Δάκρυα χαράς και πανηγυρισμοί στην Δυτική Όχθη κατά την στιγμή της απελευθέρωσης των γυναικών, παιδιών και εφήβων κρατουμένων. Καταγγελίες για ιατρική παραμέληση των κρατουμένων από το Ισραήλ. Μια από τις αποφυλακισθείσες είχε φυλακιστεί για αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα με βάση τον πρόσφατο νόμο για «Κατανάλωση τρομοκρατικού περιεχομένου».
Σε άλλα περιστατικά στην Ιερουσαλήμ η αστυνομία υποχρέωσε τα αυτοκίνητα που θα παραλάμβαναν τους κρατούμενους, αλλά και τα παράθυρα των σπιτιών να είναι καλυμένα για να μην φαίνονται οι πανηγυρισμοί.
Οι φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι και δικηγόροι έχουν καταγγείλει συχνά βασανιστήρια ενώ έχουν αναφερθεί και 6 θάνατοι κρατουμένων κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Γάζα και την Δυτική Όχθη.
Η περ
Η περίπτωση της εκπροσώπου των κρατουμένων Μάρα Μπακίρ
Παλαιστίνια που απελευθερώθηκε καταγγέλλει ότι τους παραμελούσαν από άποψη ιατρικής περίθαλψης Η Μάρα Μπακίρ, η οποία συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις το 2015 όταν ήταν μόλις 16 ετών, μόλις αποφυλακίστηκε από τη φυλακή Οφέρ.
Η Μπακίρ είπε στο Al Jazeera ότι πολλοί από τους αποφυλακισμένους χρειάζονται ιατρική φροντίδα. «Όλοι οι κρατούμενοι βίωσαν υψηλό επίπεδο ιατρικής παραμέλησης», δήλωσε. Η Μπακίρ είχε πυροβοληθεί στο χέρι κατά τη σύλληψή της. Η ίδια είπε ότι ανυπομονεί να περάσει χρόνο με την οικογένειά της και σκέφτεται να εγγραφεί σε πανεπιστήμιο για να πάρει πτυχίο Νομικής. Σύμφωνα με το Σαμιντούν, η Μάρα Μπακίρ είναι η εκλεγμένη εκπρόσωπος των γυναικών κρατουμένων.
Παλαιστίνια που απελευθερώθηκε μετά από 8 χρόνια αγκαλιάζεται με τη μητέρα της Τα παλαιστινιακά Μέσα μεταδίδουν βίντεο και φωτογραφίες από την επανένωση των Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών με τις οικογένειές τους. Η στιγμή που η Μάρα Μπακίρ, η οποία είχε μιλήσει νωρίτερα στο Al Jazeera, πέφτει στην αγκαλιά της μητέρας της.
Περισσότερα από την απελευθερωμένη Παλαιστίνια κρατούμενη Μάρα Μπακίρ
Η Μπακίρ λέει ότι ενημερώθηκε σήμερα το πρωί ότι επρόκειτο να αποφυλακιστεί από τη φυλακή Οφέρ.
Είπε στο Al Jazeera ότι η αστυνομία πραγματοποίησε τεστ DNA, μεταξύ άλλων εξετάσεων, πριν της πουν ότι δεν θα της επιτραπεί να γιορτάσει κατά την απελευθέρωσή της.
«Είμαι λίγο νευρική και ζαλισμένη- δεν μπορώ να πιστέψω ότι βγήκα», είπε.
Η Μπακίρ δήλωσε ότι η αστυνομία ενημέρωσε επίσης τους άλλους κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι ότι αν επρόκειτο να γίνουν γιορτές και αν επρόκειτο να κυματίσουν σημαίες κατά την απελευθέρωσή τους, θα συλλαμβάνονταν εκ νέου.
Ο πατέρας της δήλωσε επίσης στο Al Jazeera ότι προσήχθηστο αστυνομικό τμήμα νωρίτερα σήμερα και απειλήθηκε να μην πραγματοποιήσει καμία εορταστική εκδήλωση ή «να μην δείξει κανένα σημάδι χαράς» μετά την απελευθέρωση της κόρης του.
«Τα χρόνια που πέρασε στη φυλακή ήταν δύσκολα», δήλωσε ο Μπακίρ . «Αλλά έχω ισχυρή προσωπικότητα … και πίστη στον Θεό». Η συνεχής υποστήριξη της οικογένειάς της τη βοήθησε να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της κράτησης, πρόσθεσε.
Πανηγυρισμοί με Παλαιστινιακές σημαίες αλλά και σημαίες της Χαμάς
Με σημαίες της Χαμάς και της Παλαιστίνης πανηγύρισαν την αποφυλάκισή τους οι Παλαιστίνιες κρατούμενες και πολίτες. Όπως μεταδίδουν παλαιστινιακά κανάλια στο Telegram, με σημαίες της Χαμάς και της Παλαιστίνης πανηγύρισαν την αποφυλάκισή τους οι Παλαιστίνιες κρατούμενες και πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να τις υποδεχθούν.
Η Ζέινα Αμπντό, η νεαρή Παλαιστίνια που φυλακίστηκε για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιστρέφει στο σπίτι της στο Τζαμπάλ Μουκαμπέρ μετά την απελευθέρωσή της στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων, επανενώνοντας την οικογένειά της και τα αγαπημένα της πρόσωπα.
Έφοδοι στα σπίτια των ατόμων που θα απελευθερώνονταν
Στο σπίτι της είχαν εισβάλει νωρίτερα μέσα στην ημέρα δυνάμεις της Αστυνομίας σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τη χαρά της οικογένειας για την απελευθέρωση της Ζέινα.
Οι καταγγελίες είναι αντίστοιχες με άλλα λόγια. Όλες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως έγιναν έφοδοι, ειδικά στις περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κατά τις οποίες τους ζητήθηκε να μην πανηγυρίζουν και να καλύψουν τα παράθυρα των σπιτιών τους.
Οι πράξεις της Ισραηλινής Αστυνομίας φαίνεται πως αντανακλούν στις οδηγίες του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, του ακροδεξιού Μπαν-Γκβίρ. Στην περίπτωση της Αμάνι Χασέμ, οι καταγγελίες κάνουν λόγο πως του πήραν και τα φαγητά που ετοίμαζαν για την υποδοχή της κρατουμένης.