Σαν σήμερα, πριν έναν αιώνα, στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 ήρθε στη ζωή η μεγάλη ντίβα της όπερας. Η Μαρία Κάλλας. Αυτή η λαμπερή γυναίκα που μέσα σε 5 δεκαετίες κατάφερε να γίνει μύθος, τόσο με το ταλέντο της, όσο τη στάση της στη ζωή και τα ιδανικά που πρέσβευε μέχρι τέλους. Η μεγάλη ντίβα έφυγε από τη ζωή το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου 1977 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 54 ετών προκαλώντας παγκόσμια θλίψη για την πρόωρη απώλεια της.
Μια ζωή με μυθική πορεία. Από τις κλασικές της ερμηνείες στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, από την Σκάλα του Μιλάνου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, οι διθυραμβικές κριτικές, ο δεκαετής γάμος της με τον βιομήχανο Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι μέχρι τη θυελλώδη σχέση με τον άλλο μεγάλο Έλληνα της εποχής Αριστοτέλη Ωνάση.
Η φετινή επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με πλήθος δράσεων, ενώ εντάχθηκε και στον κατάλογο συνεορτασμού επετείων και της Unesco, για το 2023.
Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία
Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ θα πραγματοποιηθεί απόψε η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λούρα με τίτλο «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία» για τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της σπουδαιότερης λυρικής καλλιτέχνιδας του 20ού αιώνα. Παράλληλα, στις 8 Δεκεμβρίου 2023 το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στη Γαλλία από τη France TV 5, στο μεγάλο αφιέρωμα της Γαλλικής Τηλεόρασης στη Μαρία Κάλλας το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Όπερα του Παρισιού και την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να φωτίσει την περίοδο της προσωπικής και καλλιτεχνικής ενηλικίωσης της Κάλλας στην Αθήνα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1937 έως το 1945, καθώς και τα χρόνια μετά το 1957, όταν η παγκόσμια πλέον ντίβα επανασυνδέεται με την Ελλάδα.
Βασικός κορμός της μουσικής αφήγησης του ντοκιμαντέρ είναι η ηχογράφηση από το ρεσιτάλ που έδωσε το 1957 στο Ηρώδειο, καθώς και άλλες θρυλικές στουντιακές και ζωντανές ηχογραφήσεις της Κάλλας. Στο ντοκιμαντέρ ακούγονται για πρώτη φορά ανέκδοτες ηχογραφήσεις της Κάλλας.
Η τελευταία της συνέντευξη
Λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατο της δίνει την τελευταία της συνέντευξη στον φίλο της δημοσιογράφο Πήτερ Ντραγκάτζ, στην οποία εξομολογείται αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, κάνοντας χιούμορ με το μαγειρεύει πριν την συνέντευξη: «Μπορείς, εξάλλου με την άδειά μου, να γράψεις ότι το ψάρι ήταν χθεσινό, πράγμα που θα ενισχύσει στα σίγουρα την ανόητη φήμη ότι η Κάλλας είναι τσιγκούνα. Ναι Πήτερ, ξέρω ότι με θεωρούν άτεγκτη στο θέμα των χρημάτων, αλλά πες τους δεν είναι αλήθεια. Εγώ πιστεύω ότι απλά είμαι προσεκτική.»
Ο φόβος που με βασάνιζε πάντοτε, ήταν ότι θα πεθάνω φτωχιά
«Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να αποκτήσω αυτά που έχω σήμερα, και δεν βρίσκω το λόγο που θα πρέπει να τα σκορπάω».
Απέτυχα σαν γυναίκα
«Απέτυχα να ολοκληρωθώ σαν γυναίκα, γιατί αυτό που πάντα επιθυμούσα περισσότερο από την επιτυχία, ήταν να γίνω μητέρα και να αποκτήσω πολλά-πολλά παιδιά. Τώρα βέβαια είναι πολύ αργά. Αλλά αν ξανάρχιζα από την αρχή θα έκανα τουλάχιστον έξι παιδιά, τέσσερα αγόρια και δύο κορίτσια. Εμείς οι Έλληνες βάζουμε την οικογενειακή μας ζωή πάνω από κάθε τι άλλο. Αλλά αν άρχιζα πάλι από την αρχή».
Δωρεάν εκδηλώσεις για την επέτειο στην Αθήνα
Grippe Morale – Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη | Οικία Κατακουζηνού | Θέατρο
Ανήμερα των γενεθλίων της κορυφαίας υψιφώνου όλων των εποχών, η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρουσιάζει -σε πρώτη δημόσια ανάγνωση- το νέο έργο του Δημήτρη Φοινίτση «Grippe Morale – Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη» στην Οικία Κατακουζηνού, με την Ολύνα Ξενοπούλου στον κεντρικό ρόλο.
Το Μουσείο Μαρία Κάλλας Δήμου Αθηναίων διοργανώνει εορταστικές δράσεις και ελεύθερη είσοδος για τα 100 χρόνια από την γέννηση της μεγάλης ντίβας.
Μια έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διαθέτει συλλογή εκδόσεων για τη Μαρία Κάλλας που εμπλουτίστηκε το 2022 με τη σημαντική δωρεά 1800 περίπου τεκμηρίων από τον Benedict Gagelmann, στην οποία αντανακλάται το εύρος της διεθνούς βιβλιογραφίας για την Κάλλας.
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της μεγάλης σοπράνο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά μέρος της συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, βιβλία που απευθύνονται σε παιδικό, νεανικό και ενήλικο κοινό: εκδόσεις από τον Καναδά ως τη Νότια Αφρική και από τη Γουατεμάλα ως την Ιαπωνία.