Σε «μαγνήτη» τεχνολογικών επιχειρήσεων καθίστανται σταδιακά τα Ιωάννινα, με το οικονομικό και διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ηπείρου να μετατρέπεται στη Silicon Valley της Ελλάδας, καθώς έχει καταφέρει να προσελκύσει πληθώρα κραταιών εταιρειών τεχνολογίας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, αλλά και startups οι οποίες αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό. Ταυτόχρονα, η πόλη προσφέρει ποιότητα ζωής, φυσικό περιβάλλον και βιωσιμότητα, λέξεις κλειδιά που αποτελούν δέλεαρ για τα νέα ταλέντα τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών της χώρας.

«Αφίξεις»

Στις σημαντικές «αφίξεις» στην περιοχή περιλαμβάνονται η PwC, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι τη λειτουργία του νέου της ψηφιακού κέντρου, η Deloitte που εγκαινίασε πριν από λίγο καιρό τα νέα της γραφεία στα Ιωάννινα, οι γερμανικές Teamviewer, BestSecret και P&I, καθώς και οι τεχνολογικές εταιρείες Terracom, Tekmon και η ελληνική Natech.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner και επικεφαλής των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte Ελλάδος από το 2018, αναφέρει πως η παρουσία της εταιρείας στην πόλη των περίπου 130.000 κατοίκων, αποτελεί μια πολύ σημαντική επένδυση με στόχο να τραβήξει το ενδιαφέρον νέων ταλέντων.

Μεταξύ άλλων, μια δεξαμενή για καταρτισμένο προσωπικό αποτελεί το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και άλλων ιδρυμάτων σε Ηπειρο και Δυτική Μακεδονία, των οποίων οι απόφοιτοι είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι.

Η κίνηση της Deloitte εντάσσεται στο πλαίσιο επέκτασης της παρουσίας της σε όλη την Ελλάδα, με τον πέμπτο πια βασικό σταθμό να έχει έδρα τα Ιωάννινα, μετά από εκείνους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα.

Μια στρατηγική επένδυση η οποία έχει ως αφετηρία την αναγνώριση των δυνατοτήτων της περιφέρειας και κυρίως των πόλεων που διαθέτουν πανεπιστημιακά ιδρύματα υψηλού επιπέδου, καθώς και νέα στελέχη με ταλέντο.

Θέσεις εργασίας. Οπως επισημαίνεται, όραμα της εταιρείας είναι να συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας εργασιακής, οικονομικής και κοινωνικής δυναμικής στην Ηπειρο, προσφέροντας την ευκαιρία σε νέους εργαζόμενους.

Τοπική επιχειρηματιικότητα

Παράλληλα, επιδιώκει να στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα και κοινωνία μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αλλά και τα προγράμματα που σχεδιάζει. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Deloitte σχεδιάζει στο επόμενο διάστημα να έχει δημιουργήσει πάνω από 50 νέες θέσεις εργασίας (hybrid working) στην πόλη των Ιωαννίνων σε αντικείμενα που σχετίζονται με συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τομείς της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδούλου, επίκεντρο της Deloitte είναι το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, όπου και στεγάζεται, ενώ όσον αφορά το προσωπικό που επιλέγει ως νέους συνεργάτες, ο ίδιος κάνει λόγο κυρίως για Ελληνες που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα, στον απόηχο και των φορολογικών κινήτρων που δίνει η κυβέρνηση.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ιδιαίτερο επενδυτικό μπουμ στα Γιάννενα και στην «αποκέντρωση» ποντάρουν ολοένα και πιο μεγάλοι παίκτες. Από το σεμνό και ταπεινό το ξεκίνημα της Natech, μέχρι τις PwC και Teamviewer.

H μεγάλη συμβουλευτική άνοιξε το δεύτερο κατά σειρά γραφείο-δορυφόρο της στην Ελλάδα, μετά το Tech & Innovation Hub στην Πάτρα, δρομολογώντας ταυτόχρονα την ίδρυση επιπλέον γραφείων στην ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένου του PwC Sustainability Hub στη Ρόδο.

