Πληθώρα αντιδράσεων προκαλεί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που καλείται να ξεπεράσει τον πρώτο μεγάλο σκόπελο μετά την ανανέωση της θητείας της, στις εκλογές του Ιουνίου.
Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη θα αλλάξει άρδην τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται να πατάξει τη μάστιγα της φοροδιαφυγής, όπως λέει, αλλά έχει βρει απέναντί της μια επαγγελματική ομάδα αποφασισμένη να παλέψει με κάθε τρόπο την επερχόμενη «φορο-επιδρομή» καταφεύγοντας ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πλήθος παρατηρήσεων απ’ το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής
Λίγες ώρες πριν την της εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, για την εισαγωγή τεκμαρτού εισοδήματος στη φορολόγηση, συνοδεύεται από πλειάδα παρατηρήσεων.
Αναφέρει μεν ότι το Σύνταγμα δεν αποκλείει τη θέσπιση, κατά τρόπο γενικό και απρόσωπο, τεκμηρίων προς σύλληψη της φοροδιαφυγής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα τεκμήρια ανταποκρίνονται στα δεδομένα της κοινής πείρας και ότι είναι μαχητά.
Το επιστημονικό συμβούλιο διατυπώνει τον προβληματισμό του ως προς το ζήτημα των «δεδομένων της κοινής πείρας», ως ένδειξη για το παραγόμενο εισόδημα. Όπως, μεταξύ άλλων επισημαίνεται στην έκθεση, δεν υπάρχει ανάπτυξη των εμπειρικών δεδομένων στα οποία βασίσθηκε η καταρχήν ταύτιση του ελάχιστου εισοδήματος των αυτοτελώς απασχολούμενων προσώπων και των ελεύθερων επαγγελματιών με τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό ή τις αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου κάθε υποχρέου. Το επιστημονικό συμβούλιο διατυπώνει τον προβληματισμό του κατά πόσο η βάση προσδιορισμού για το τεκμήριο συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ότι οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό «ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος».
Το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι σε αντίθεση με τους μισθωτούς, το εισόδημα των μη μισθωτών είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο, δεν συναρτάται, καταρχήν, με τους παράγοντες που διαμορφώνουν το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή του μισθού του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και αρνητικό (ζημίες), κυρίως στους τομείς της βιοτεχνίας και του εμπορίου.
«Συνεπώς, η επίκληση των διδαγμάτων της κοινής πείρας για τη συναγωγή τεκμηρίου ως προς το ύψος του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά ένα φυσικό πρόσωπο βάσει του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή, πολύ περισσότερο, των αποδοχών του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, παρίσταται, ενδεχομένως, προβληματική», αναφέρει το επιστημονικό συμβούλιο.
Όπως εξάλλου σημειώνεται, «δεδομένου ότι, κατά την κοινή πείρα, οι συνθήκες άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι πολύ διαφορετικές στα μεγάλα αστικά κέντρα εν σχέσει προς τις μικρότερες πόλεις ή τα χωριά, με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, επισημαίνεται ότι, ενδεχομένως, το τεκμήριο θα έπρεπε να διαρθρώνεται σε περισσότερα κλιμάκια αναλόγως της γεωγραφικής θέσης και του πληθυσμού της πόλης ή του χωριού εγκατάστασης του υποχρέου».
Δυσφορία και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Το Μαξίμου προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ενόψει της κατάθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής του φορολογικού νομοσχεδίου, υποσχόμενο «βελτίωσης» όμως στην αντίπερα όχθη εξακολουθεί να υπάρχει δυσφορία με τον πρόεδρο των Δικηγορικών Συλλόγων να χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου και να δηλώνει έτοιμος για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Δημήτρης Βερβεσός δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Οι αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως όλα δείχνουν, είναι αιτία πολέμου για τον πολυπληθή κλάδο που στήριξε σε επαναλαμβανόμενες εθνικές εκλογές τη «γαλάζια» παράταξη.
Κινητοποιήσεων συνέχεια
Με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες να εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση νέα πορεία διαμαρτυρίας διοργανώθηκε στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τρίτης.
Με την πορεία να έχει αρκετό παλμό και τους διαδηλωτές να ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τα συνθήματα που επικράτησαν ήταν: «Ως εδώ» και «Όχι στον αφανισμό».
Και η Θεσσαλονίκη στο χορό των κινητοποιήσεων
Συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο και πορεία προς το Διοικητήριο, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Κρατώντας πανό που έγραφε «Όχι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο», οι δικηγόροι -που βρίσκονται εδώ και μέρες σε αποχή από τα καθήκοντά τους- ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο χαρακτηρίζουν «άδικο», καθώς, όπως λένε, «έρχεται να φορολογήσει εισοδήματα που δεν υπάρχουν».
«Δεν θα αφήσουμε έτσι απλά να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, ακόμη και μετά θα βρούμε κατάλληλους τρόπους να αντιδράσουμε», σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Δημήτρης Φινοκαλιώτης.
Χειρόφρενο από τους αυτοκινητιστές
Χωρίς ταξί θα μείνει και αύριο η Αττική καθώς οι αυτοκινητιστές συμμετέχουν στις απεργίες, ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι απεργία έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) που καλύπτει τα πρωτοβάθμια σωματεία ταξί σε όλη τη χώρα.
⇒ Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει την Τετάρτη (6 Δεκεμβρίου) στις 11:00 στην ολομέλεια της βουλής, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».