Εκτενή αναφορά στην ακύρωση της συμφωνημένης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργό με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο κάνει το BBC.
Το βρετανικό μέσο ενημέρωσης παρουσιάζει με λεπτομέρειες τη «διπλωματική διαμάχη» που ξέσπασε μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης φιλοξενώντας πηγές της ελληνικής και της βρετανικής πλευράς.
Αρχικά, παρουσιάζει δήλωση εκπροσώπου του Έλληνα πρωθυπουργού που ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν «απογοητευμένος» που η συνάντηση ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή και τονίζει με νόημα πως η ακύρωση ήρθε την επομένη της δήλωσης (BBC) του κ. Μητσοτάκη στη Laura Kuenssberg ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν.
Το βρετανικό μέσο επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το κλίμα στην ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο κ. Μητσοτάκης εκτός από «ενοχλημένος» ήταν και «αμήχανος».
Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης και, όπως πληροφορείται το BBC, θα διαρκούσε 45 λεπτά.
Τι οδήγησε στην ακύρωση της συνάντησης
Η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή «Sunday with Laura Kuenssberg» του BBC είχε εκνευρίσει τον Ρίσι Σούνακ αναφέρει στην ιστοσελίδα του, το βρετανικό μέσο.
Επικαλείται τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού που μεταξύ άλλων είπε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα έπρεπε να επιστραφούν, καθώς το να βρίσκονται κάποια από τα αντικείμενα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση.
Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση της συνάντησης και δήλωσε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός (Oliver Dowden) θα συναντούσε αντί αυτού τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Μια ανώτερη πηγή του Συντηρητικού Κόμματος (Torries) δήλωσε: «Έγινε αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα μάρμαρα του Έλγιν πριν από αυτήν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
Τι προηγήθηκε
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε την Κυριακή τηλεοπτική συνέντευξη στο BBC όπου έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι ανήκουν στη χώρα μας και εκλάπησαν.
«Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν. Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Και διερωτήθηκε: «Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση των Γλυπτών. «Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου», δήλωσε.
Η Αθήνα είχε δημιουργήσει προσδοκίες για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Σούνακ, όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πάντως έχει δηλώσει ανοιχτός στην επιστροφή των Γλυπτών που παρανόμως αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνα την εποχή της τουρκοκρατίας.
Το μήνυμα… ελήφθη
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το λεγόμενα του Έλληνα ομολόγου του και απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξεταστεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα επιμένοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για να παραμείνουν και τον εκπρόσωπό του να αναφέρει ότι «έχουμε μια πάγια θέση».
Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές συνέδεαν ευθέως τον λόγο ακύρωσης της συμφωνημένης συνάντησης με τις θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.