Με 250 απεσταλμένους, κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες συμμετέχει η Γερμανία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28, στο Ντουμπάι. O καγκελάριος Oλαφ Σολτς είναι μεταξύ των ηγετών που μετέβησαν στο Ντουμπάι για την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης, από την COP28 θα περάσουν άλλοι πέντε γερμανοί υπουργοί με τα επιτελεία τους: Ρόμπερτ Χάμπεκ – Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Αναλένα Μπέρμποκ – Εξωτερικών, Στέφι Λέμκε – Περιβάλλοντος, Σβένια Σούλτσε – Αναπτυξιακής Βοήθειας, Τζεμ Ετζντεμιρ – Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η πολυπληθής αποστολή από το Βερολίνο έδωσε λαβή για πικρόχολα σχόλια από εφημερίδες και πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης και των Πρασίνων, δεν υπολογίζουν, λένε, ούτε το κόστος ούτε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για το ταξίδι στο Ντουμπάι.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ απαντούσε στα μέσα της εβδομάδας ότι «η προστασία του κλίματος δεν είναι περιθωριακό θέμα, αλλά αγγίζει πάρα πολλούς τομείς», σημειώνοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση φροντίζει πάντα να αντισταθμίζει κλιματικά τις μετακινήσεις των μελών της».
Η γερμανική αποστολή είναι μάλιστα σχετικά περιορισμένη, αν ληφθεί υπόψη ότι στο Ντουμπάι θα βρεθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες πάνω από 94.000 διαπιστευμένοι από περίπου 200 χώρες. Είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα εδώ και καιρό και η σημαντικότερη μετά τη διάσκεψη του Παρισιού.
Η Γερμανία, με τη συμμετοχή των οικολόγων στην κυβέρνηση Σολτς, θέλει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της μάχης για την προστασία του κλίματος. «Τα επόμενα έξι έως δώδεκα χρόνια θα κριθεί εάν μπορούμε ακόμα να διατηρήσουμε το όριο αντοχής του πλανήτη για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου», σημειώνει η Τζένιφερ Μόργκαν, υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα περιβάλλοντος και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Γερμανίας.
«Σε αυτήν τη διάσκεψη του Ντουμπάι πρέπει να συμφωνηθεί η επιτάχυνση της πορείας ειδικά για την παγκόσμια ενεργειακή στροφή», τονίζει η Μόργκαν.
Η συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα υποχρεώνει τα κράτη να διαμορφώνουν εθνικά σχέδια για την προστασία του κλίματος και κάθε πέντε χρόνια να γίνεται ένας «παγκόσμιος απολογισμός» για να διαπιστωθεί κατά πόσο το σύνολο των εθνικών κλιματικών σχεδίων επαρκεί για την επίτευξη του στόχου περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου.
Σε περίπτωση αποτυχίας, η Συμφωνία του Παρισιού απαιτεί αυστηρότερα σχέδια. Επειδή οι χώρες απέχουν πολύ από την επίτευξη των στόχων, τα αυστηρότερα σχέδια πρέπει να αποφασιστούν τώρα στην COP28 του Ντουμπάι για να ισχύσουν την πενταετία 2030-2035.
«Ζητούμενο είναι να μπουν οι καθαρότερες και αποδοτικότερες μορφές ενέργειας στον πυρήνα του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος», λέει η Μόργκαν. «Και αυτές δεν είναι άλλες από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Ωστόσο, οι οικοδεσπότες και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν δέχονται το τέλος των ορυκτών πηγών ενέργειας, αλλά μιλούν για το τέλος των «εκπομπών από ορυκτές πηγές ενέργειας». Πίσω από το λεκτικό τρικ κρύβεται το σχέδιο του τεχνητού διαχωρισμού και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα, Carbon Capture and Storage (CCS), πολύ σημαντικό για βιομηχανικούς τομείς όπως η ενεργοβόρα τσιμεντοβιομηχανία – αλλά ταυτόχρονα και «παράθυρο» για διατήρηση των ορυκτών πηγών ενέργειας.
Η σκιά της Γάζας
Σκιά στη διάσκεψη COP28 ρίχνει μία κρίση που δεν έχει καμία σχέση με το κλίμα: η σύγκρουση στη Γάζα και οι επιπτώσεις της στη Μέση Ανατολή. Οι επιχειρήσεις και οι εξελίξεις στη Γάζα δεν αφορούν μόνον τους Αραβες, αλλά έχουν μπει «σφήνα» στο κίνημα για την προστασία του κλίματος που έδειχνε μέχρι τώρα αρραγές, σχολιάζει η έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και οι υποστηρικτές της «δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους, παρά για τη κλιματική αλλαγή στον πλανήτη».
Το κίνημα στο οποίο πρωτοστάτησε είναι διασπασμένο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει την απαιτούμενη πίεση και να αποτελέσει μία δυνατή φωνή στην COP28. Θα είναι και αυτοί στους ηττημένους της διάσκεψης του Ντουμπάι, εκτιμά η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», με λίγους μόνον νικητές: τους φίλους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.