Το κλίμα «καταλλαγής» και την προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης επιδιώκουν να υπογραμμίσουν σε Μέγαρο Μαξίμου και Ακσαράι, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Κάτι που συμφωνήθηκε στη συνάντηση το Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όταν Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν την πρώτη συνάντησή τους μετά τις εκλογές, με το άτυπο μορατόριουμ για ηρεμία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο να ισχύει και την απόφαση για επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα και συνέχεια της αποχής από την πολεμική ρητορική που είχε επικρατήσει τα προηγούμενα χρόνια δημιουργώντας ένα άκρως τοξικό περιβάλλον ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα.
Οχι σε «έξωθεν παρεμβάσεις»
Οσα είπε ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Ερντογάν τα επανέλαβε και κατά την επιστροφή του από το Ντουμπάι, σημειώνοντας ότι έρχεται στην Ελλάδα με μία αντίληψη «win-win». Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε την πάγια θέση του ότι στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν πρέπει να υπάρχουν «έξωθεν παρεμβάσεις», αναγνωρίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορές και βαθιά ζητήματα τα οποία δεν λύνονται εν μία νυκτί, ωστόσο όπως είπε υπάρχουν και θέματα που μπορούν να λυθούν άμεσα και έτσι να διευρυνθεί το έδαφος για συνεργασία.
Ο τούρκος πρόεδρος, που από τους σεισμούς και μετά αποφεύγει πολύ προσεκτικά ακόμα και την παραμικρή ρητορική επίθεση ή απειλή προς την Ελλάδα, μίλησε για τη δυνατότητα να ξεκινήσει μία νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τήρηση των υποσχέσεων και απαλλαγμένες από εξωτερικές επιρροές, που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να επωφεληθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν μέσω των εξοπλιστικών να στρέψουν Ελλάδα και Τουρκία τη μία εναντίον της άλλης, αφού όπως είπε έχουν χαλάσει τις ισορροπίες και αν και δεν δίνουν τα F-16 στην Τουρκία, στην Ελλάδα συνεχίζουν να δίνονται καθώς και πυρομαχικά. Σύμφωνα με τον Ερντογάν «όταν φωνάζεις από την Τουρκία, η φωνή μας ακούγεται στην Κω. Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες από άποψη ιστορίας, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα».
Στόχος της Αθήνας η διατήρηση της ηρεμίας
Για μια νέα σελίδα στις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας μίλησε και ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος (Σκάι), σημειώνοντας ότι «εδώ και 10 μήνες έχει υπάρξει μία σημαντική αποκλιμάκωση στην ένταση την οποία είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια. Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε μία νέα εμπιστοσύνη, όσο γίνεται, με την τουρκική πλευρά, για να μπορούμε να έχουμε ηρεμία στα σύνορα». Σύμφωνα με τον Σκέρτσο η Αθήνα θα επιμείνει σε αυτή την πολιτική και «αν αυτό οδηγήσει σε μία επίλυση των διμερών ζητημάτων, σε βάθος χρόνου, ακόμα καλύτερα».
Η Αθήνα επίσης επιμένει ότι βασικός στόχος είναι η διατήρηση της ηρεμίας η οποία αποτελεί τη βάση για κάθε θετική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Μητσοτάκης και Ερντογάν θα έχουν διμερή συνάντηση με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ, αλλά και των διπλωματικών τους συμβούλων, ενώ στην Αθήνα θα βρεθούν και οκτώ τούρκοι υπουργοί οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με 11 έλληνες συναδέλφους τους που έχουν τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια. Μεταξύ αυτών συνάντηση θα έχουν πέραν των υπουργών Γεραπετρίτη – Φιντάν και των υφυπουργών Παπαδοπούλου, Φραγκογιάννη – Ακτσαπάρ και των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Δένδια – Γκιουλέρ, οι υπουργοί Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης, Ναυτιλίας και Εσωτερικών, (από την τουρκική πλευρά), Πολιτισμού και Τουρισμού και Παιδείας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στο θέμα της τουριστικής βίζας, με σειρά συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας να έχουν σχεδιαστεί για υπογραφή σε όλους τους τομείς, που έχουν προετοιμαστεί στη βάση της θετικής ατζέντας. Το γεύμα της ολομέλειας του ΑΣΣ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εξετάζεται να γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ενα σύντομο τετ α τετ με τον τούρκο πρόεδρο στο Ντουμπάι είχε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ζητώντας του επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.