Μοιάζει, πλέον, με καθιερωμένο ραντεβού. Κάθε χρόνο, λίγο προτού μπει ο Δεκέμβριος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει τις βαλίτσες του, μπαίνει στο αεροπλάνο και προσγειώνεται στο Λονδίνο. Το έκανε πρόπερσι, όταν συνάντησε τον τότε ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον. Το έκανε ξανά πέρυσι, όταν έγινε δεκτός από τον βασιλιά Κάρολο.
Το κάνει και φέτος. Μόνο που, αυτή τη φορά, η ετήσια λονδρέζικη εξόρμηση του Πρωθυπουργού αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, υπό το πρίσμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τις οποίες έφεραν πέρυσι στο φως της δημοσιότητας «ΤΑ ΝΕΑ».
Ο Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ (ο οποίος πέρυσι «δεν είχε βρει χρόνο» να τον δει), αλλά και με τον ηγέτη των Εργατικών – και πρωθυπουργό εν αναμονή – σερ Κιρ Στάρμερ. Στο μενού αμφότερων των συναντήσεων θα βρίσκεται (και) το ενδεχόμενο επιστροφής των αριστουργημάτων του Φειδία στον γενέθλιο τόπο τους.
Η κυβερνητική αποστολή αποτελείται από 20 άτομα, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει οριστεί από τον Πρωθυπουργό ως «αρχιδιαπραγματευτής» για τα Γλυπτά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρόγραμμα των κυβερνητικών επαφών εντάσσεται και επικοινωνία με τον, εδώ και δύο χρόνια συνομιλητή της Αθήνας, πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν.
Ο Μητσοτάκης, που ταξίδεψε με την πτήση A3 602 της Aegean, προσγειώθηκε στον Τερματικό Σταθμό 2 του Χίθροου νωρίς το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, μολονότι επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου υπέδειξε την Κυριακή ως πρώτη ημέρα της επίσκεψης.
Την Παρασκευή και το Σάββατο ο Πρωθυπουργός ακολούθησε, κατά πληροφορίες, «ιδιωτικό πρόγραμμα». Σήμερα το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα έχει το πρώτο του τετ-α-τετ με τον ηγέτη της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συνάντηση με τον Στάρμερ θα γίνει στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, στην αριστοκρατική συνοικία Μέιφερ. Αρχικά, επρόκειτο να διεξαχθεί στο γραφείο του ηγέτη των Εργατικών στη Βουλή, αλλά η ελληνική αποστολή ζήτησε ευγενικά να τον υποδεχθεί ο Μητσοτάκης επί «ελληνικού εδάφους».
Οπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 16 Νοεμβρίου, ο Στάρμερ «διάκειται ευνοϊκά» στο ενδεχόμενο της επανένωσης των Γλυπτών, έχοντας εκμυστηρευθεί σε συνομιλητές του ότι η κυβέρνησή του – εφόσον εκλεγεί – δεν πρόκειται να εμποδίσει μια ενδεχόμενη συμφωνία Αθήνας – Βρετανικού Μουσείου. Την πληροφορία αυτή, που αρχικά αναδημοσιεύθηκε στους «Τάιμς», επιβεβαίωσαν το Σάββατο με ρεπορτάζ τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και η «Γκάρντιαν».
Συνέντευξη στο BBC
Ο Πρωθυπουργός παραχώρησε χθες οκτάλεπτη τηλεοπτική συνέντευξη στο BBC One, εμφανιζόμενος στη δημοφιλή εκπομπή της Λόρα Κούνσμπεργκ, η οποία θεωρείται «πρύτανης» του πολιτικού ρεπορτάζ στη Γηραιά Αλβιώνα. Αναφερόμενος στη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, υποστήριξε ότι «αλλάξαμε το αφήγημα».
Οταν η δημοσιογράφος του υπενθύμισε την έρευνα του BBC για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, στην οποία εγείρονταν υπόνοιες για ευθύνες του Λιμενικού, ο Μητσοτάκης απάντησε: «Ερευνούμε το περιστατικό».
Στη συνέχεια, όμως, πρόσθεσε: «Οι διακινητές είναι αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν, όχι το Λιμενικό, στο οποίο πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το έργο που επιτελεί». Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τα Γλυπτά, παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα ήθελα», αλλά εξέφρασε την «ελπίδα» να κλείσει η συμφωνία κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Επαφές με επενδυτές
Σήμερα το πρωί, ο Μητσοτάκης θα μετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, στο περιθώριο του οποίου θα έχει επαφές με επενδυτές και στελέχη επιχειρήσεων.
Παράλληλα, ο Γεραπετρίτης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο CNBC, από το στούντιο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου στο Λονδίνο, και το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση στη LSE. Να σημειωθεί ότι στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται και τρίτο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης: ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος μετέχει στην 33η Σύνοδο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).