Είχα ακούσει αρκετές φορές από φοιτητές που επρόκειτο να γίνουν δημοσιογράφοι το παράπονο: «μας παίρνουν σαν ”δόκιμους” και μας αφήνουν για μήνες απλήρωτους!». Η απάντησή μου ήταν «να γίνεται πωλητές/πωλήτριες που πληρώνονται από την πρώτη στιγμή» – και οι παραπονεμένοι κοιτούσαν απορημένοι.
Εξηγούσα ότι δουλειές που υπόσχονταν σημαντική κοινωνική ανέλιξη στην αρχή είναι δύσκολες: δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί σε αρχικά στάδια «άσκησης» αμείβονται ελάχιστα σε σχέση με τις συνήθεις απολαβές του επαγγέλματος τους. Έτσι και οι δημοσιογράφοι: η ΕΣΗΕΑ είχε δεχθεί το στάδιο του «δόκιμου δημοσιογράφου» που διαρκούσε αυστηρά έξι μήνες κατά το οποίο ο νέος επαγγελματίας δεν καλυπτόταν από τη συλλογική σύμβαση.
Υποθέτω έτσι ξεκίνησε επαγγελματικά και ο δημοσιογράφος που ανέφερε στον υφυπουργό κ. Τσακλόγλου το υποτιθέμενο παράδειγμα δικηγόρου που αμείβεται με 600 ευρώ μηνιαίο μισθό έναντι delivery boy που αμείβεται με 1.400 ευρώ. Και αυτός του έδωσε την ίδια απάντηση που έδινα και εγώ στους φοιτητές μου – οι οποίοι δεν αγανακτούσαν, ούτε ήρθαν συνδικαλιστές να διαμαρτυρηθούν ότι «υποδεικνύω σε περήφανους δημοσιογράφους να γίνουν ταπεινοί πωλητές».
Αλλά η υποκρισία περισσεύει στον δημόσιο χώρο και η δημαγωγία περισσεύει στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, στον συνδικαλισμό, στην πολιτική: ο κ. Κασσελάκης υπέδειξε στον κ. Τσακλόγλου που μετριοπαθώς ανέφερε «ίσως έχουμε πολλούς δικηγόρους» – έχουμε τους περισσότερους στην Ευρώπη, όπως και γιατρούς– να παραιτηθεί διότι «έχουμε το πιο πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα της Ευρώπης». Είναι αλήθεια αλλά το ίδιο ακριβώς ίσχυε και επί κυβερνήσεων Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Κασσελάκης πιστεύει προφανώς ότι η ιστορία του κόμματός του αρχίζει με αυτόν, ίσως και η ιστορία της Ελλάδας.
Η δε «Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος» ζήτησε την αποπομπή του κ. Τσακλόγλου από την κυβέρνηση διότι «ο αλαζών, καιροσκόπος και διανομέας αθλιοτήτων της εξουσίας υφυπουργός, προσβάλλει ευθέως το Κράτος Δικαίου, αναγκαίο και αναπόσπαστο τμήμα του οποίου αποτελούν οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης».
Συλλειτουργοί μόνο ή και συνυπεύθυνοι για την κατάσταση της Δικαιοσύνης; «Προσβάλλει και υποτιμά τη Δικαιοσύνη και τη διαδικασία απονομής της» ο κ. Τσακλόγλου ή προσβάλλουν και υποτιμούν τους Έλληνες πολίτες αυτοί που έχουν καταντήσει, όπως την έχουν καταντήσει, την απονομή δικαιοσύνης; Η σεβαστή Ολομέλεια δεν αποφάσισε πέρυσι να μη συμμετέχει επί ένα χρόνο σε δίκες για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης»; Πόσες χιλιάδες δίκες αναβλήθηκαν;
Αυτός ο άκρατος, χύδην, αγοραίος συνδικαλιστικός λόγος υποτιμά τους δικηγόρους, όχι τα επιχειρήματα του Πάνου Τσακλόγλου. Το κακό είναι ότι η κυβέρνηση, αντί να συνταχθεί με τον λογικό υφυπουργό της, υποτάχθηκε στο αλαλάζον αλαζονικά αμετροεπές συνδικαλιστικό όργανο.