Ο ξεχωριστός κύριος Χαρίτσης…
Εν αναμονή των εξελίξεων στο… απόκομμα ΣΥΡΙΖΑ (αυτό που θα συγκροτήσουν δηλαδή όσοι αποχώρησαν προχθές…), ψάχτηκα λιγάκι, αναφορικά με την επιλογή τους, ότι επικεφαλής τους φέρεται να τίθεται, κοινή συναινέσει, ο βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Τσίπρα, και γενικά μια συμπαθής προσωπικότητα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απόρησαν με την έντονη περί Χαρίτση αρχηγού φημολογία, θεωρώντας ότι αν οι αποχωρήσαντες θα ήθελαν να κάνουν κάτι περισσότερο, θα έπρεπε να αναβιβάσουν στη θέση του επικεφαλής της κίνησης/ πρωτοβουλίας/ κόμματος την Εφη Αχτσιόγλου. Ισως και να έχουν δίκιο, δεν ξέρω, αυτό είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια. Επί του παρόντος, εγώ θα αναφέρω εν συνεχεία κάτι που πληροφορήθηκα, και που δείχνει ότι ο Χαρίτσης δικαίως κάνει γκελ στο εκλογικό σώμα. Πρώτον, διότι δεν έχει προκαλέσει το «κοινό αίσθημα» κατά τη διάρκεια της θητείας του στις κυβερνήσεις Τσίπρα, δεύτερον, δεν είχε δημιουργήσει ζητήματα στο κόμμα του, τρίτον, είναι ευφραδής, τέταρτον, γνωρίζει οικονομικά, και πέμπτον, οι μετρήσεις δείχνουν από καιρό ότι και αναγνωρίσιμος είναι, και συμπάθειες διαθέτει, ακόμη και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι λίγα, πιστεύω…
… και οι συμπάθειες
Σύμφωνα λοιπόν με τον άνθρωπό μου στην Κουμουνδούρου, στα μέσα Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση για τους φερόμενους ως διεκδικητές της θέσης του παραιτηθέντος Αλ. Τσίπρα. Στη δημοσκόπηση αυτή (ο δικός μου, μου έκανε λόγο για την εταιρεία Pro Rata, ότι τη διενήργησε), πρώτη σε συμπάθειες καταγράφηκε η κυρία Αχτσιόγλου, δεύτερος ο κ. Τσακαλώτος και τρίτος ο κ. Χαρίτσης, χωρίς μάλιστα καν να προκύπτει από κάπου ότι μπορεί να είναι υποψήφιος για αρχηγός του κόμματος. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ερώτηση για το τι θα ψήφιζαν αν την προσεχή Κυριακή γίνονταν εκλογές, με κάποιον από τους τρεις που προαναφέρθηκαν. Οι απαντήσεις έδειξαν ότι υπό την κυρία Αχτσιόγλου ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε πάνω από 5 μονάδες από το ποσοστό που είχε στις εκλογές του Ιουνίου υπό τον Αλ. Τσίπρα. Για τον κ. Τσακαλώτο, οι απαντήσεις τον έφερναν στα ίδια πάνω-κάτω ποσοστά με εκείνα του Ιουνίου, ενώ για τον κ. Χαρίτση, επαναλαμβάνω άγνωστο έως τότε, οι προβλέψεις τού έδιναν 2-3 μονάδες κάτω από το εθνικό ποσοστό!
Αρα, δεν τον λες και «σφαγμένο από χέρι», νομίζω…
Τραγούδι για τον Στέφανο
Πώς μου διέφυγε εμένα; Απορώ με τον εαυτό μου, και έχω αρχίσει να τρέμω στην ιδέα ότι χάνω τα αντανακλαστικά μου. Τέλος πάντων, θα το εξετάσω το θέμα, αλλά έως τότε, να αναφερθώ στην αιτία. Αγαπητοί αναγνώστες, διέφυγε την προσοχή μου, ότι εδώ και ενάμιση μήνα κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο τραγούδι για τον πρόεδρο Κασσελάκη, το οποίο έρχεται να κατατάξει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στη χορεία των μεγάλων πολιτικών τους οποίους ο λαός έκανε τραγούδι – όρα, ας πούμε Βενιζέλος «Της αμύνης τα παιδιά», και τα συναφή.
Το συγκλονιστικό (από κάθε άποψη) δημιούργημα, το οφείλουμε στον καλλιτέχνη κύριο Κώστα Εφέπουλο, ερμηνευτή και συνθέτη του συγκροτήματος Zante Dilemma, ο οποίος προφανέστατα, λόγω της ονομασίας του συγκροτήματος, δραστηριοποιείται στη Ζάκυνθο, και είναι πραγματικά ένα… διαμάντι (το τραγούδι, τον καλλιτέχνη δεν τον γνωρίζω – ακόμη τουλάχιστον).
Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο. Παραδίδω αμέσως σε εσάς, και μέσω υμών, στην παγκόσμια μουσική σκηνή τους στίχους του τραγουδιού (και λυπάμαι που δεν έχει γίνει ακόμη διαδραστική η στήλη, προκειμένου να ακουστεί και η μουσική, σε αυτόν τον ύμνο στον πρόεδρο). Τίτλος του τραγουδιού «Στέφανος» (τι άλλο;) και οι στίχοι είναι αυτοί που ακολουθούν – αλήθεια τώρα, δεν κάνω πλάκα:
Δεν τη βρίσκεις την άκρη
Σε έχουν ξεχάσει φίλοι κι εχθροί
Μια χαμένη γιορτή
Πριν καταλάβεις, σου γυρίζουν την πλάτη
Και στέκεσαι μόνος πάνω στη γη
Κι όταν ανοίγω την οθόνη
Ξεσπάει πάνω σου το μαύρο με οργή
Στέφανε, μπορεί να ταξιδέψουμε μαζί
Πάνω απ’ τη μιζέρια τους που διώχνει τα πουλιά
Πάνω από καμένη γη και βάλτους στην ψυχή
Πάνω από εκείνα που τρομάζουν τα παιδιά
Σε μια εξορία στην άκρη της πόλης
Η μέρα μικραίνει και μένει η οργή
Κι εκείνα που αγάπησες θαμμένα στη σκόνη
στο τέλος του ονείρου έχουν χαθεί
Κι όταν ανοίγω την οθόνη
ξεσπάει πάνω σου το μαύρο με οργή.
..!
«Σχέδιο τύπου Βόρειας Κορέας»
Συνήλθατε; Το εύχομαι, και το ελπίζω. Διότι έχω και κάτι ακόμη. Δηλώσεις του καλλιτέχνη δημιουργού κυρίου Εφέπουλου στην καλή εφημερίδα «Πελοπόννησος» των Πατρών, αναφορικά με το τι τον ώθησε να γράψει αυτόν τον ύμνο. Ηταν ξεκάθαρος στις απαντήσεις του. Επειτα από μια σύντομη ανάγνωση των δηλώσεών του, αποφάσισα να μεταφέρω προς γνώσιν του φιλοθεάμονος κοινού το ακόλουθο, τόσο, μα τόσο, κατατοπιστικό απόσπασμα, που περιγράφει ρεαλιστικά τι ήταν αυτό που ενέπνευσε τον δημιουργό του «Στέφανος»:
«Το σχέδιο πολιτικής αποδόμησης και αποστέωσης (όπα, σκληρό) του Στέφανου που είχε στηθεί από τα καθοδηγούμενα και τηλεκατευθυνόμενα αθηναϊκά ΜΜΕ του συστήματος, μας γύρισαν σε άλλες μαύρες εποχές της ελληνικής ιστορίας και μας παρέπεμψαν σε απολυταρχικά καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας»!!!
Δεν έχω λόγια, πραγματικά!
Βιβλίο για τα ελληνοτουρκικά
Το βιβλίο που έχω να εισηγηθώ για σήμερα, είναι του πολύπειρου περί την εξωτερική πολιτική, και ειδικά περί τα ελληνοτουρκικά καθηγητή Π.Κ. Ιωακειμίδη, τακτικού αρθρογράφου μας, με τίτλο «Ελλάδα: Ορίζοντας 2030», το οποίο θα συνοδεύσω υπό τύπον επεξήγησης, με τους υπότιτλους «Οι προκλήσεις Τουρκίας και Ευρώπης – Πενήντα χρόνια ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης». Η επικαιρότητα που αποκτά ενόψει και της πολυσήμαντης επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, το καθιστά εξαιρετικά σημαντικό για κάποιον που θέλει να αποκτήσει μια σφαιρική γνώση περί των προβλημάτων με τη γειτονική χώρα. Οπως βεβαίως καθιστά σημαντική και την εκδήλωση για την παρουσίασή του, την προσεχή Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Στο πάνελ, πλην φυσικά του κ. Ιωακειμίδη, θα βρίσκονται ο Β. Βενιζέλος, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, Β. Καλπαδάκης, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρ. Ροζάκης, ο καθηγητής Κ. Υφαντής, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Στα highlights της εκδήλωσης γραπτή παρέμβαση του κυρίου Κώστα Σημίτη περί του βιβλίου, και υποθέτω και – λόγω επικαιρότητας – περί των ελληνοτουρκικών.
Οσοι πιστοί…
Ο γρίφος του Κοτζιά
Για τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες μια έντονη κινητικότητα του Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Εξωτερικών των Πρεσπών. Μου έκανε μάλιστα εντύπωση μια σχετική, όλο υπονοούμενα ανάρτησή του στο Χ, το πρώην Twitter, η οποία νομίζω ότι θα έπρεπε να προκαλέσει την προσοχή και άλλων. Στην κατεύθυνση αυτή, την καταγράφω ως έχει: «Γίνεται, (κατά τον Κοτζιά) μεγάλο παιχνίδι στη σκακιέρα του Αιγαίου πάνω στην πλάτη της χώρας. Ο ξένος παράγοντας μαζί με 2 επιχειρηματίες έχει παρέμβει στην πολιτική σκηνή με στόχο να διευκολυνθούν οι υποχωρήσεις της ΝΔ. Ολοι τους, αντιπαθούν την πατριωτική αριστερά σε Τουρκία, Ελλάδα και Κούρδους».
Τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής, και δεν μας το αναλύει επακριβώς; Κάθε εξήγηση δεκτή.