Την Δευτέρα σε ανοιχτή εκδήλωση στο Σεράφειο θα ανακοινωθεί το όνομα της ΚΟ των 11. Μαζί με αυτό θα διεξαχθεί και πολιτική συζήτηση, όπου περιμένουμε να ακούσουμε για την ταυτότητα και τις πολιτικές θέσεις του νέου σχήματος. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19.00.
Από την πλευρά των «11» οι πηγές αναφέρουν πως το όνομα θα αποφασιστεί εντός του Σαββατοκύριακου. Η απόφαση να το ανακοινώσουν σε ανοιχτή εκδήλωση και όχι σε συνέντευξη Τύπου, δείχνει τη διάθεση να κινηθούν με εξωστρέφεια και σε άμεση επαφή με τον κόσμο.
Τι κόμμα;
Πρόγραμμα και θέσεις του νέου σχηματισμού μπορεί να μην έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά έχουμε μια καλή εικόνα των αιτιών της διάσπασης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των στελεχών που απαρτίζουν τη νέα ΚΟ.
Και η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έχουν τονίσει αυτές τις μέρες ότι οι λόγοι είναι σημαντικοί και ιδεολογικοί. Τόσο που αφορούν στην ίδια την υπόθεση της Αριστεράς.
Μάλιστα, η κα Αχτσιόγλου όρισε ως σημείο μηδέν της αναπόφευκτης ρήξης την ομιλία του Κασσελάκη στον ΣΕΒ. «Δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω τέτοιες απόψεις, πώς να αναλάμβανα θέση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Στέφανου Κασσελάκη;», ανέφερε στη συνέντευξή της στο Νίκο Χατζηνικολάου.
Όλο το προηγούμενο διάστημα αποτυπώθηκε η ανησυχία ότι υπονομεύεται η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά. Η ανησυχία αποτυπώθηκε τόσο από τους «11», όσο και από στελέχη και μέλη που αποχώρησαν και μάλιστα πολύ μαζικά. Η κύρια εκτίμηση είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι αριστερός, κάτι που έχει διατυπωθεί σε όλους τους τόνους.
Επομένως, το δεδομένο είναι πως ο νέος σχηματισμός θα βαδίσει στην παράδοση της ανανεωτικής Αριστεράς, μια παράδοση που στην Ελλάδα ξεκίνησε το ΚΚΕ Εσωτερικού και που δεν αποκλείει τη δυνατότητα συμπόρευσης ή μετωπικής συνεργασίας και με άλλους προοδευτικούς χώρους, όπως είναι η αριστερή σοσιαλδημοκρατία.
Τι πολιτική;
Η ομάδα των «11» αποτελείται από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα στον τομέα των εργασιακών, της οικονομίας, της κοινωνικής πρόνοιας, της παιδείας, της Ανάπτυξης. Αν συνυπολογίσουμε και ότι αποχώρησαν σχεδόν μαζικά τα τμήματα Πολιτισμού και Δικαιωμάτων, έχουμε μια πρώτη εικόνα για τα ισχυρά βέλη στην φαρέτρα της νέας ΚΟ και του νέου φορέα.
Η πρόθεση είναι να δοθεί η πρώτη μάχη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, πεδίο δόξης λαμπρό για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εκεί θα τεθούν οι διαχωριστικές γραμμές τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τις υπόλοιπες ΚΟ του κοινοβουλίου.
Βασικός στόχος είναι η άσκηση αντιπολίτευσης και η κοινωνική γείωση. Οι καλές σχέσεις της Έφης Αχτσιόγλου και του Νάσου Ηλιόπουλου που αναπτύχθηκε με τα σωματεία κατά την θητεία τους στο υπουργείο Εργασίας, είναι ένα πολύ ισχυρό χαρτί για την επικοινωνία με τα σωματεία.
Η δουλειά που έγινε στο επίπεδο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των ΚΟΙΝΣΕΠ από τις Θεανώ Φωτίου και Σία Αναγνωστοπούλου έρχεται σε επαφή με πολλές κοινωνικές ομάδες, η Μερόπη Τζούφη, ως πρώην υφυπουργός Παιδείας, γνωρίζει τα εκπαιδευτικά ζητήματα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν υπουργός Οικονομικών, ο Αλέξης Χαρίτσης έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών, αλλά και αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η Πέτη Πέρκα διετέλεσε γενική γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κι έπειτα Δημόσιας Περιουσίας στο ΥΠΟΙΚ.
Μαζί και με τους δύο βουλευτές της μειονότητας, υπάρχει ήδη μία κοινοβουλευτική ομάδα που έχει εμπειρία σε πολύ κομβικά σημεία του πολιτικού χάρτη. Η πλειοψηφία δε ήταν κυβερνητικά στελέχη κατά τη Συμφωνία των Πρεσπών και, φυσικά, κατά την έξοδο από τα μνημόνια.
Το πιο σημαντικό στοιχείο της πολιτικής πρόθεσης, όμως, δεν είναι η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά η αριστερή αντιπολίτευση στη ΝΔ, κάτι που εκτιμάται ότι δεν μπορεί να κάνει το κόμμα Κασσελάκη. Ειδικά τώρα που έχασε την αριστερή του «πτέρυγα».
Πρώτη μάχη ο «προϋπολογισμός», κατά την οποία θα γίνουν και οι «συστάσεις». Δεύτερη μάχη, η κοινωνική γείωση και μητέρα των μαχών, από ό,τι φαίνεται κατά τις δηλώσεις όλων, είναι η υπόθεση της Αριστεράς.