Η δυσλειτουργία των φρένων στο αυτοκίνητο αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο φόβο ενός οδηγού, καθώς εάν δεν γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί σοβαρό ατύχημα που θα βάλει σε κίνδυνο τόσο τον ίδιο, όσο και τους άλλους οδηγούς αλλά και πεζούς.
Επειδή αποτελεί ένα πιθανό σενάριο η ξαφνική διακοπή λειτουργίας τους, πρέπει όλοι μας να είμαστε προετοιμασμένοι και πλήρως ενημερωμένοι για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε εκείνη τη στιγμή, έτσι ώστε η… περιπέτεια να λήξει αναίμακτα.
Σημειώνεται πως στην περίπτωση που τα φρένα δεν σας υπακούν, υπάρχει η δυνατότητα μέχρι και να ακινητοποιήσετε πλήρως το όχημά σας, πέραν του να το επιβραδύνετε.
Τα βήματα
Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνουμε είναι να καταφύγουμε στο κιβώτιο ταχυτήτων. Είτε πρόκειται για μηχανικό είτε για αυτόματο κιβώτιο, ξεκινώντας τη διαδικασία της επιλογής μικρότερων σχέσεων μετάδοσης, δημιουργούμε μια δύναμη επιβράδυνσης η οποία μας επιτρέπει να περιορίσουμε την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε.
Σύμφωνα με το carandmotor.gr, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται σταδιακά ώστε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.
Διατηρώντας, λοιπόν, την ψυχραιμία μας και δείχνοντας υπομονή μπορούμε να περάσουμε στην επόμενη φάση της προσπάθειας ακινητοποίησης του οχήματός μας καταφεύγοντας στο χειρόφρενο.
Και σε αυτήν την περίπτωση η χρήση του χειρόφρενου θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά ώστε να μην προκληθεί η αποσταθεροποίηση του οχήματος. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η επιλογή χρήσης του χειρόφρενου προσφέρεται σε εκείνα τα αυτοκίνητα που η ενεργοποίηση πραγματοποιείται με μηχανικό και όχι με ηλεκτρικό τρόπο.
Η «σύγκρουση» με ένα εμπόδιο
Έχοντας εξαντλήσει και αυτό το μέσο, η επόμενη κίνηση είναι να αναζητήσει κανείς έναν δρόμο με ανήφορο ή μια επιφάνεια η οποία θα αυξήσει την αντίσταση κύλισης του αυτοκινήτου και θα προκαλέσει την επιβράδυνση ή την ακόμα και την ακινητοποίησή του.
Ως έσχατη λύση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επιλογή να προκαλέσουμε την επαφή του αμαξώματος με ένα σταθερό εμπόδιο, όπως για παράδειγμα μια μπαριέρα, ώστε η ελεγχόμενη σύγκρουση να επιβραδύνει το όχημα.
Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα με την οποία θα αντιδράσουμε και η διατήρηση της ψυχραιμίας είναι δύο παράγοντες που συνήθως καθορίζουν το αν η περιπέτειά μας θα έχει αίσιο τέλος ή όχι.