Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η Συμμαχία θα πρέπει να είναι έτοιμη για άσχημα νέα από το ουκρανικό μέτωπο, καθώς το Κίεβο συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας, με την έλλειψη πυρομαχικών και τον περιορισμό της οικονομικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα να εντείνονται.
Τα αδιέξοδα στο μέτωπο όμως φέρνουν και εσωτερικές συγκρούσεις στο Κίεβο, όπου φαίνεται ότι η πολιτική εκεχειρία που επικρατούσε λόγω της έκτακτης κατάστασης έληξε.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο κατηγόρησε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι συγκεντρώνει υπερβολική δύναμη και οδηγεί τη χώρα προς τον αυταρχισμό. «Δεν διαφέρουμε πλέον από τη Ρωσία, όπου τα πάντα εξαρτώνται από τη διάθεση ενός ατόμου», δήλωσε ο Κλίτσκο στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή, ο εμφύλιος στο Κίεβο δεν κρύβεται πλέον κάτω από πατριωτικά μηνύματα ενότητας.
Ο Κλίτσκο φαίνεται να εκφράζει την αναταραχή που υπάρχει σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας επικρίνοντας τον Ζελένσκι για πολλαπλά λάθη, με το κυριότερο να είναι ότι δεν προετοίμασε τη χώρα για εισβολή.
«Οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για πόλεμο, γιατί ο Ζελένσκι αρνιόταν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ήταν δυνατό να εισβάλει η Ρωσία ή γιατί οι Ρώσοι κατάφεραν να φτάσουν στο Κίεβο τόσο γρήγορα. Υπάρχουν τόσο πολλές πληροφορίες που δεν ήταν αληθινές», δήλωσε μιλώντας και στην ελβετική εφημερίδα «20 Minutes».
«Μονοπωλεί την εξουσία»
Ο επί εννέα χρόνια δήμαρχος του Κιέβου και πολιτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, πάνω από όλα, κατηγορεί τον Ζελένσκι ότι μονοπωλεί την εξουσία, αφήνοντας στο παρασκήνιο την κυβέρνηση αλλά και τη Ράντα, το ουκρανικό κοινοβούλιο, όπου το κόμμα του έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Για τον Κλίτσκο, η μόνη αντίπαλη δύναμη που έχει απομείνει στην Ουκρανία, σε μια ολοένα και πιο συγκεντρωτική χώρα, είναι τα δημοτικά συμβούλια.
Ο δήμαρχος εστίασε επίσης στο θέμα που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυσφορία στην προεδρία, τις διαφορές που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος είπε πως η κατάσταση στο μέτωπο δεν έχει σημάδια αλλαγής προς όφελος της Ουκρανίας και ότι η χώρα έπρεπε να προετοιμαστεί για έναν μακρύ πόλεμο μακροπρόθεσμα.
Ο Ζελένσκι αποκήρυξε δημόσια τον Ζαλούζνι, τονίζοντας ότι δεν είναι αλήθεια πως το μέτωπο είναι στάσιμο και ότι η χώρα δεν χρειάζεται αρνητικά μηνύματα.
Ο δήμαρχος του Κιέβου έδωσε την υποστήριξή του στον στρατό: «Μπορούμε να λέμε ψέματα στον λαό μας και στους συμμάχους μας. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε για πάντα. Μερικοί από τους πολιτικούς μας επέκριναν άδικα τον Ζαλούζνι για τα ξεκάθαρα λόγια του. Του προσφέρω την υποστήριξή μου».
Ερωτηθείς εάν φιλοδοξεί να γίνει πρόεδρος, ο Κλίτσκο απέφυγε να απαντήσει, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση απαιτεί πίστη στον Ζελένσκι. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν μεγάλη στήριξη στον σημερινό πρόεδρο και στο κόμμα του.
Οι προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2024. Οι εκλογές για την ανανέωση της Βουλής θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί το φθινόπωρο, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα, εάν ισχύει στρατιωτικός νόμος, δεν διοργανώνονται.
Πάντως χθες η Ουκρανία άλλαξε τις πολεμικές της τακτικές και, όπως ανακοίνωσε ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ, θα επικεντρωθεί στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής όπλων και στην επιτάχυνση των συνομιλιών με τους εταίρους για την ενίσχυση των στρατιωτικών προμηθειών.
Αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο καθώς ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ωμή προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να ξεμείνουν από κεφάλαια για να βοηθήσουν την Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους, λέγοντας ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να εγκρίνει νέα υποστήριξη θα «γονατίσει» το Κίεβο. Η νέα αυτή κατάσταση διαμορφώνει και νέες ισορροπίες.
Η Γερμανία, μια χώρα η οποία στην αρχή ήταν πολύ διστακτική στην προσφορά βοήθειας προς το Κίεβο – η κυβέρνηση Σολτς έδωσε 5.000 κράνη αντί για βαρέα όπλα –, ηγείται τώρα της προσπάθειας της Δύσης να κρατήσει την Ουκρανία όρθια, με την προσφορά 8 δισ. ευρώ.