Μετά την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, πληροφορίες θέλουν να ανιχνεύτηκαν σε πολλούς από τους άνδρες της υψηλές δόσεις Captagon, που σίγουρα τροφοδότησε το δολοφονικό αμόκ τους.
Ο κίνδυνος που εκπροσωπεί το ναρκωτικό αυτό, ωστόσο, δεν περιορίζεται στο «μπουστάρισμα» που δίνει σε τρομοκράτες. Το εμπόριο Captagon έχει γίνει ένα βασικό εργαλείο επιρροής για το καθεστώς Ασαντ στη Συρία και μια τεράστια πηγή εισοδήματος για τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που επιτίθενται τώρα στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία.
Δεν είναι όμως το μόνο ιδιαίτερα εθιστικό ναρκωτικό που χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου: στις ΗΠΑ υπάρχει μια υποψία ότι η Κίνα έχει εξαπολύσει μία επίθεση αντιποίνων για τους εξευτελιστικούς Πολέμους του Οπίου του 19ου αιώνα – πώς αλλιώς, αναρωτιούνται οι βρετανικοί «Times», μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι το παντοδύναμο κινεζικό κράτος έχει επιτρέψει σε κινεζικές εταιρείες να εξάγουν τα συστατικά της φαιντανύλης, ενός συνθετικού οπιοειδούς, υπό τη μορφή χαπιού, 50 φορές πιο ισχυρού από την ηρωίνη, που εισάγεται λαθραία στις ΗΠΑ μέσω των μεξικανικών καρτέλ και σκότωσε πέρυσι εκεί κάπου 70.000 ανθρώπους;
Κρίση οπιοειδών
Η κρίση των οπιοειδών είναι τόσο οξεία στις ΗΠΑ, που σίγουρα θα παίξει ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2024. Οταν λοιπόν ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε πρόσφατα με τον Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο, η λήψη μέτρων από το Πεκίνο κατά της φαιντανύλης ήταν ψηλά στον κατάλογο των αμερικανικών επιθυμιών. Ο υπολογισμός του Πεκίνου, επισημαίνουν οι «Times», είναι πως αν οι ΗΠΑ χρειάζονται τη συνεργασία του, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος να δράσουν παρορμητικά (ότ)αν αυξήσει θεαματικά την πίεση στην Ταϊβάν.
Πέρα όμως από τα χάπια φαιντανύλης, υπάρχουν και παραλλαγές της υπό τη μορφή αερολύματος: μία τέτοια παραλλαγή παραγώγων φαιντανύλης είχε χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση Πούτιν το 2002 κατά των τσετσένων ανταρτών που είχαν εισβάλλει στο θέατρο Ντουμπρόβκα της Μόσχας παίρνοντας εκατοντάδες ομήρους –όπως θα αποκαλυπτόταν μια δεκαετία αργότερα, περίπου 130 όμηροι πέθαναν από το αέριο αυτό. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων έκανε πρόσφατα αρκετές προσπάθειες να απαγορεύσει πλήρως τόσο την πολιτική όσο και τη στρατιωτική χρήση αερολυμάτων χημικών ουσιών που επενεργούν, όπως η φαιντανύλη, στο κεντρικό νευρικό σύστημα: οι μόνες χώρες που αντιτάχθηκαν ήταν το Ιράν, η Ρωσία, η Κίνα και η Συρία.
Βαρόνος ναρκωτικών
Ειδικά ο ηγέτης αυτής της τελευταίας, σημειώνει ο Τζος Ρότζιν στη «Washington Post», μπορεί πλέον να προσθέσει στο βιογραφικό του, πέραν του «δικτάτορας», «του εγκληματίας» και του «κατά συρροή δολοφόνος» και το «βαρόνος των ναρκωτικών». Η παραγωγή του Captagon, του μικρού, λευκού χαπιού που εξάγεται κατά εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής, συνδέεται άμεσα με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις και την οικογένεια του Μπασάρ αλ Ασαντ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως κατάσχει μεγάλα φορτία Captagon που κατευθύνονταν στη Γάζα.
Οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που επιχειρούν στη Συρία και το Ιράκ παίζουν βασικό ρόλο, γιατί ελέγχουν τα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ και την Ιορδανία. Χρησιμοποιούν τα κέρδη από τη μεταπώληση του ναρκωτικού για την αγορά όπλων και την επέκταση των εδαφών τους. Το μερίδιο του Ασαντ, τον διατηρεί στην εξουσία και τον αφήνει ανεπηρέαστο από τις διεθνείς κυρώσεις. Για να φτάσει το Captagon στην Ευρώπη, το καθεστώς του έχει φτιάξει ένα δίκτυο διανομής που συμπεριλαμβάνει συνεργασία με τη λιβανική Χεζμπολάχ και την ιταλική μαφία. Οσο για τα κράτη του Κόλπου, υποφέρουν τόσο πολύ από αυτή τη μάστιγα που αποκαθιστούν με γοργούς ρυθμούς τις σχέσεις τους με τον Ασαντ με την ελπίδα να διακόψει τις εξαγωγές σε αυτά.