Με μια παρέμβαση από την Κρήτη για την αναγέννηση του ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία στη χώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει την προγραμματική παρουσία του ΠΑΣΟΚ –αυτή τη φορά δίνοντας έμφαση σε έναν τομέα που έχει ταυτιστεί με την κυβερνητική παρακαταθήκη του κόμματός του και δίνει σοσιαλδημοκρατικό στίγμα στη δημόσια παρουσία του.
Η επιλογή της Κρήτης δεν έγινε τυχαία, καθώς στη χθεσινή του παρέμβαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες δομές Υγείας ειδικά στο Ρέθυμνο και το Λασίθι – χαρακτηριστικά, το Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου λειτουργεί με έναν οικογενειακό γιατρό, ενώ στον Αγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα και στη Σητεία η κάλυψη των θέσεων είναι κάτω από το 50%.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρό κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει τη μείωση των ανισοτήτων χωρίς δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας» σχολίασε ο Ανδρουλάκης, παρουσιάζοντας τις οκτώ παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ:
Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και αναβάθμιση του ΕΟΔΔΥ.
Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τοπικά δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών, όπως Οικογενειακή Ιατρική στο σπίτι, έμφαση στην πρόληψη, δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, ενίσχυση του «Φώφη Γεννηματά» και της ψυχικής υγείας.
Υγεία στα Νησιά: τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο, στα μικρότερα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση, στα πολύ μικρά ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο γιατρό – με παράλληλη μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία επιλογής τους.
Θέσπιση επιπλέον οικονομικών και θεσμικών κινήτρων, όπως στεγαστικό επίδομα κ.τ.λ.
Δημόσια νοσοκομεία: αξιοκρατική επιλογή διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών.
Ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες, με ανάλογες αμοιβές.
Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων: Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης.
Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ: κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό και διαφανείς διαδικασίες, νέα οργανογράμματα, αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά, παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις.
Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης.
Ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας: υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών. Ψηφιακός φάκελος υγείας, ψηφιακή κάρτα, στοχευμένα προληπτικά προγράμματα, καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.