Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου, η οποία έχει αυξητικές τάσεις έχει «ανοίξει» την όρεξη σε επιτήδειους εντός συνόρων που παίρνουν λάδι από χώρες του εξωτερικού, το οποίο νοθεύουν και προσπαθούν να το προωθήσουν στην αγορά της χώρας μας ως «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο».
Το περασμένο Σάββατο, πατέρας και γιος συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, μετά τον έλεγχο που έγινε στο εργαστήριο που διατηρούσαν. Σε αυτό που συσκεύαζαν το ηλιέλαιο που έφερναν από τη Βουλγαρία, ως δήθεν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα.
Σύμφωνα με το ο MEGA και στην εκπομπή «Live News», πρόκειται για μία εταιρεία που δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στον χώρο του λαδιού που πουλάει σε τιμές χονδρικής. Ο 80χρονος ιδιοκτήτης και ο 36χρονος γιος του συνελήφθησαν καθώς σε χώρο της επιχείρησης είχε βρεθεί ολόκληρο παρασκευαστήριο για νοθεία λαδιού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 6.644 λίτρα νοθευμένο ελαιόλαδο, το οποίο ήταν σε δοχεία των 5 και 3 λίτρων με ετικέτες «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» διαφόρων εταιρειών, 6.500 λίτρα ηλιέλαιο, πλήθος ετικετών «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», πλήρης και λειτουργική εγκατάσταση πλήρωσης και τυποποίησης ελαίων, καθώς και δεξαμενές που περιείχαν υγρό αγνώστου χημικής σύστασης και αμφιβόλου ποιότητας.
Το πρώτο καμπανάκι είναι η τιμή
«Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και ό,τι είναι πράσινο δεν είναι ελαιόλαδο»
Οι συλλήψεις των τελευταίων ημερών από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από τη Μεσσηνία μέχρι τη Θεσσαλονίκη, δείχνουν τις διαστάσεις του προβλήματος. Ιδιοκτήτες καταστημάτων που εμπορεύονται ελαιόλαδο, έχουν αυτές τις μέρες τα μάτια τους 14, για να μην μπουν και οι ίδιοι σε περιπέτειες. «Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και ό,τι είναι πράσινο δεν είναι ελαιόλαδο», είπε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης καταστήματος.
Όλο και περισσότεροι καταναλωτές ρωτούν για το πώς μπορούν να διαπιστώσουν αν αυτό που αγοράζουν είναι όντως αυτό που πληρώνουν.
Χημικός μίλησε στο «Live News» ότι το πρώτο καμπανάκι είναι η τιμή. Αν αυτή είναι χαμηλότερη ο καταναλωτής θα πρέπει αυτόματα να κάνει δεύτερες σκέψεις για το προϊόν. «Θα πρέπει να αντιληφθεί πως αυτό που βλέπει ως φθηνό είναι κάτι άλλο», ανέφερε ο χημικός, Δημήτρης Εικόσιδος.
Το χρώμα που εστιάζουν ορισμένοι μπορεί να κρύβει την παγίδα που έχει στηθεί. Δεν είναι μόνο η εξαπάτηση, αλλά και τα προβλήματα υγείας, που όπως επισημαίνουν ειδικοί μπορούν να φέρουν στον οργανισμό μας, τα νοθευμένα ελαιόλαδα.
Το κόλπο του…ψυγείου για την αποφυγή νοθείας
Ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν όντως έχει μπροστά του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χρειάζεται χρόνο και… ψυγείο όπως εξηγεί ο κ. Εικόσιδος.
Ο Νίκος Κουτσούκος, διευθυντής Σχολείου Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας και χημικός, μίλησε στο «Live News» για το κόλπο του ψυγείου για την αποφυγή νοθείας.
«Στους 4 βαθμούς το λάδι το κανονικό, μάλλον, θα παγώσει εάν το βάλλουμε στο ψυγείο, όχι πάντα εξαρτάται από τις ποικιλίες και τα συστατικά του λαδιού. Εάν είναι νοθευμένο μάλλον δεν θα παγώσει. Μόνο με χημική ανάλυση μπορούμε να καταλάβουμε με τι είναι νοθευμένο ένα ελαιόλαδο. Εάν θα παγώσει το λάδι θα δημιουργήσει κάποιους κρυστάλλους στην αρχή που είναι μία ένδειξη ότι θα παγώσει και η υπόλοιπη μάζα του λαδιού. Σε μία ημέρα πιστεύω είναι πολύ για να παγώσει. Υπάρχουν όμως, και ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να είναι γνήσια, δηλαδή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά να μην παγώσει λόγω της διαφοροποιημένης σύστασης που έχει η συγκεκριμένη ποικιλία. Το ψυγείο σου δείχνει ένδειξη ότι δεν είναι νοθευμένο. Μετά το ξεπάγωμα το λάδι είναι το ίδιο».
Ένα άλλο πείραμα είναι παστές σαρδέλες σε ηλιέλαιο και σε ελαιόλαδο σε διαφορετικά δοχεία και οι οποίες είναι στο ψυγείο. Οι σαρδέλες που είναι σε ελαιόλαδο έχουν παγώσει και είναι κολλημένες, ενώ οι αντίστοιχες που είναι σε ηλιέλαιο επιπλέουν.
Ωστόσο, υπάρχει και το κόλπο με το καντήλι. Όταν στο δοχείο με το λάδι βάλει κάποιος ελαιόλαδο τότε αυτό θα καεί, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όχι.