«Η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν μακρά παράδοση διμερών σχέσεων, δεν θα έμενα ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε για την ματαίωση από τον Ρίσι Σούνακ της συνάντησης που θα είχε μαζί του στο Λονδίνο, με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μιλήσω για κάτι που έχει να κάνει με την εγχώρια πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου».
«Δεν θα ήθελα να εκφραστώ, να το σχολιάσω. Οπωσδήποτε άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν, δεν θα έδινα μεγάλη σημασία» πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το αν έχει μιλήσει με τον κ. Σούνακ μετά την ακύρωση της συνάντησης απάντησε αρνητικά.
«Ταχεία μείωση των εκπομπών ρύπων στην Ελλάδα»
Eρωτηθείς για την παρουσία του στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28) και για τους στόχους της Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της Συνόδου, καθώς όπως είπε, υπάρχει «ευρεία ανησυχία για το πού βρισκόμαστε».
«Στην Ελλάδα βιώσαμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής φέτος το καλοκαίρι και είμαστε εξαιρετικά φιλόδοξοι. Η Ελλάδα ανέλαβε τις δικές της ευθύνες, μείωσε τις εκπομπές της κατά 43% από το 2005 μιλάμε για την πιο ταχεία από άλλα κράτη της Ε.Ε., παρά την οικονομική κρίση και τις άλλες κρίσεις που βίωσε η χώρα μας» υπογράμμισε, προσθέτοντας πάντως πως «μπορούμε βέβαια να κάνουμε πολλά παραπάνω».
«Περιμένουμε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει αυτή της Ευρωζώνης»
Ερωτηθείς για την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα συνεχίζει στην πορεία της ανάπτυξης και πρόσθεσε πως «περιμένουμε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει αυτή της Ευρωζώνης και αυτό είναι επιτυχία λαμβανοντας υπόψη τι έχει συμβεί στη χώρα μου τις τελευταίες δεκαετίες».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας λέγοντας ότι ήταν πολύ σημαντική και θα βοηθήσει την Ελλάδα στα κόστη δανεισμού. «Αν δείτε τους δείκτες μπορείτε να διαπιστώσετε ότι πάμε καλύτερα από χώρες της Ευρωζώνης και μπορούμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια».
«Ευκαιρία για να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν»
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «περιμένουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε στους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς πρόβλημα» επισημαίνοντας το γεγονός ότι «υπάρχει η τάση στην Ευρώπη παρά την ύφεση ο κόσμος να συνεχίζει να ταξιδεύει και να προτιμά την Ελλάδα σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες».
«Η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα για να επισκεφθεί κανείς και όχι μόνο τους «καυτούς» μηνες, Ιούλιο και Αύγουστο, και γι’ αυτό κάνουμε κινήσεις για την επέκταση της τουριστικής περιόδου» συμπλήρωσε στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε «ο κόσμος συνεχίζει να εκτιμά την Ελλάδα και την καυτή Μεσόγειο γιατί θέλουν να περνάνε χρόνο στην παραλία» σημειώνοντας ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί ευκαιρία για να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν».
«Υπάρχει κόσμος που συνεχίζει να έρχεται στη χώρα μου και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Άλλωστε ήταν πάντα μέρος της ατζέντας μας η επέκταση της τουριστικής σεζόν. Οι περισσότεροι σε λίγο καιρό θα επιλέγουν να μην έρχονται Ιούλιο και Αυγύστο όχι γίατί είναι «καυτοί» αλλά γιατί υπάρχει μεγάλος συνωστισμός» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος σχολίασε «θα χρειστεί λίγο χρόνος για να ανταγωνιστούν τις ελληνικές παραλίες οι σκανδιναβικές και βόρειες παραλίες».
Σχετικά με την ενέργεια και το μεταναστευτικό
Στη συνέντευξη του στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα θέματα ενέργειας και υπογράμμισε το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι μια από τις 10 πρώτες χώρες σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έχουμε αιολική και ηλιακή ενέργεια και περιμένουμε ακόμα περισσότερα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης. Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο ως σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και δίνει φυσικό αέριο στην Ουκρανία. Ο ρόλος της χώρας έχει ενισχυθεί στο ζήτημα αυτό μετά την εισβολή στην Ουκρανία».
Όσον αφορά, τέλος, το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι βραχυπρόθεσμα «θα πρέπει να κάνουμε δυο πράγματα: Να είμαστε πολύ σκληροί απέναντι στους διακινητές και να προσφέρουμε νόμιμους τρόπους για όσους θέλουν να έρθουν νόμιμα στην Ευρώπη και να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Π.χ. εμείς έχουμε ανάγκη από ανθρώπους στη γεωργία».