Ο Τσανγκπένγκ Ζάο κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων αλλά μετά τη μεγάλη άνοδο, φέτος ακολούθησε η μεγάλη πτώση. Ο 46χρονος κινεζικής καταγωγής με καναδική υπηκοότητα Ζάο παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος του Binance και ομολόγησε την ενοχή του για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος, ως μέρος διακανονισμού που περιλαμβάνει πρόστιμο 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία. Ο διακανονισμός αυτός με την αμερικανική δικαιοσύνη έρχεται έπειτα από πολυετή έρευνα για το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Πλέον, τον Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινωθεί η ποινή του που μπορεί να περιλαμβάνει φυλάκιση έως 18 μηνών και τώρα έχει αφεθεί ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση 175 εκατ. δολ.
Το Binance έγινε από το 2017 που ιδρύθηκε το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, με τον Ζάο να φτάνει τα 23,5 δισ. δολάρια σε προσωπική περιουσία και να βρίσκεται στην 67η θέση στη λίστα του Bloomberg με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Με βάση τη συμφωνία που χαρακτηρίστηκε από τους εισαγγελείς ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές ποινές στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Ζάο θα πληρώσει προσωπικά 50 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μικρό ποσό συγκριτικά με την τεράστια περιουσία των 23,5 δισ. δολ. που έχει κάνει ο ίδιος, με την όλη υπόθεση όμως να αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα ακόμη πλήγμα για τον κλάδο των κρύπτο ειδικά μετά την πρόσφατη καταδίκη για απάτη του ιδρυτή της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ.
Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν στο Reuters ότι η απόφαση ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για τον Ζάο, αφήνοντας ουσιαστικά ανέπαφη την τεράστια περιουσία του και επιτρέποντάς του να διατηρήσει το μερίδιό του στην Binance.
Τι ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
Η Binance παραβίασε τους νόμους των ΗΠΑ κατά του ξεπλύματος χρήματος και κυρώσεων που έχει επιβάλει η χώρα σε άλλα κράτη, οργανώσεις και καθεστώτα και απέτυχε να αναφέρει στις Αρχές περισσότερες από 100.000 ύποπτες συναλλαγές με οργανώσεις που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες. Τέτοιες οργανώσεις είναι η Χαμάς, η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, δήλωσαν οι Αρχές των ΗΠΑ. Το χρηματιστήριο, επίσης, δεν ανέφερε ποτέ συναλλαγές με ιστότοπους ειδικευμένους στην πώληση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες εσόδων από ransomware, ανέφεραν οι Αρχές.
Η πορεία
Ο Τσανγκπένγκ Ζάο γεννήθηκε στην επαρχία Jiangsu της Κίνας το 1977. Ο πατέρας του, Σενγκάι, ήταν λέκτορας πανεπιστημίου ο οποίος κατηγορήθηκε ως «φιλοαστικός διανοούμενος» από τις κομμουνιστικές Αρχές της χώρας και στάλθηκε εξορία σε αγροτική περιοχή λίγο μετά τη γέννηση του Ζάο. Το 1984, ο Σενγκάι εγκατέλειψε την Κίνα και μετακόμισε στο Βανκούβερ του Καναδά. Πέντε χρόνια αργότερα, μετά την καταστολή από την κινεζική κυβέρνηση των διαδηλώσεων στην Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, ο Ζάο και η οικογένειά του ενώθηκαν με τον πατέρα του, αναφέρει το CNN.
Ο Ζάο κατά τη διάρκεια της εφηβείας του εργάστηκε στα McDonald’s και σε πρατήριο καυσίμων της Chevron. Αφού τελείωσε το γυμνάσιο το 1995, μετακόμισε στον Καναδά, όπου σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο McGill.
Το 2005, επέστρεψε στην Κίνα, εγκαταστάθηκε στη Σαγκάη και ίδρυσε την εταιρεία συμβούλων πληροφορικής και επιχειρήσεων Fusion Systems. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και ενώ λάμβανε μέρος σε παιχνίδι πόκερ με τον κινέζο λάτρη του bitcoin Μπόμπι Λι και τον venture capitalist Ρον Κάο, έμαθε για τα κρυπτονομίσματα και επένδυσε 1 εκατομμύριο δολάρια σε bitcoin. Το 2017 ίδρυσε την Binance.
Η Binance είχε ανοίξει γραφεία σε Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Μάλτα, αλλά όταν η εποπτεία έγινε πολύ αυστηρή η εταιρεία αποχώρησε από αυτές τις αγορές. Στις αρχές του 2023 τα προβλήματα μεγάλωσαν για τον Ζάο. Οι αμερικανικές Αρχές άρχισαν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τα κρύπτο μετά την κατάρρευση της FTX και η Binance, η οποία ήταν υπό έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος από το 2018, αποτέλεσε τον επόμενο στόχο.