Υψώνει τους τόνους για το θέμα του Φρέντι Μπελέρη η κυβέρνηση διά του Σταύρου Παπασταύρου, η επίσκεψη του οποίου στην Αλβανία και στον φυλακισμένο εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας προκάλεσε αναταραχή στη γείτονα χώρα. Το σημειώνω γιατί, διόλου τυχαία, ο Εντι Ράμα αναφέρθηκε το Σαββατοκύριακο στο γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στον Μπελέρη να ορκιστεί στα καθήκοντά του, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, με το σχόλιο ότι ο νόμος «είναι πολύ σαφής» ως προς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η ορκωμοσία.
Ο Παπασταύρου απάντησε χθες στις δηλώσεις αυτές, εξηγώντας (ΣΚΑΪ) πως πρόκειται για μια περίπτωση στην οποία «η εκτελεστική εξουσία, ενώ υπάρχει εκκρεμής σχετική δικαστική διαδικασία για να κρίνει το Δικαστήριο – μετά από ένα γαϊτανάκι 7 μηνών –, προδικάζει ότι δεν μπορεί να ορκιστεί», διερωτώμενος «αν αυτό δεν είναι παράβαση βασικών κανόνων του κράτους Δικαίου, αν αυτό δεν είναι παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας όπως ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τότε τι είναι;». Υποστήριξε ότι «είναι λάθος να θεωρείται το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη ως διμερές, είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό», αφήνοντας να εννοηθεί πως, μέχρι να λυθεί, θα αποτελεί «αγκάθι» στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Και ο νοών νοείτο.
Στο Κατάρ για την «Αμάλθεια»
Για την πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, μέσω Λάρνακας, στη Γάζα, σας τα έχω γράψει όλα εγκαίρως και αναλυτικά. Η ιδέα δεν έχει «παγώσει», κάθε άλλο. Απλώς όλες οι μεριές έχουν ετοιμαστεί και βρίσκονται σε συνεχείς συνεννοήσεις, αναμένοντας να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για να ενεργοποιηθεί το σχέδιο, ονόματι «Αμάλθεια», που θα στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στην εμπόλεμη ζώνη. Το θέμα, από ό,τι μαθαίνω, ήταν εκ των βασικών ζητημάτων στην ατζέντα της συνάντησης του κύπριου προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, χθες στο παλάτι του στην Ντόχα, όπου έτυχε θερμής υποδοχής. Οι δυο τους είχαν ένα τετ α τετ κατά το οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και θέματα ενέργειας και επενδύσεων, ενώ ακολούθησαν και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.
Στέλνουν επενδυτές
Η συνάντηση αυτή, πάντως, έβγαλε ήδη δυο ειδήσεις: Η πρώτη, που την επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Χριστοδουλίδης, είναι ότι η Λευκωσία θα στείλει μέσα στις επόμενες μέρες στο Κατάρ μια ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων για συσκέψεις με Καταριανούς σε σχέση με το σχέδιο «Αμάλθεια». Διότι το Κατάρ στηρίζει την ιδέα του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου μετά από συνεννόηση και με τη Γαλλία, και θέλει να βοηθήσει, όχι μόνο με υλικό κ.λπ., αλλά και πιο ενεργά. Η δεύτερη αφορά τα επενδυτικά. Μια ομάδα στελεχών των διαφόρων επενδυτικών ταμείων του Κατάρ θα μεταβεί σύντομα στην Κύπρο για να διερευνήσει τις προοπτικές για επενδύσεις της χώρας στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού.
Οταν ο Στέφανος συνάντησε τον Snik
Αυτές οι συχνές εξορμήσεις του Στέφανου Κασσελάκη στις αγορές και τους εμπορικούς δρόμους της επικράτειας κάπως καταφέρνουν πάντα να παράγουν υπέροχα σκηνικά. Οφείλουμε να το παραδεχτούμε, δηλαδή, αυτό. Χθες, ας πούμε, περπάτησε στην Κηφισιά. Και συνέβησαν διάφορα ωραία κι εκεί. Το ένα είναι ότι συναντήθηκε και συστήθηκε με τον γνωστό τράπερ Snik. Ή – όπως τόνισε ο ίδιος – «τον πιο γνωστό τράπερ». Αλλά κανείς από τους δυο δεν ήξερε τον άλλον. «Από ποιο κόμμα είσαι, φίλε;» τον ρώτησε ο Snik, «από τον ΣΥΡΙΖΑ» του απάντησε ο Κασσελάκης. «Δεν τα ξέρω αυτά, καλός φαίνεσαι» του είπε. Μεγαλόψυχος. Αναυδος ο πρόεδρος, ανταπάντησε με κομπλιμάν για το μπουφάν του.
Κρύο στην Κηφισιά
Μιλώντας όμως για μπουφάν δεν μπορώ να μη μεταφέρω και το άλλο ωραίο. Πλησιάζει ο Κασσελάκης μια κυρία στον δρόμο εκεί στην Κηφισιά και τη ρωτάει γιατί φοράει «τόσο μεγάλο μπουφάν». Του απαντάει κάπως ξαφνιασμένη ότι έκανε κρύο το πρωί που βγήκε. Και της απαντάει «θα έρθουν καλύτερες μέρες»!
Οι… εκλογές ενώνουν
Αν θέλατε να βρείτε κάπου χθες το απόγευμα μαζεμένο το… όλον προοδευτικό τόξο, βρίσκονταν στην παρουσίαση του βιβλίου «Μισός αιώνας εκλογές» των εκδόσεων Πόλις, έναν συλλογικό τόμο τον οποίο υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι Ευτύχης Βαρδουλάκης, Γιάννης Βούλγαρης, Θοδωρής Λιβάνιος, Νίκος Μαραντζίδης, Γιάννης Μαυρής, Κώστας Πουλάκης και Παύλος Τσίμας. Ποιους είδαμε εκεί; Ενδεικτικά, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με την Πέτη Πέρκα, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Στέφανο Τζουμάκα, την Ολγα Κεφαλογιάννη, τους Δημήτρη Μάντζο, Μανώλη Χριστοδουλάκη, Πάρι Κουκουλόπουλο, Φίλιππο Σαχινίδη, Ανδρέα Σπυρόπουλο και Γιώργο Γιάνναρο.