο», αναφέρει η ίδια πηγή στη βρετανική εφημερίδα. Μάλιστα, στο άγχος του και στην προσπάθεια του να δείχνει πιο σκληρός αποδίδεται και το γεγονός ότι έγινε μανιώδης καπνιστής.
Πνευματικός καθοδηγητής
Αλήθεια ή ψέματα οι δικοί του άνθρωποι λένε ότι ο Όσκαρ Πιστόριους έχει δεσμευτεί ότι δεν θα ξαναπιάσει όπλο στα χέρια του (μια δύσκολη απόφαση σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται από την κουλτούρα της βίας) και ότι σκοπεύει αυτή τη νέα ζωή του να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στον Θεό και στο να παρέχει βοήθεια στον υπόλοιπο κόσμο.
Εξάλλου, αυτό ακριβώς έκανε το τελευταίο χρονικό διάστημα που ήταν στη φυλακή, είχε γίνει πνευματικός καθοδηγητής των συγκρατουμένων του και τους ενθάρρυνε να διαβάζουν τη Βίβλο και να αγαπούν τον Χριστό.
Η ανατομία ενός εγκλήματος
Ήταν Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, όταν ο Πιστόριους πυροβόλησε θανάσιμα τη Ρίβα. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι είχε σφραγίσει με την παρουσία του τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου συναγωνιζόμενος, αυτός ένας άνδρας χωρίς πόδια, τους γρηγορότερους αρτιμελείς αθλητές στον κόσμο, κερδίζοντας μια περίοπτη θέση στην ιστορία των σπορ. Όπως είχε δηλώσει τότε επικαλούμενος τα λόγια της μητέρας του σε μια επιστολή που του άφησε πριν φύγει νωρίς από τη ζωή, «αυτός που πραγματικά χάνει δεν είναι ποτέ αυτός που τερματίζει τελευταίος. Ο πραγματικά χαμένος είναι αυτός που κάθεται στο πλάι. Το άτομο που δεν προσπαθεί καν να αγωνιστεί».
Και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει γι’ αυτό, γιατί ο «Blade Runner», ο δρομέας πάνω σε λεπίδες, αγωνίστηκε με κάθε τρόπο για να πείσει για την αθωότητα του, αμέσως μετά το στυγερό έγκλημα και την γοργή σύλληψη του, μόνο που δεν είπε την αλήθεια και γι’ αυτό δεν τον πίστεψε κανείς.
«Ένας άψογος άνδρας»
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το ζευγάρι ήταν μαζί από τον προηγούμενο Νοέμβριο και παρά τις όποιες διαφωνίες του, οι οποίες είχαν γίνει αντιληπτές από τον περίγυρο του, η ίδια η Ρίβα, που ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη νομική για να αφοσιωθεί με την ίδια προσήλωση σε μια επικερδή καριέρα στο μόντελινγκ, είχε δηλώσει για τον σύντροφο της ότι είναι «ένας άψογος άνδρας που νοιάζεται πραγματικά για το συμφέρον μου».
Τον μοιραίο Φεβρουάριο είχε, μάλιστα, γράψει στον λογαριασμό της στο Twitter ότι ο Όσκαρ Πιστόριους «δεν είναι μόνο όμορφος για να τον κοιτάς, αλλά λέει και έξυπνα πράγματα».
Η κατάθεση και τα κενά
Προφανώς όχι και τόσο, αφού η κατάθεση του ότι ξύπνησε εκείνο το βράδυ, επειδή νόμιζε ότι είχαν μπει διαρρήκτες στο σπίτι του και ότι άδειασε το όπλο του στην κλειδωμένη από μέσα πόρτα του μπάνιου, για να προστατεύσει τον ίδιο και τη Ρίβα που πίστευε ότι κοιμόταν δίπλα του, για να συνειδητοποιήσει στη συνέχεια ότι κειτόταν νεκρή ακριβώς πίσω από την πόρτα που είχε κάνει σουρωτήρι, αμφισβητήθηκε εξαρχής.
Τι κι αν περπάτησε χωρίς τα προσθετικά του πόδια μέσα στη δικαστική αίθουσα, σε μια από πρόθεση φορτισμένη συναισθηματικά αναπαράσταση του εγκλήματος, ούτε ένας ούτε δύο αλλά 107 μάρτυρες τον έβγαλαν με τον τρόπο τους ψεύτη. Το καρφί στο φέρετρο του Πιστόριους έβαλε η πρώην κοπέλα του, Σαμάνθα Τέιλορ, που κατέθεσε ότι είχε πάντα στο κομοδίνο του ένα όπλο τα βράδια μαζί με το προσθετικά του πόδια, ο στενός φίλος του, Ντάρεν Φρέσκο, ο οποίος αποκάλυψε ότι πρόσφατα είχε παραλάβει επτά όπλα αξίας 3.200 ευρώ και φυσικά οι ιατροδικαστές που ανέλαβαν την υπόθεση και συμπέραναν από το άψυχο σώμα της Ρίβα και τα ρούχα της ότι τα πράγματα είχαν εξελιχθεί κάπως διαφορετικά.
Ποινές μπρος πίσω
Στον Πιστόριους αρχικά επιβλήθηκαν πέντε χρόνια κάθειρξης, τα οποία μετά από οκτώ μήνες μετατράπηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση ήταν τεράστιες. Ποινικολόγοι άρχισαν να εκφράζουν φανερά την αντίθεση τους προς την ετυμηγορία της δικαστή, Τοκολίζε Μασίπα. Γι’ αυτό και τον Δεκεμβρίου του 2015 ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για τον φόνο της Ρίβα και καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση, ενώ τον Νοέμβριο του 2017 έγινε 13 χρόνια και 5 μήνες.
Έκτοτε ο Πιστόριους έχει πει πολλά, έχει κλάψει περισσότερο, ζητά συνεχώς συγχώρεση επειδή αφαίρεσε τη ζωή της συντρόφου του, αλλά και πάλι δεν έχει παραδεχτεί την ενοχή του. Σε μια από τις τελευταίες δηλώσεις του, πριν τη σημερινή απόφαση είχε πει τα εξής: «Αν μου δοθεί η ευκαιρία της λύτρωσης, θα ήθελα να βοηθήσω τους λιγότερο τυχερούς όπως έκανα στο παρελθόν. Θέλω να πιστεύω ότι αν η Ρίβα μπορούσε να με κοιτάξει από ψηλά, θα ήθελε να ζήσω έτσι τη ζωή μου»…