Επίθεση από χάκερς δέχθηκε το πιο επικίνδυνο πυρηνικό εργοστάσιο στη Βρετανία και μάλιστα οι Αρχές προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό πότε έγινε η παραβίαση αλλά και σε ποιον βαθμό.
Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει ο Guardian, ο πιο επικίνδυνος και με τα υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας, πυρηνικός σταθμός του Ηνωμένου Βασιλείου, το Σέλαφελντ, έχει παραβιαστεί από ομάδες χάκερ που συνδέονται στενά με τη Ρωσία και την Κίνα.
Μάλιστα όπως σημειώνει το δημοσίευμα οι Αρχές δεν γνωρίζουν ακριβώς πότε παραβιάστηκαν για πρώτη φορά τα πληροφοριακά συστήματα, ωστόσο οι παραβιάσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά ήδη από το 2015, όταν οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι ένα κακόβουλο λογισμικό «sleeper», λογισμικό που μπορεί να παραμονεύει και να χρησιμοποιείται για να κατασκοπεύει ή να επιτίθεται σε συστήματων, είχε ενσωματωθεί στα δίκτυα υπολογιστών του Σέλαφεντ.
Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το κακόβουλο λογισμικό έχει εξαλειφθεί, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες δραστηριότητες του Σέλαφελντ, όπως η μετακίνηση ραδιενεργών αποβλήτων, η παρακολούθηση για διαρροές επικίνδυνων υλικών και ο έλεγχος για πυρκαγιές, μπορεί να έχουν τεθεί σε κίνδυνο.
Όπως προκύπτει επίσης από την αποκάλυψη οι πιθανές επιπτώσεις της παραβίασης συγκαλύπτονταν συστηματικά από το ανώτερο προσωπικό της τεράστιας εγκατάστασης πυρηνικών αποβλήτων και παροπλισμού.
Ο χώρος διαθέτει τη μεγαλύτερη αποθήκη πλουτωνίου στον πλανήτη και είναι ένας εκτεταμένος σκουπιδότοπος για τα πυρηνικά απόβλητα από τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις δεκαετίες παραγωγής ατομικής ενέργειας.