Διπλωματικό θέμα άνοιξε σε διάφορες χώρες η παρουσία του Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΟΟΣΑ που ξεκινά αύριο στα Σκόπια. Mιλάμε για την πρώτη διπλωματική παρουσία της Ρωσίας σε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ από πέρυσι τον Φεβρουάριο, δηλαδή από την εισβολή της στην Ουκρανία. Το θέμα έχει και ένα ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον. Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας (που έχει την προεδρία του Οργανισμού) Μπουχάρ Οσμάνι, μιλώντας στο Politico, τα Σκόπια ζήτησαν από τη Σόφια και την Αθήνα να επιτρέψουν τη διέλευση του διπλωματικού αεροσκάφους στο οποίο θα επιβαίνει ο Λαβρόφ από τον εναέριο χώρο τους. Θυμίζω ότι η ΕΕ έχει επιβάλει και ατομικές κυρώσεις στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, οι οποίες περιλαμβάνουν την ταξιδιωτική απαγόρευση, που πρακτικά σημαίνει ότι δεν του επιτρέπεται να εισέλθει ή να διασχίσει τα εδάφη της ΕΕ από στεριά, θάλασσα και αέρα.
Αδεια λίγων ωρών
Με βάση αυτή την απόφαση, η Πολωνία απαγόρευσε τη συμμετοχή του στην περσινή συνάντηση των υπουργών του ΟΟΣΑ στην πόλη Λοτζ. Φέτος όμως θα πάει κανονικά. Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ήδη χθες ότι θα χορηγήσει προσωρινή άδεια διάρκειας μερικών ωρών μόνο. Και μόνο για τον Λαβρόφ, όχι σε άλλα πρόσωπα της διπλωματικής αποστολής που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή λίστα κυρώσεων. Εξ όσων πληροφορούμαι, δεδομένου ότι μιλάμε για τις εργασίες του ΟΟΣΑ, ενός οργανισμού στον οποίο μετέχουμε και τον στηρίζουμε, το ίδιο θα πράξει και η Ελλάδα.
«Εκρηξη» από τη Βαλτική
Η απόφαση να προσκληθεί στη συνάντηση ο Λαβρόφ θεωρείται, από μόνη της, αρκετά αμφιλεγόμενη. Υπάρχει πάντοτε το θέμα της Ουκρανίας αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τη στάση της εντός του Οργανισμού. Προ ημερών η Ρωσία και η Λευκορωσία μπλόκαραν την υποψηφιότητα της Εσθονίας να αναλάβει την προεδρία του ΟΟΣΑ το 2024. Χθες η Εσθονία μαζί με τη Λετονία και τη Λιθουανία εξέδωσαν δήλωση στην οποία επισημαίνουν ότι η παρουσία Λαβρόφ σε έναν οργανισμό που δημιουργήθηκε για να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ειρήνη, ρισκάρει να νομιμοποιήσει τη Ρωσία «ως άξιο μέλος της κοινότητας των ελεύθερων εθνών» και ότι θα τη χρησιμοποιήσει για προπαγάνδα. Ο ίδιος ο Λαβρόφ πάντως έσπευσε να δηλώσει πως «πολλοί δυτικοί ηγέτες» έχουν ζητήσει να τον δουν κατ’ ιδίαν στο περιθώριο της συνάντησης, χωρίς βέβαια να δώσει ονόματα.
Νέα παρέμβαση στην ΕΕ για Μπελέρη
Συνεπής στη στάση της για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος και εμποδίζεται να ορκιστεί, πρόκειται να φανεί η ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό περιλαμβάνει και τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο της ΕΕ. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, υπάρχει πρόθεση να δοθούν σαφή μηνύματα εκ μέρους της Ελλάδας, στη συζήτηση για τη διεύρυνση, όσον αφορά την Αλβανία, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Σε μία υπόθεση που δείχνει να οδηγείται σε αδιέξοδο, δεδομένων και των εξελίξεων στο πλαίσιο της δίκης που έχει ξεκινήσει στο αλβανικό δικαστήριο.
Ζωή από τα παλιά
Είδαμε ξανά χθες έναν κοινοβουλευτικό καβγά, με μια Ζωή Κωνσταντοπούλου από τα παλιά. Αυτό συνέβη με το «καλημέρα σας» στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη, όπου συσπειρώθηκαν όλα τα κόμματα εναντίον της, με το επιχείρημα ότι στην περίπτωση της συμμετοχής της υφίσταται ένα κώλυμα, το ότι η ίδια είναι, ταυτοχρόνως, συνήγορος οικογένειας θύματος του δυστυχήματος. Το έθεσε ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης λέγοντας ότι «υπάρχει προβληματισμός» και πρότεινε να τεθεί ως ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και βάσει της γνωμοδότησής του να πορευθεί η Επιτροπή. Η Κωνσταντοπούλου, όμως, αντέτεινε ότι υπάρχει κώλυμα και για τους βουλευτές της ΝΔ που είναι μέλη της Εξεταστικής αλλά στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν συζητήθηκαν οι προτάσεις για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, είχαν πάρει τον λόγο υπερασπιζόμενοι τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Καθώς, κατά την άποψή της, η στάση τους αυτή «δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες μεροληψίας».
Νέα πρόκληση στη «νεκρή ζώνη»
Νέα προκλητική ενέργεια καταγράφηκε στη «νεκρή ζώνη», στον Αγιο Δομέτιο της Λευκωσίας, όπου δυνάμεις του κατοχικού καθεστώτος, που, σύμφωνα με πληροφορίες, φορούσαν πολιτικά, έκαναν παράνομες εργασίες, ενώ στην περιοχή εθεάθησαν δεκάδες τούρκοι στρατιώτες. Το περιστατικό κινητοποίησε άμεσα την αστυνομία της Κύπρου και, φυσικά, την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που έθεσε γρήγορα τα πράγματα υπό έλεγχο. Ωστόσο τον Νίκο Χριστοδουλίδη δεν τον άκουσα καθόλου καθησυχαστικό. Ο κύπριος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως «τα Ηνωμένα Εθνη μάς έχουν ενημερώσει ότι η κατάσταση θα αποκατασταθεί», προσθέτοντας όμως ότι «πρόκειται για ένα περιστατικό που ούτε υποβαθμίζουμε ούτε υποτιμούμε και λήφθηκαν αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η τάξη πραγμάτων». Οι αποφάσεις αυτές δε, τόνισε, δεν θα δημοσιοποιηθούν.