Ο καρκίνος δεν είναι μια απλή νόσος – είναι μια πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική ασθένεια.
Υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη καρκίνου, που τον καθιστούν τη δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου, σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία και η έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ωστόσο, δεν γίνεται κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα αν κάποιος θα αναπτύξει καρκίνο ή όχι.
Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία (ΠΟΥ), το 30-50% του συνόλου των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με τις κατάλληλες επιλογές του τρόπου ζωής.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, θέλοντας να εξετάσουν την εγκυρότητα των υφιστάμενων συστάσεων από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR), ανέλυσαν δεδομένα από 94.778 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο με μέση ηλικία τα 56 έτη και είδαν ότι η τήρηση αυτών των προτάσεων μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης όλων των μορφών καρκίνου στους συμμετέχοντες.
Καρκίνος VS υγιεινού τρόπου ζωής
Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine, κάθε συμμετέχων βαθμολογήθηκε ως προς τη συμμόρφωσή του στις 8 εξής συστάσεις με άριστα το 7:
- Αν είχαν χαμηλό (στα υγιή πλαίσια) Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
- Αν έκαναν δυόμισι ώρες άσκησης την εβδομάδα.
- Αν ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή – που περιέχει τουλάχιστον 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών.
- Αν περιόριζαν το γρήγορο φαγητό.
- Αν κατανάλωναν λιγότερες από τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.
- Αν απέφευγαν τα ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη.
- Αν έλεγαν όχι στο αλκοόλ.
- Αν θήλαζαν για 6 μήνες.
Για κάθε σύσταση που ακολουθούσαν οι ασθενείς, μείωναν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 7%.
Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι κάθε αύξηση στην βαθμολογία συμμόρφωσης κατά μία μονάδα σχετιζόταν με 10% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, 10% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, 18% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών, 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, 24% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και 30% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου της χοληδόχου κύστης.
Δηλαδή, τα άτομα με βαθμολογία 4,5 στα 7 ή περισσότερο είχαν τουλάχιστον 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης όλων των μορφών καρκίνου, σε σύγκριση με τα άτομα που βαθμολογήθηκαν με 3,5 ή λιγότερες μονάδες στις 7.
Ίσως μία από τις πιο αναπάντεχες συστάσεις ήταν ο θηλασμός.
Η ερευνητική ομάδα αποδίδει την προστατευτική του ιδιότητα στις ορμονικές αλλαγές.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, οι περίοδοι είναι ακανόνιστες, γεγονός που μειώνει την ποσότητα οιστρογόνων – η περίσσεια οιστρογόνων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καθώς συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Πηγή Vita.gr