Με 158 «Ναι» και 139 «Όχι» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια, που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 2021/2167 και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των servicers», αντί των πολιτών.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.
Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες, που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί έξι άρθρων καθώς και μίας υπουργικής τροπολογίας, η οποία αφορά στην εξαίρεση από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ.
Όλες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.
Ειδικότερα, σε σύνολο 297 βουλευτών ψήφισαν:
Άρθρο 7: «Ναι» 190, «Όχι» 97, «Παρών» 10
Άρθρο 38: «Ναι» 158, «Όχι» 129, «Παρών» 10
Άρθρο 40: «Ναι» 190, «Όχι» 97, «Παρών» 10
Άρθρο 66: «Ναι» 158, «Όχι» 139
Άρθρο 89: «Ναι» 158, «Όχι» 139
Άρθρο 107: «Ναι» 158, «Όχι» 139
Επιπλέον, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέρριψαν την τροπολογία του ΚΚΕ για την παύση των πλειστηριασμών και άλλων αναγκαστικών μέτρων σε βάρος της πρώτης κατοικίας.
Ωστόσο, υπερψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία η υπουργική τροπολογία που θεσπίζει το ακαταδίωκτο για μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, με 158 «Ναι» και 139 «Όχι».
«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»
Έξω από τη Βουλή, διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και «Σπίτια μαγαζιά φτιάχτηκαν με δουλειά, δεν θα τα χαρίσουμε στα αρπακτικά».
Οι συγκεντρωμένοι συνέχισαν τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών, καταγγέλλοντας πως το νομοσχέδιο φέρει ελάχιστες, προσχηματικές αλλαγές, που «δεν αφορούν παρά μικρό μέρος των ακραία ευάλωτων δανειοληπτών».
Η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών κατήγγειλε πως «τα funds πλουτίζουν ανενόχλητα, η αρπαγή των σπιτιών συνεχίζεται και η κυβέρνηση δίνει νέες δυνατότητες για ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, θεσμοθετεί ακατάσχετους λογαριασμούς για τους διαχειριστές, πλαφόν στο κούρεμα, ενώ για μια ακόμα φορά ο πολυσυζητημένος φορέας διαχείρισης των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών παραπέμπεται στις καλένδες».
«Η κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά να υπηρετεί την στρατηγική της επιλογή, που οδήγησε στη μεγαλύτερη υφαρπαγή της ακίνητης περιουσίας από λαϊκά και μεσαία στρώματα από τις τράπεζες και τα funds το εξωτερικού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.