Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι Αμερικανοί και ο κόσμος ολόκληρος έτρεμε ότι ο απερίσκεπτος και επικίνδυνος Ντόναλντ Τραμπ θα ξεκινούσε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, τραγική ειρωνεία χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι βασίζει την προεκλογική εκστρατεία του για την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο στο επιχείρημα ότι είναι ο μόνος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που μπορεί να εμποδίσει το ξέσπασμα του.
«Σπαράζει πραγματικά η καρδιά μου να βλέπω τον Απατεώνα Τζο -τον πιο αδύναμο και περισσότερο ανίκανο πρόεδρο στην ιστορία μας- να καταστρέφει τη χώρα, καθώς σπρώχνει την Αμερική στα πρόθυρα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου», ήταν χαρακτηριστικά το κείμενο στο τελευταίο ηλεκτρονικό μήνυμα του για τη συγκέντρωση χρημάτων από τους ψηφοφόρους του.
Αύξηση του φόβου
Παρότι η προαναφερόμενη πρόθεση του Αμερικανού μεγιστάνα αμφισβητείται ανοιχτά, η αλήθεια είναι ότι με φόντο τις συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και Ισραήλ και Χαμάς, οι φόβοι για την πιθανότητα ξεσπάσματος ενός νέου παγκόσμιου πολέμου αυξάνονται συνεχώς.
Σε αυτό έχουν συμβάλλει τα μέγιστα και όλοι οι άλλοι ηγέτες αυτού του κόσμου που πιπιλίζουν τη συγκεκριμένη πικρή καραμέλα σε κάθε ευκαιρία, αφού έχει αποδειχτεί στο πέρασμα των χρόνων χρήσιμο εργαλείο εκφοβισμού των πολιτών και προώθησης των εθνικών συμφερόντων τους.
Why so many politicians are talking about World War III https://t.co/DFmtsWHIBF
— TIME (@TIME) November 20, 2023
Το σχόλιο του Κίσινγκερ
«Νομίζω ότι πρόκειται για ένα επιχείρημα που η πραγματικότητα δεν μπορεί να στηρίξει», αναφέρει στο περιοδικό Time ο Τζέι Γουίντερ, ιστορικός των πολέμων του 20ού αιώνα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Γέιλ. Τη θέση των περισσότερων ιστορικών ότι σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε αντικρούσει σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, πριν πεθάνει τον περασμένο μήνα σε ηλικία 100 ετών ο Χένρι Κίσινγκερ λέγοντας συγκεκριμένα ότι «βρισκόμαστε σε μια κλασσική συνθήκη πριν από έναν παγκόσμιο πόλεμο, δηλαδή, σε μια κατάσταση στην οποία καμία πλευρά δεν έχει μεγάλα περιθώρια πολιτικής υποχώρησης και στην οποία η οποιαδήποτε διαταραχή της ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες».
Κι ενώ εκείνος αναφερόταν στην κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα που εκείνη την περίοδο είχε χτυπήσει κόκκινο, σχετική έρευνα, που διεξήχθη από την ένωση American Psychological Association αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, διαπίστωσε ότι σχεδόν 7 στους 10 Αμερικανούς φοβούνται έκτοτε ότι «βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Ο προοδευτικός Μπάιντεν
Η ένωση μπορεί να μην έθεσε εκ νέου το ερώτημα μετά και την επίθεση της Χαμάς, που είχε σαν αποτέλεσμα την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι οι φόβοι αυτοί έχουν ανέβει τους τελευταίους δύο μήνες επίπεδο, καθοδόν και προς τα Χριστούγεννα στη διάρκεια των οποίων οι μυστικές υπηρεσίες του κόσμου αναμένουν τρομοκρατικό χτύπημα σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Κι αν από τον εμπρηστικό Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους όμοιους του, που έχουν πατήσει γκάζι για να βρεθούν ξανά στον Λευκό Οίκο, τέτοιου τύπου δηλώσεις θεωρούνται αναμενόμενες, δεν διαφεύγει της διεθνούς προσοχής ότι και ο Μπάιντεν από το προοδευτικό Δημοκρατικό κόμμα έχει επαναλάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι οι αποφάσεις που έχει πάρει και οι εγκρίσεις που ζητά για την αποστολή χρημάτων και όπλων στόχο έχουν «να αποφύγει ο κόσμος έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Τα πυρηνικά όπλα
Οι αναλυτές πάντως διαφωνούν και εκτιμούν ότι η αυξανόμενη ανησυχία, αλλά και οι συνεχιζόμενες μάχες σε Ουκρανία και Γάζα, δεν σημαίνουν ότι ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τέτοιας παγκόσμιας κρίσης. «Δεν βλέπω για την ώρα αρκετή διασύνδεση ανάμεσα στις κρίσεις και τις συγκρούσεις για την επικράτηση αυτής της ανησυχίας», σχολιάζει στο αμερικανικό περιοδικό ο Μάικλ Ε. Ο’Χάνλον, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings και διευθυντής έρευνας για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Κατά τον Γουίντερ ένας από τους λόγους που ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος συζητείται τόσο έντονα σχετίζεται με ο γεγονός ότι ο προηγούμενος τέτοιος πόλεμος είχε να κάνει με τα πυρηνικά όπλα.
Συναισθηματικό βάρος
Και σήμερα η Ρωσία στην Ουκρανία και το Ισραήλ απέναντι στη Χαμάς είναι πυρηνικές δυνάμεις, ενώ το Ιράν που όλοι οι παγκόσμιοι παίκτες παρακολουθούν στενά για την περίπτωση που θα αποφασίσει να έχει περισσότερο ενεργό ρόλο στις τρέχουσες συγκρούσεις είναι μια πυρηνική δύναμη, που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει εντός και εκτός Μέσης Ανατολής.
Ο όρος παγκόσμιος πόλεμος έχει ένα συναισθηματικό βάρος όσον αφορά το παρελθόν μας και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο κακό για το μέλλον μας, που εξηγείται απόλυτα γιατί χρησιμοποιείται τόσο συχνά από όλους όσους θέλουν να επηρεάσουν τα πράγματα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, καταλήγει ο προαναφερόμενος.