Ράλι 10,5% από τις αρχές του 2023 και 8% μόνο το τελευταίο τρίμηνο κάνουν οι τιμές του χρυσού στις διεθνείς αγορές, αφού η υποχώρηση του δολαρίου, η προοπτική για σταθεροποίηση ή για μείωση των επιτοκίων και οι γεωπολιτικές εντάσεις κάνουν πιο ισχυρή τη λάμψη του πολύτιμου μετάλλου.
Πλέον οι τιμές spot έφτασαν ακόμη και τα 2.040 δολάρια ανά ουγγιά, συμπαρασύροντας ανοδικά τις τιμές των κοσμημάτων αλλά και της λίρας Αγγλίας που έχουν αρκετά νοικοκυριά στην Ελλάδα.
Τρεις λόγοι. Οι βασικές αιτίες της ανόδου είναι τρεις και συνηγορούν στη στροφή που παρουσιάζεται ξανά σε πολύτιμα μέταλλα:
- Το δολάριο κυμαίνεται κοντά στο χαμηλό τριών μηνών έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων, καθιστώντας τον χρυσό – που τιμολογείται σε δολάρια – λιγότερο ακριβό για τους κατόχους των άλλων νομισμάτων αυτών.
- Οι αγορές αναμένουν πλέον ευρέως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον Δεκέμβριο, ενώ οι πιθανότητες περιγράφονται ως περίπου 50% να χαλαρώσει η FED νομισματική πολιτική τον Μάιο του επόμενου έτους, αναφέρουν προβλέψεις που επικαλείται το Reuters. Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως μειώνουν τις αποδόσεις άλλων επενδύσεων που βασίζονται σε τόκους, ενισχύοντας συχνά τις τιμές του χρυσού.
- Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εκλογές στις ΗΠΑ το 2024 θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση για χρυσό και κατά συνέπεια τις τιμές. Παραδοσιακά οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνουν τη ζήτηση για χρυσό και η σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς ανέβασε πάλι το θερμόμετρο. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας στις αρχές Οκτωβρίου, οι τιμές του χρυσού εκτοξεύτηκαν στα ύψη, φτάνοντας σε σημεία που δεν έχουν δει οι αγορές από τα μέσα του 2022. Οι φόβοι ότι ένας ανεξέλεγκτος, περιφερειακός πόλεμος θα μπορούσε να πλήξει τις παγκόσμιες αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού προκάλεσε φυγή κεφαλαίων σε χρυσό και μακριά από κερδοσκοπικές επενδύσεις όπως οι μετοχές υψηλότερου κινδύνου, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC. Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας ή αστάθειας της αγοράς οι επενδυτές τείνουν να στρέφονται προς τα εκεί ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές.
Οι τιμές λίρας. Με την άνοδο του χρυσού, η επίσημη τιμή της χρυσής λίρας σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος έχει ξεπεράσει τα 503 ευρώ και τα 417 ευρώ το τεμάχιο – πώληση και αγορά από την ΤτΕ, αντίστοιχα. Πρόκειται για τιμές μη λιποβαρούς λίρας Αγγλίας Ελισάβετ, κοπής 1973 και προγενέστερων ετών. Οι τιμές για λίρες Αγγλίας Ελισάβετ κοπής 1974 και μεταγενέστερων ετών είναι ελαφρά χαμηλότερες στην πώληση (στα 458 ευρώ). Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 8,9% μέσα σε μόλις 12 μήνες αφού ακριβώς την ίδια ημερομηνία (28 Νοεμβρίου) πέρυσι, όταν οι τιμές διαμορφώνονταν στα 462 και 383 ευρώ αντίστοιχα.
Goldman Sachs. «Η λάμψη του χρυσού επιστρέφει», ανέφερε σε σημείωμά της σχετικά η Goldman Sachs. «Η πιθανή ανοδική τάση στις τιμές του χρυσού θα είναι στενά συνδεδεμένη με τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ και τις κινήσεις του δολαρίου, αλλά αναμένουμε επίσης επίμονη ισχυρή καταναλωτική ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία, παράλληλα με τις αγορές από κεντρικές τράπεζες για να αντισταθμίσουν τις πτωτικές πιέσεις από εκπλήξεις στην ανάπτυξη και την αναπροσαρμογή προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων», αναφέρει ο οίκος σύμφωνα με τους Barron’s. Ο στόχος τιμής της Goldman στο 12μηνο είναι τα 2.050 δολάρια η ουγγιά.