Σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Χθες έγινε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Προφανώς η ηγεσία θέτει σε λειτουργία τα συλλογικά όργανα με στόχο τη θωράκιση απέναντι στα αποτελέσματα των πρόσφατων διασπάσεων και βεβαίως την ανάταξη του χώρου.
Η Πολιτική Γραμματεία μάλιστα μετρά πια 24 μέλη απ’ τα 42 και η συνεδρίασή της έλαβε τα χαρακτηριστικά «πολιτικού κέντρου», ευέλικτου οργάνου όπως το θέλει ο Στέφανος Κασσελάκης. Εδώ η όλη συνάντηση αρχικώς πήγε καλά, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν προσωπικές συναντήσεις του Κασσελάκη με τα μέλη για τις χρεώσεις τους ανά πεδίο. Το ερώτημα για τον οδικό χάρη του συνεδρίου επίσης απαντήθηκε, αφού από μεριάς προέδρου εκφράστηκε η πρόθεση να ακολουθηθεί κανονικά το πρόγραμμα για τον Φεβρουάριο (23 – 25 του μηνός) ενώ εισηγήθηκε να προχωρήσει η υλοποίηση των περιφερειακών συνεδρίων, όπως και η συγκρότηση των ομάδων εργασίας, καθώς και ο σχεδιασμός της διπλής καμπάνιας για τη στέγαση και την ακρίβεια.
Πάντως χθες και παρά την πρόθεση του Κασσελάκη για συνέδριο τον Φεβρουάριο εκφράστηκε ένας προβληματισμός από μερίδα παλαιοπροεδρικών – όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης – πως ένα συνέδριο τακτικού τύπου θα βύθιζε σε εσωστρέφεια εκ νέου το κόμμα κι ενώ ο διάδρομος θα είναι ήδη προεκλογικός. Υπάρχει η άποψη από μεριάς τους μιας προγραμματικής επικαιροποίησης τον Φεβρουάριο και συνέδριο μετά τις ευρωεκλογές. Περίσκεψη υπάρχει και για τη διαδικασία των προκριματικών που έχει προτείνει ο Κασσελάκης για τους υποψήφιους στις ευρωεκλογές. Να λάβει το συνέδριο πολιτικά χαρακτηριστικά ουσίας είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, που κάποια στιγμή μαζί με τη Ρένα Δούρου αποχώρησαν λόγω κοινοβουλευτικής υποχρέωσης (με θέμα τα Βαρώσια) – συμφώνησαν με τον συνεδριακό οδικό χάρτη ως έχει.
Από μεριάς Σβίγκου – Βασιλειάδη δόθηκε χθες και μια πρώτη εικόνα από τις διασπάσεις του κόμματος: «Οι αποχωρήσεις δεν θα φτάσουν ούτε τα 3.000 μέλη. Από τη ροή των παραιτήσεων κρίνουμε ότι δύσκολα θα ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, ενώ στις Νομαρχιακές Επιτροπές φαίνεται ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν υπάρχουν (κατά μέσο όρο) πάνω από 5 αποχωρήσεις. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που ήταν εξαρχής αναμενόμενες», ενημέρωσε όπως λένε οι κομματικές πηγές ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης.
Εφυγε στην ομιλία Τεμπονέρα
Ο Διονύσης Τεμπονέρας από τη μεριά του στάθηκες κριτικός προς την ηγεσία λέγοντας – όπως επίσης λένε οι πηγές – πως πρέπει να σταματήσει η τοξικότητα και ο διχασμός. Επεσήμανε την απουσία πλάνου και σχεδιασμού από το κόμμα και έκανε λόγο για την ανάγκη ενός συνεδρίου αυτοκριτικής και υπέρβασης – επέμεινε στον Ιανουάριο ως ιδανικό μήνα της ανώτατης διαδικασίας αν και έχει βρεθεί συμφωνία για τον Φεβρουάριο πλέον από όλες τις μεριές. Ο Τεμπονέρας είπε πως τα 13 περιφερειακά δεν μπορεί «να υποβαθμίσουν τον προσυνεδριακό διάλογο». Ο Κασσελάκης πάντως αποχώρησε αιφνίδια κατά την τοποθέτηση Τεμπονέρα, γεγονός που δημιούργησε ερωτηματικά στους μετέχοντες και σε όσους ακόμη δεν είχαν λάβει τον λόγο.
«Πληθυντική Αριστερά»
Εν τω μεταξύ ένα περίγραμμα του νέου φορέα των 11 έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Χαρίτσης, λέγοντας (Action24) πως θέλουν να συνενώσουν «δυνάμεις και με άλλους, ώστε να καλύψουμε όλο το φάσμα από την ανανεωτική ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και την πολιτική οικολογία». Ακούγεται έντονα πλέον ο όρος «πληθυντική Αριστερά» ως προσδιοριστικός του νέου φορέα που θα έπεται τη συγκρότηση της νέας ΚΟ και τον καταμερισμό των ευθυνών σε αυτή τη Δευτέρα. «Πρωτίστως επιχειρούμε σε αυτή τη φάση να ανοίξουμε τον διάλογο με κοινωνικές, κινηματικές δυνάμεις και κινήσεις πολιτών οι οποίες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτό το νέο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα για να εκφράσουμε τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (Real fm).