«OK Boomer». Μια φράση που δεν είναι καινούργια. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2019 και από τότε έγινε viral κερδίζοντας επάξια μια θέση στα λεξικά, ενώ πλέον τη συναντάμε και στην ποπ κουλτούρα και τον πολιτισμό, ακόμα και στο θέατρο.
Η ατάκα «OK Boomer» ξεκίνησε, φυσικά, από τα social media και κέρδισε δημοτικότητα μεταξύ των νεότερων ατόμων κατά τη διάρκεια του 2019. Χρησιμοποιείται για την απόρριψη ή διακωμώδηση της συμπεριφοράς που στερεοτυπικά αποδίδεται στην γενιά baby boomer. Μια συμπεριφορά η οποία από πολλούς θεωρείται απαρχαιωμένη.
Το «OK Boomer» έγινε δημοφιλές ως αντίδραση σε ένα βίντεο ενός αγνώστου ηλικιωμένου ανθρώπου, στο οποίο δήλωνε ότι «η Γενιά Υ και η Γενιά Ζ έχουν το σύνδρομο Πήτερ Παν, δεν θέλουν ποτέ να μεγαλώσουν και νομίζουν ότι τα ουτοπικά ιδεώδη που έχουν στα νιάτα τους με κάποιον τρόπο θα κρατήσουν και μετά την ενηλικίωση».
@linzrinzz mom can you pick me up the old art teacher is going at it again #foryoupage #genz #foryou ♬
Το βίντεο ενέπνευσε τη φράση «OK Boomer» ως εναντίωση και απόρριψη των ιδανικών των προηγούμενων γενεών που έχουν διαμορφώσει τόσο έντονα την πολιτική, την οικονομία και το περιβάλλον.
Η χρήση του όρου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της το 2015 στην ιστοσελίδα 4chan, αλλά άρχισε να γίνεται δημοφιλής από τον Ιανουάριο του 2019. Ο όρος κέρδισε τη δημοτικότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις αρχές Νοεμβρίου του 2019, όταν δημοσιεύθηκαν άρθρα σχετικά με τη φράση.
Πλέον… την ακούμε στην καθημερινότητά μας, ως τη φράση που αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο, αυτό που λέμε «χάσμα γενεών».
Το «χάσμα γενεών»
Χάσμα γενεών ονομάζεται το κοινωνικό φαινόμενο της αδυναμίας προσέγγισης και επικοινωνίας ανάμεσα σε άτομα που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές.
Μάλιστα, δεν είναι κάτι νέο. Πρόκειται για ένα «πρόβλημα» που συναντάται από (πάρα) πολύ παλιά. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, βρέθηκε η έκφραση που να το περιγράφει (σ.σ OK Boomer). Πιο παλιά το συναντούσαμε ως «εγώ θα κάτσω με την νεολαία».
Συνήθως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θεωρούν τους νεότερους ανεύθυνους και επιπόλαιους, ενώ οι νέοι με τη σειρά τους πάντα θα κατηγορούν τους μεγάλους για απαρχαιωμένες αντιλήψεις, ενώ θα «κοροϊδεύουν» την ελλιπή εξοικείωση των μεγαλύτερων με την τεχνολογία.
Οι κλασικοί κοινωνιολόγοι, όπως ο Καρλ Μανχάιμ, παρατήρησαν διαφορές μεταξύ των γενεών στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι περνούν στην ενηλικίωση και μελέτησαν τους τρόπους με τους οποίους οι γενιές χωρίζονται μεταξύ τους, τόσο στο σπίτι όσο και σε κοινωνικές καταστάσεις και μέρη (όπως εκκλησίες, κλαμπ, κέντρα ηλικιωμένων και κέντρα νεολαίας).
Η κοινωνιολογική θεωρία του χάσματος γενεών ήρθε στο φως για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, όταν η νέα γενιά (αργότερα γνωστή ως baby boomer) φαινόταν να αντιτίθεται σε όλα όσα πίστευαν ως τότε οι γονείς τους όσον αφορά τη μουσική, τις αξίες, τις πολιτικές απόψεις καθώς και την κουλτούρα. Οι κοινωνιολόγοι αναφέρονται πλέον στο «χάσμα των γενεών» ως «θεσμικό ηλικιακό διαχωρισμό».
Υπάρχουν διάφορα είδη χάσματος των γενεών. Για παράδειγμα, δίνονται ονόματα σε μεγάλες ομάδες (ήσυχη γενιά, μπέιμπι μπούμερ, γενιά Χ, μιλένιαλ, γενιά Ζ και γενιά άλφα) και κάθε γενιά έχει τις δικές της τάσεις και τον δικό της πολιτισμικό αντίκτυπο.
Γιατί τώρα;
Αφού όμως είναι παλιό αυτό το πρόβλημα, γιατί έχει ξεκινήσει τώρα τόσο μεγάλη κουβέντα για αυτό, με τους νεότερους να έχουν κάνει «σημαία» το σύνθημα «ΟΚ Boomer»;
Μια εύκολη απάντηση στους λόγους αυτής της άτυπης σύγκρουσης βρίσκονται κυρίως στην απόσταση που υπάρχει στην αντίληψη που έχουν για πολλά πράγματα οι γενιές μεταξύ τους. Κι εδώ φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια, ελέω της «έκρηξης» των πληροφοριών που έφερε μαζί του το Διαδίκτυο, το χάσμα μεταξύ των γενεών μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.
Μάλιστα, η έκρηξη της τεχνολογίας έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, όπου το χάσμα γενεών έχει πλέον φτάσει να ισχύει σε ανθρώπους με διαφορά ηλικίας ακόμα και λιγότερα από 10 χρόνια.
OK Boomer και στο θέατρο
Μάλιστα, το «OK Boomer» είναι τόσο διαδεδομένο που το συναντάμε στην τέχνη.
Για παράδειγμα ο Θοδωρής Αθερίδης προσπαθεί να συνυπάρξει στην σκηνή του μικρού Παλλάς με την Φάιδρα Δρούκα κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Μπορεί εκείνους να μην τους χωρίζει το χάσμα γενεών, ωστόσο γίνεται εύκολα κατανοητό ότι τους χωρίζει κάποιο… χάσμα.
Η παράσταση λέγεται «OK Boomer», αφού ο ένας προσπαθεί να καταλάβει τον άλλο, όπως οι γενιές προσπαθούν να καταλάβουν η μια την άλλη και μαζί προσπαθούν να καταλάβουν όλα όσα αλλάζουν γύρω μας.
Μια κωμωδία για το χθες, το σήμερα, αλλά κυρίως το αύριο. Μια παράσταση όπου δύο ηθοποιοί (και ένας μουσικός) ανεβαίνουν στη σκηνή και… ό,τι προκύψει!
- Εισιτήρια εδώ: https://www.more.com/theater/mikro-pallas/ok-boomer/