Θυμίζουμε ότι ήδη στα Ιωάννινα hubs λειτουργούν εταιρείες όπως η TeamViewer από το 2019, ενώ innovation center στη πόλη διατηρεί εδώ και μία 6ετία η επίσης γερμανική P&I AG, μέσω της P&I Hellas.

Εκτός της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και εσχάτως των Ιωαννίνων, ανερχόμενες δυνάμεις για τις πολυεθνικές και τις εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας, αποτελούν η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Ρόδος. Περιοχές που εξελίσσονται σε «φυτώρια» παραγωγής νέων στελεχών για τις εταιρείες, που αναζητούν μετ’ επιτάσεως νέες δεξαμενές εξειδικευμένων εργαζομένων.

Η ελληνική Fintech που γεννήθηκε στα Γιάννενα

Ενα παράδειγμα εταιρείας που ξεκίνησε από τα Ιωάννινα και στοχεύει ψηλά με όχημα την καινοτομία είναι και η Natech Financial Services. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής startup, Θανάσης Ναυρόζογλου, η επιχείρηση ξεκίνησε από την πρωτεύουσα της Ηπείρου (η έδρα της παραμένει εκεί) και πλέον έχει παρουσία σε όλο τον κόσμο μέσα από μια σειρά θυγατρικών εταιρειών.

«Φτιάχνουμε software, κυρίως είμαστε στο κομμάτι του τραπεζικού λογισμικού και αποτελούμε μία από τις 30 περίπου εταιρείες στον κόσμο που φτιάχνει λογισμικό για τράπεζες.

Αυτή είναι η κύρια δραστηριότητά μας και έχουμε πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, έχουμε παρουσία στην Ελλάδα, σε Ιωάννινα και Αθήνα, στη Γερμανία, στην Ελβετία και αλλού».

Κάπως έτσι, από μια μικρή πόλη και τις συνεταιριστικές τράπεζες, η Natech εισήλθε στην παγκόσμια αγορά, στη συνέργεια με την Τράπεζα Πειραιώς και «φλερτάρει» με μεγάλες επενδύσεις που μπορεί να κάνουν εφικτά τα σχέδια για περαιτέρω εξάπλωση.

Μάλιστα, η Πειραιώς περιμένει έσοδα άνω των 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 και ελάφρυνση του δικτύου καταστημάτων κατά περισσότερα από το 25% της πελατείας που το επισκέπτεται για τις συναλλαγές της από την πρώτη ελληνική ψηφιακή τράπεζα που θα λειτουργεί στην Ευρώπη και φτιάχνει με τη Natech.

Σύμφωνα με τον Θ. Ναυρόζογλου, «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έντονη προσπάθεια να γίνουν τα Ιωάννινα ένας τεχνολογικός κόμβος. Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες έχουν συσταθεί ή έχουν έρθει στην πόλη. Καταγράφεται μια εξέλιξη, δηλαδή έχουν έρθει και αρκετές εταιρείες που είναι του τεχνολογικού κλάδου και παραρτήματα ή μπορεί να είναι και συμβουλευτικές. Εχουμε μια έντονη δραστηριότητα».

Ανθρώπινο δυναμικό

«Παράλληλα, υπάρχουν επενδύσεις και σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς υπάρχουν απαιτήσεις και από τις εταιρείες να προσελκύσουν νέο κόσμο. Οπότε, είτε έρχονται άνθρωποι εκτός Ιωαννίνων, είτε συνδέονται με τα νέα ταλέντα εδώ.

Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο φυτώριο στα γύρω πανεπιστήμια που παράγει ανθρώπους, δηλαδή και τα Γιάννενα είναι έτσι και η Κοζάνη που είναι πολύ κοντά, που έχουν τμήματα πληροφορικής.

Οπότε όλη η Ηπειρος και λίγο από τη Δυτική Μακεδονία έχουν πολύ μεγάλη παρουσία.

