«Σήμερα επισκέφτηκα τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και τoν Νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα» αναφέρει ο Χάρης Δούκας, νέος δήμαρχος Αθηναίων, από 1η Ιανουαρίου 2024 και προσθέτει:
«Θέλουμε μία Αθήνα καθαρή και λαμπερή. Είναι για εμάς ένας εμβληματικός στόχος και είναι στο χέρι όλων μας να τον πετύχουμε. Σκοπός μας είναι να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, με την επέκταση του μπλε και του καφέ κάδου, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την υιοθέτηση μεθόδων “έξυπνης” αποκομιδής των απορριμμάτων».
Το πρόσωπο που αναλαμβάνει την αντιδημαρχία Καθαριότητας
Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, που αναλαμβάνει τη διοίκηση του Δήμου την 1η Ιανουαρίου 2024, αποκάλυψε και το πρόσωπο που θα αναλάβει τη δύσκολη Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στον Δήμο. Όπως δήλωσε ο Χάρης Δούκας, «η νέα Aντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Ρωξάνη Μπέη αναλαμβάνει ένα δύσκολο αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντικό ρόλο με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των απορριμμάτων και την εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των πολιτών».
Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας αποτελεί σε όλους τους αστικούς και περιαστικούς δήμους της Ελλάδας την μεγαλύτερη πρόκληση των δημοτικών αρχών. Η έντονη αστικοποίηση δημιουργεί διαρκώς νέα δεδομένα και απαιτήσεις στους αστικούς δήμους, καθώς ότι προγραμματισμό και αν κάνουν οι δημοτικές αρχές, αυτός παύει να ισχύει αφού η αύξηση του πραγματικού πληθυσμού – και όχι πάντα των δημοτών που αποτυπώνεται στην απογραφή – δημιουργεί πρόσθετο βάρος σε προσωπικό και οχήματα.
Είναι σχεδόν βέβαιο πως όσο οι δημοτικές αρχές δεν μπορούν να εντάξουν στο δυναμικό τους νέους μόνιμους υπαλλήλους, όσο και αν το θέλουν – που όλοι το θέλουν αφού η καθαριότητα αποτελεί βασικός λόγος επανεκλογής μιας δημοτικής αρχής – είναι αδύνατον να προσφέρουν στο τομέα της καθαριότητας το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Η αστικοποίηση επιφέρει προβλήματα και στο κυκλοφοριακό και στη στάθμευση και στα σχολεία και σε κάθε πτυχή της ζωής στις μεγάλες πόλεις.
Αν δεν στηριχθεί η Αυτοδιοίκηση με πόρους και προσωπικό, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τους κατοίκους των πόλεων που δικαίως θα ζητούν περισσότερα σχολεία, περισσότερη καθαριότητα, περισσότερες θέσεις στάθμευσης, λιγότερη κίνηση στους δρόμους, περισσότερο πράσινο κτλ. Και δικαίως η Αυτοδιοίκηση από τη μεριά της θα αδυνατεί να τα προσφέρει χωρίς πόρους και προσωπικό.