Τη βεβαιότητα ότι δεν θα γίνει κανένα θετικό βήμα στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην ΕΕ όσο εκκρεμεί η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη μοιράστηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνάντηση που είχε χθες με τους βουλευτές της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας πως «έχουν μπλέξει οι Αλβανοί πολύ χοντρά με αυτό το θέμα και δεν θα ξεμπλέξουν αν δεν το λύσουν». Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φάνηκε μάλιστα απόλυτος, εξηγώντας στους βουλευτές πως η Ελλάδα έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στο άνοιγμα και το κλείσιμο όλων των ενταξιακών κεφαλαίων, για τα οποία απαιτείται ομοφωνία των κρατών – μελών. Άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα διαμήνυσε γραπτώς για την πρόθεσή της να μην εγκρίνει άνοιγμα κεφαλαίων.
«Ούτε ένα κεφάλαιο…»
Ο Σχοινάς ενημέρωσε επίσης πως το θέμα τέθηκε υπ’ όψιν και των υπόλοιπων μελών της Κομισιόν, όταν συζήτησαν την τελευταία προενταξιακή έκθεση προόδου της Αλβανίας και είπε στους επιτρόπους ότι «αφού η κυβέρνηση Ράμα κατάφερε να χάσει εμένα ως φίλο της, που ήμουν από τους πιο σταθερούς υπερασπιστές της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα ανοίξει ούτε ένα ενταξιακό κεφάλαιο όσο δεν έχει λυθεί το θέμα Μπελέρη». Εκτίμησε, επίσης, ότι στα Τίρανα υποτίμησαν την ευρωπαϊκή διάσταση αυτής της υπόθεσης και ότι «η συνεχιζόμενη αυτή εκκρεμότητα τώρα αρχίζει και κατακάθεται στο μυαλό των ιθυνόντων».
Αναβολή για τις 11/12
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σχολίασε και τη χθεσινή αναβολή, ως τις 11 Δεκεμβρίου, της εξέτασης του αιτήματος Μπελέρη να του χορηγηθεί ειδική άδεια για να ορκιστεί ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου της Χειμάρρας, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του. Ο Σχοινάς ανέφερε ότι προφανώς δεν είναι καλή εξέλιξη, αλλά η κακή εξέλιξη θα ήταν να απορριφθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο ανάληψης καθηκόντων από τον Μπελέρη. Κάτι που οι αλβανικές Αρχές, μάλλον όχι τυχαία, αποφεύγουν να πράξουν. Ο Μπελέρης πάντως δήλωσε στο δικαστήριο ότι «οι αποφάσεις είναι πολιτικές και υπάρχει παρέμβαση του Πρωθυπουργού πριν από κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου. Δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου να συνεχίζει να κυβερνά ένας ηττημένος. Πρέπει να μου επιτρέψετε να ορκιστώ».
Επιμένει στις δύο ευρωθητείες
Το ξεκαθάρισμα Μητσοτάκη για το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές (σταυροδοσία, ενιαία περιφέρεια, επιστολική ψήφος) δεν σημαίνει ότι τελείωσαν οι ζυμώσεις σχετικά με την πολιτική αναμέτρηση του Ιουνίου. Δεν είναι μόνο το ασυμβίβαστο για έναν βουλευτή, που θα πρέπει να παραιτηθεί εφόσον θελήσει να ριχτεί στη μάχη της ευρωκάλπης. Επιπλέον είναι ανοιχτή στο τραπέζι του Μητσοτάκη η προοπτική του πλαφόν στις δύο θητείες στις Βρυξέλλες. Χρόνος υπάρχει για αυτόν τον σχεδιασμό και εφόσον προχωρήσει αναμένεται να εγκριθεί στο κομματικό συνέδριο. Σε κάθε περίπτωση ο Μητσοτάκης – λένε συνεργάτες του – θέλει να αιφνιδιάσει με εκπλήξεις στους υποψηφίους με το γαλάζιο ψηφοδέλτιο.
Ο Δούκας στο Ντουμπάι
Στο Ντουμπάι βρίσκεται και ο Χάρης Δούκας, για τη Διάσκεψη για το Κλίμα με την ακαδημαϊκή ιδιότητά του, αλλά και ως δήμαρχος Αθηναίων. Σήμερα θα συμμετέχει σε συζήτηση στο ελληνικό περίπτερο της COP28 με καθηγητές από το Imperial College και το University College του Λονδίνου, με θέμα τις πράσινες πολιτικές, τις προκλήσεις, τις τεχνολογικές επενδύσεις και τα ζητήματα κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής. Ο Δούκας χθες συζήτησε με τον οικονομολόγο Τζέφρι Σακς, ενώ είχε συνομιλίες με αρκετούς δημάρχους, ανάμεσά τους και η Αν Ινταλγκό του Παρισιού.
Αφρικανικό άνοιγμα
Στην Γκάνα θα βρεθεί αύριο ο Νίκος Δένδιας για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Υποστήριξη των Επιχειρήσεων Ειρήνης, όπου θα συναντήσει και τον αναπληρωτή γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Ζαν Πιερ Λακρουά. Με την ευκαιρία θα συνεχίσει και το αφρικανικό άνοιγμα που είχε ξεκινήσει ως υπουργός Εξωτερικών, έχοντας συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας Ντόμινικ Νίτιγουλ και την υπουργό Εξωτερικών Σίρλεϊ Αγιόρκορ Μπότσουε, ενώ θα επισκεφθεί και το ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου.
Χωρίς αλλαγές η ΚΕΔΕ
Μετά τη νίκη του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, έχει μείνει ως ερώτημα το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ενωσης Δήμων, της ΚΕΔΕ, όπου οι γαλάζιοι είχαν δηλώσει προεκλογικά ότι θα προτείνουν τον Κώστα Μπακογιάννη. Φαίνεται, τελικά, πως το χρίσμα θα μείνει στον Λάζαρο Κυρίζογλου, δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, που ήδη προεδρεύει της ΚΕΔΕ μετά την παραίτηση του Δημήτρη Παπαστεργίου. Στην ΕΝΠΕ, την αντίστοιχη Ενωση Περιφερειών, το χρίσμα για την προεδρία αναμένει ο Απόστολος Τζιτζικώστας.