«Θα έπρεπε να πω ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πως αν ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι, δεν έχει άμεση σχέση με αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζει ο Τζορτζ Όσμπορν,ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου σε ένα νέο podcast του.
Επισημαίνει πως αναζητά «με την ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό του Μουσείου, τρόπους για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, με την οποία (τα Γλυπτά) θα περνούν μέρος του χρόνου τους στην Αθήνα και ένα μέρος του χρόνου τους στο Λονδίνο».
Αν και τις δηλώσεις αυτές, τις έχει ξανακάνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι τις επαναλαμβάνει μετά τη «διπλωματική ένταση» που προκάλεσε ο Ρίσι Σούνακ εις βάρος της Ελλάδας, με την απρεπή – κατά διεθνή και βρετανική ομολογία – στάση του απέναντι στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα, όπως τονίζει ο Τζορτζ Όσμπορν, «μπορούμε να συνεχίσουμε (να διαπραγματευόμαστε), είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό είτε όχι».
«Τα έκανε θάλασσα» ο Σούνακ
Παράλληλα, σημειώνει με νόημα πως «αν μη τι άλλο, τα πράγματα ξεκαθάρισαν αυτή την εβδομάδα. Γνωρίζουμε πλέον ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη κυβέρνηση των Συντηρητικών», για την επίλυση του θέματος.
«Πολύ συχνά θεωρούν ότι στην πολιτική όλα είναι μία συνωμοσία, ενώ πολύ απλά η κυβέρνηση μπορεί να τα θαλασσώσει», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Στην πραγματικότητα, πάντως, συνεχίζει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ούτε ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο, «αν και είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου».
Αν όμως δεν αλλάξει ο νόμος, δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα (σ.σ. τα Γλυπτά) να επιστρέψουν στην Ελλάδα», επισημαίνει ο Τζόρτζ Όσμπορν.
Χαρακτηρίζει δύσκολες τις διαπραγματεύσεις καθώς, όπως αφήνει να εννοηθεί, ο νόμος δεν του δίνει πολλά περιθώρια, αλλά δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση. Γι’ αυτό, όπως λέει, εργάζεται σκληρά με την ελληνική κυβέρνηση.