«Οι αναφορές για αποψίλωση των αστυνομικών υπηρεσιών είναι ένας αστήρικτος ισχυρισμός. Οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων οφείλουν να αδειάσουν τα γραφεία, τα οποία εξυπηρετούν και τους πολίτες, προκειμένου να ενισχύσουν τα… μέτρα τάξης και φρούρησης στόχων…».
Αυτός ο ιδιόμορφος ισχυρισμός περιέχεται σε έγγραφα, τα οποία αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» και εστάλησαν από ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αθήνας που έχουν αποδυναμωθεί, σύμφωνα με τις καταγγελίες συνδικαλιστών των σωμάτων ασφαλείας, κατά 50%-70% και με δυσκολία ανταποκρίνονται πλέον σε ανάγκες αστυνόμευσης, κλήσεις πολιτών αλλά και σε διεκπεραιωτικές διαδικασίες.
Τα εν λόγω έγγραφα που αναδεικνύουν τις παθογένειες της ΕΛ.ΑΣ. – με κύρια την άστοχη ανακύκληση και διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων – συντάχθηκαν στις 22 Νοεμβρίου από κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας που είχαν ζητήσει τη διάθεση δεκάδων ενστόλων από περιφερειακά αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας σε μέτρα τάξης κυρίως στο κέντρο. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι περίπου 500 αστυνομικοί των τμημάτων συμμετέχουν στη φρούρηση στόχων στο κέντρο της πόλης, ενώ καθημερινά ζητούνται επιπλέον 50-150 ένστολοι για έκτακτες φρουρήσεις και μέτρα ασφαλείας.
Κατόπιν των αιτημάτων, ορισμένα αστυνομικά τμήματα από αυτά που «υπολειτουργούν», λόγω της αποψίλωσής τους από προσωπικό, δήλωσαν αδυναμία παροχής αστυνομικών για έκτακτη συμβολή σε μέτρα τάξης. Ακολούθησε, δε, αντίδραση από ηγετικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που δηλώνουν… κακόπιστοι, ενώ εκφράστηκαν αμφιβολίες για το αν πράγματι υπάρχει έλλειψη αστυνομικής δύναμης, αποδίδοντας ευθύνες στους διοικητές τους. Ετσι, επανερχόμενοι στο αρχικό αίτημα, ζήτησαν τα μέτρα προστασίας να πλαισιωθούν από αστυνομικούς που σχετίζονται με εσωτερικές λειτουργίες των τμημάτων, όπως τα γραφεία αστυνόμευσης, καταγραφής αναφορών πολιτών (π.χ. για ενδοοικογενειακά επεισόδια, ηχορύπανση, προβληματική λειτουργία καταστημάτων, βασανισμούς κ.ο.κ.). Ακόμη, ζήτησαν ουσιαστικά να μη λειτουργούν γραφεία για επιδόσεις εγγράφων, τροχονομικών παραβάσεων, καθώς και να διατεθούν επίσης φρουροί κρατητηρίων.
Το σκεπτικό
Στα ίδια έγγραφα, τα ηγετικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., αφού κρίνουν ως αβάσιμο το σκεπτικό των διοικητών των τμημάτων «για αδυναμία διάθεσης του προβλεπόμενου αριθμού αστυνομικών», ακολούθως ζητούν την «αξιοποίηση στο έπακρο του υπάρχοντος αστυνομικού προσωπικού, σε συνδυασμό με τις λειτουργίες που είναι απολύτως απαραίτητες για την εκπλήρωση των βασικών σας υποχρεώσεων, όπως αξιωματικοί υπηρεσίας, σκοποί αστυνομικών καταστημάτων και εγκαταστάσεων ή άλλες κατά την κρίση σας δικαιολογημένες ανάγκες».
Δηλαδή, απαραίτητοι κρίνονται οι αστυνομικοί που… φρουρούν τα τμήματα και ο εκάστοτε αξιωματικός υπηρεσίας που, όμως, είναι απελπιστικά μόνος για να αναλάβει σειρά περιστατικών, περιλαμβανομένων προσαγωγών υπόπτων, επιθέσεων κ.λπ. Μάλιστα, οι αξιωματικοί υπηρεσίας, ακριβώς επειδή τα βράδια πολλά τμήματα ασφαλείας βάζουν λουκέτο λόγω και πάλι έλλειψης προσωπικού, δέχονται δηλώσεις κλοπών, διαρρήξεων, ληστειών και άλλων κακουργηματικών πράξεων.
Επιπλέον των παραπάνω, ζητείται ούτε λίγο ούτε πολύ οι διοικητές των υπηρεσιών να μην… προβαίνουν σε διαρκή επίκληση της χαώδους διαφοράς μεταξύ της οργανικής δύναμης των αστυνομικών υπηρεσιών και του – κατά πολύ μικρότερου – αριθμού των αστυνομικών που τις επανδρώνουν στην πραγματικότητα.
«Παρακαλούμε εφεξής να μην υποβάλλονται γενικές αναφορές με αιτιολογική βάση την έλλειψη προσωπικού και τη μη ταύτιση της παρούσας αστυνομικής δύναμης με την οργανική και αφετέρου στις περιπτώσεις που εξαντλήσετε όλες τις ενέργειές σας και αδυνατείτε να εξεύρετε λύση, μόνο τότε θα υποβάλλετε αναφορές με τις λύσεις που σκεφτήκατε και για ποιο λόγο δεν μπορείτε να υλοποιήσετε τα διατασσόμενα (γιατί δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αναδιάταξη δυνάμεων ή διάθεση από τις εσωτερικές λειτουργίες κ.λπ.)», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Και όλα αυτά ενώ έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές ακόμα και οι διοικητές των αστυνομικών υπηρεσιών αναλώνονται σε μέτρα τάξης και φρουρήσεις στόχων.
Τέλος, στα εν λόγω έγγραφα απειλούνται με πειθαρχικό έλεγχο οι αξιωματικοί που δεν υπακούν στις προαναφερόμενες εντολές και υποστηρίζουν το… «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».