Βέβαια, υπάρχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό και σίγουρα από τους Ελληνες του εξωτερικού γιατί υπάρχει και το ειδικό φορολογικό καθεστώς, αλλά και από τους ξένους που βλέπουν τον καλύτερο καιρό, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας», επισημαίνει ο ίδιος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον CEO της Natech, μπορούν να γίνουν πολλά βήματα για να αναπτυχθεί κι άλλο ο τόπος. «Υπολειπόμεθα σε πάρα πολλά, για παράδειγμα σε υποδομές και στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Η πόλη ήταν φτιαγμένη περισσότερο εστιασμένη στον πρωτογενή τομέα και στα τουριστικά καταλύματα. Δεν υπάρχει ούτε αεροπορική σύνδεση με την Ευρώπη, οπότε απαιτούνται σοβαρές ενέργειες».

Ενα οικοσύστημα καινοτόμων εταιρειών στην Ηπειρο

Τα Γιάννενα αναπτύσσονται ραγδαία αφού το Τεχνολογικό Πάρκο έχει προσελκύσει σημαντικό αριθμό τεχνοβλαστών, αλλά και κολοσσούς που αναπτύσσουν λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό κλάδο και άλλες επιχειρήσεις.

«Τα ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στον πρόεδρο του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου (ΕΤΕΠΗ) Ηπείρου, Αλκιβιάδη Παϊπέτη, ο οποίος τονίζει πως τα Ιωάννινα διαθέτουν ένα οικοσύστημα καινοτόμων εταιρειών οι οποίες αναζητούν καταρτισμένο προσωπικό.

Οπως τονίζει, το ΕΤΕΠΗ φιλοξενεί πάνω από 30 ελληνικές και ξένες εταιρείες, που έχουν επίκεντρο την ανάπτυξη της καινοτομίας. «Δίνουμε στέγη σε αυτά που ονομάζουμε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αυτές ουσιαστικά είναι εταιρείες οι οποίες είναι υψηλής τεχνολογίας και συνήθως είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα τεκταινόμενα στο πανεπιστήμιο. Θέλω να πω ότι η παραγωγή γνώσης στο πανεπιστήμιο πολύ συχνά μπορεί να οδηγήσει σε επιχειρηματική δραστηριότητα και αυτό καλείται να εξυπηρετήσει το πάρκο», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΤΕΠΗ, καταγράφεται μια μεγάλη ανάπτυξη των Ιωαννίνων σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, σημειώνοντας παρ’ όλα αυτά πως «δεν την έχουμε εκμεταλλευτεί στο σημείο που θα μπορούσαμε.

Ηταν μια πόλη απομονωμένη και αυτό που δεν είδε η πολιτεία, το είδαν οι μεγάλες εταιρείες οι οποίες κάνουν λόγο για μια μεγάλη ευκαιρία εδώ στην πόλη και κυρίως το επιστημονικό δυναμικό της. Κάνουν ένα επιθετικό σκάουτινγκ».

«Νομίζω ότι τα Ιωάννινα φτιάχνουν μια μαγική συνταγή. Σε αυτό ελπίζουμε και προσβλέπουμε.

Στο να υπάρξει κάποια πιο συμπαγής ανάπτυξη τεχνολογίας. Πρότζεκτ που αναπτύσσονται εδώ να αποδίδουν τεχνολογία σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο με κέντρο τα Γιάννενα.

Εχουμε αναγνωριστεί από τον έξω κόσμο, από τις εταιρείες που έρχονται, αλλά θα ήθελα πιο συμπαγείς τεχνολογίες επειδή αυτή η ψηφιακή επανάσταση ναι μεν δίνει ένα χώρο ευκαιρίας στην πόλη, αλλά αυτός ο χώρος ευκαιρίας είναι ρευστός, γιατί δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι ο κόσμος που έρχεται να δουλέψει εδώ, θα μείνει και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχετικά με την προσέλκυση εταιρειών όπως η Deloitte, ο Αλκιβιάδης Παϊπέτης σημειώνει πως «ήταν στρατηγική επιλογή στο να έρθει στο πάρκο γιατί συζητήσαμε ως διοικητικό συμβούλιο με τους υπεύθυνους και συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν σχέσεις με το Πανεπιστήμιο και να γίνονται οι πρακτικές εργασίες των φοιτητών και του οικονομικού και τμήματος στην Deloitte, αλλά και διάφορες άλλες συνέργειες.

Πάντως, σίγουρα θα συνεισφέρει στο πανεπιστήμιο και θα δώσει έμφαση στα παιδιά μας».