Μυστική συνάντηση στο Λονδίνο πραγματοποίησαν, στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, όπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ».
Την ώρα που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Τζορτζ Οσμπορν και ο Γιώργος Γεραπετρίτης έγραφαν, αθόρυβα, ένα ακόμη κεφάλαιο στις πολυδαίδαλες διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να κρατήσει το ραντεβού κρυφό. Μέλη της πρωθυπουργικής αποστολής διαβεβαίωναν τους ανταποκριτές και τους απεσταλμένους των ελληνικών ΜΜΕ ότι «δεν υπάρχει συνάντηση με Οσμπορν» και επιχειρούσαν να χαμηλώσουν τον πήχυ των προσδοκιών λέγοντας ότι «δεν περιμένουμε κάτι για τα Γλυπτά».
Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διαπραγματεύεται με το Βρετανικό Μουσείο «εξ ονόματος του Πρωθυπουργού» ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός Επικρατείας, μετείχε επίσης στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.
Το τετ-α-τετ του Γεραπετρίτη με τον Οσμπορν πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες προτού σκάσει η «βόμβα» της ματαίωσης του ραντεβού Σούνακ – Μητσοτάκη.
Πηγή με γνώση των συνομιλιών, ανέφερε ότι η συζήτηση «διεξήχθη σε πολύ θερμό κλίμα». Οι δύο άνδρες έκαναν επισκόπηση την προόδου που έχει σημειωθεί και διαπίστωσαν ότι «μολονότι πολλά θέματα έχουν επιλυθεί, παραμένουν ακόμη ορισμένα αγκάθια».
Ο Οσμπορν φέρεται να προτείνει την αποστολή στο Μουσείο Ακρόπολης είτε του ενός τρίτου είτε του 50% των παρθενώνιων γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Και αυτό, για μια περίοδο 10 ή 15 ετών, με «αντάλλαγμα» τον δανεισμό άλλων ελληνικών θησαυρών.
Η Αθήνα προσέρχεται στον διάλογο με την πάγια ελληνική θέση ότι διεκδικεί την οριστική επανένωση του συνόλου του σωζόμενου γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα.
Δηλαδή, «όλα και για πάντα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητσοτάκης έχει στα χέρια του κρυφές δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των Ελλήνων επ’ ουδενί θα δεχόταν «μερική επιστροφή» των Γλυπτών – εύρημα που ασφαλώς θα βαρύνει στην όποια απόφαση λάβει. Στο τραπέζι έχουν πέσει και σενάρια «τμηματικής» επανένωσης: «λίγα τώρα, περισσότερα αργότερα».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σκόπελος της ιδιοκτησίας μπορεί να παρακαμφθεί «με διάφορες νομικές φόρμουλες» που δεν θα υποχρεώνουν την Ελλάδα να αναγνωρίσει την (υποτιθέμενη) βρετανική κυριότητα επί των τεχνουργημάτων.
Ολα δείχνουν ότι η συμφωνία, αν, τελικώς, οι δύο πλευρές καταλήξουν (ο Οσμπορν δήλωσε προχθές ότι «οι πιθανότητες είναι 50%-50%») μετατίθεται στο μέλλον – για την ακρίβεια στην εποχή που οι Εργατικοί θα βρεθούν στην εξουσία.
Ο Μητσοτάκης αποκόμισε από τη συνάντησή του με τον Στάρμερ ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών θα είναι πιο δεκτική στην επιστροφή των Γλυπτών.
Ο σερ Κιρ έχει μεν ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τον νόμο, ωστόσο ιδιωτικά δηλώνει «ανοικτός» στην εξεύρεση «εναλλακτικών λύσεων» που δεν θα περιορίζονται σε ένα δάνειο «με ημερομηνία λήξης».