Με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό να πλησιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η υπό δημιουργία κοινοβουλευτική ομάδα των έντεκα αποχωρησάντων βουλευτών θα επιδιώξουν να δώσουν το δικό τους έντονο αντιπολιτευτικό στίγμα, την επόμενη μέρα της διάσπασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η τριήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό αναμένεται να ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου. Σε αυτές τις δύο εβδομάδες που απομένουν η υπό διαμόρφωση ομάδα των «11» θα έχει επισημοποιήσει την παρουσία της, αποκτώντας πλέον και όνομα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κληθεί να συγκρουστεί με την κυβέρνηση σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο, χωρίς τα μέχρι πρότινος σημαντικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου του.
Παράλληλα, οι βολές από στελέχη και των δύο πλευρών συνεχίζονται, προμηνύοντας ότι το κλίμα θα είναι τεταμένο κατά τη συζήτηση στη Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ψηλά στην ατζέντα την ακρίβεια που αποτελεί το μεγαλύτερο -όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις- πρόβλημα για τα νοικοκυριά, τη στέγαση που αποτελεί πολύ σημαντικό πρόβλημα για τους πολίτες σε μεγάλες πόλεις της χώρας και τη φορολογία, ειδικότερα μετά την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου από την κυβέρνηση που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στους επαγγελματίες.
Όσον αφορά την ακρίβεια και τη στέγαση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ετοιμάζει καμπάνιες, όπως προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία. Εξού, δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα στις δράσεις που πραγματοποιεί.
Για τη φορολογία, ο Στέφανος Κασσελάκης στέλνει συνεχώς σήμα απόταξης των πεπραγμένων σε αυτόν τον τομέα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έχει επισημάνει ότι «η εποχή που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με Τσακαλώτους και Κατρούγκαλους έχει λήξει».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει βρεθεί σε συγκέντρωση επαγγελματιών, δεσμευόμενος ότι ο φόρος σε όσους επαγγελματίες έχουν εισόδημα ώς 10.000 ευρώ θα είναι μηδενικός. Αξιοσημείωτες είναι οι συνεχείς αναφορές του τομεάρχη Οικονομικών Νίκου Παππά για το ίδιο ζήτημα, που, σχεδόν καθημερινώς, εκδίδει ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης και της φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί.
Όμως, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αποτελεί μια κατ’ουσίαν συζήτηση για την οικονομική πορεία της χώρας. Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία που θα έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις αποχωρήσεις, καθώς, αρκετά από τα στελέχη που σήκωσαν στις πλάτες τους αυτούς τους τομείς τα προηγούμενα έτη έχουν αποχωρήσει.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος που αποχώρησαν κατείχαν θέσεις-κλειδιά στους τομείς της οικονομίας και των εργασιακών επί προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα. Πλησίον τους βρίσκεται και ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Υπενθυμίζεται ότι τομεάρχης Οικονομικών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης Εργασίας ο Γιώργος Γαβρήλος, ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης είναι τομεάρχης Ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο βάρος, όμως, της τριήμερης συζήτησης, θα σηκώσει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτης Φάμελλος.
Το «οικονομικό επιτελείο του Τσίπρα» επιδιώκει «μαχητική αντιπολίτευση»
Οι έντεκα αποχωρήσαντες βουλευτές, με αιχμή τον τεχνοκράτη Αλέξη Χαρίτση, θα επιδιώξουν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού να παρουσιάσουν μια μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν, επιθυμούν κατά τη συζήτηση να τεκμηριώσουν μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση.
Το λεγόμενο «οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα» έχει την ευκαιρία να πραγματοποιεί την πρώτη συγκροτημένη παρουσία του με μια συζήτηση προνομιακή για το ίδιο, που, παράλληλα, θα τραβήξει και τα βλέμματα του κοινού.
Ο Αλέξης Χαρίτσης, έχοντας τον ρόλο του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη της εικόνας της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο ίδιος έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως και τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την παρουσία του να εκτιμάται ως θετική.
Παράλληλα, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος είναι ιδιαίτεροι έμπειροι στους τομείς της Οικονομίας, με τους δύο πρώτους να έχουν διατελέσει υπουργοί (Οικονομίας και Εργασίας) και ο τρίτος υφυπουργός (Εργασίας).
Βέβαια, αποτελεί στοίχημα η παρουσία τους, ειδικά, όταν οι ίδιοι έχουν σηκώσει ψηλά τις προσδοκίες, προαναγγέλλοντας την παρουσίαση ενός προοδευτικού, οικολογικού (όρος που από το 2015 και έπειτα είχε ξεχαστεί στον ΣΥΡΙΖΑ) και αριστερού σχεδίου.
Ιδιαίτερα όταν εκτιμάται ότι αυτό το σχέδιο θα πρέπει να διαφέρει από όσα έλεγε και έπραττε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την προηγούμενη αντιπολιτευτική περίοδο, που οδήγησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια βαριά ήττα από τη Νέα Δημοκρατία.
Χαρακτηριστική είναι η σημερινή αναφορά του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που τόνισε ότι «εμείς θέλουμε μια αυτόνομη αριστερή προοδευτική πολιτική παρουσία, αναγνωρίζοντας ακριβώς ότι αυτή τη στιγμή κανένας από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς, κανένα από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα δεν έχει τη δυνατότητα να εκπονήσει ένα ολιστικό, ανταγωνιστικό και προοδευτικό σχέδιο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».