Με τρία αεροπλάνα αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα αύριο ο Ερντογάν και η τουρκική αποστολή για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Δηλαδή τρεις πτήσεις για μια επίσκεψη χρονικής διάρκειας το πολύ 5-6 ωρών συνολικά. Μη φανταστείτε ότι τα αεροπλάνα θα είναι πολλά επειδή ο Ερντογάν θα φέρει μαζί του κόσμο και κοσμάκη. Θα είναι αυτός, οι υπουργοί, προσωπικό ασφαλείας, συνεργάτες και τούρκοι δημοσιογράφοι, μια λογικού μεγέθους αποστολή. Απλώς, όπου πάει συνηθίζει να κουβαλάει μαζί και τα… δικά του αυτοκίνητα και η μια πτήση θα είναι για αυτά. Δεν θα είναι η πρώτη φορά στην Αθήνα. Το κάνει σε όλες τις επισκέψεις του στο εξωτερικό από το 2017 επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
Ενδεικτικά, στη Νέα Υόρκη, όταν πήγε τον Σεπτέμβριο για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είχε πάρει μαζί του δυο πανάκριβες θωρακισμένες Mercedes που προσγειωθήκαν στο αεροδρόμιο JFK από την Αγκυρα με στρατιωτικό cargo αεροπλάνο. Το κόστος εκείνης της πτήσης μόνο ήταν 270.000 δολάρια. Δεν τον λες και πολύ φειδωλό και οικονόμο, ούτε και ευαίσθητο για τα περιβαλλοντικά.
Η Ζωή εκτός Εξεταστικής
Εξαιρέθηκε, τελικά, η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κι έγινε ο κακός χαμός στη συνεδρίαση που διήρκεσε δύο ώρες με ένταση και ανταλλαγή εκφράσεων και οριακά υβριστικών χαρακτηρισμών. Δηλαδή, ναι, επί δύο ώρες βασικά τσακώνονταν. Θυμίζω ότι για την εξαίρεσή της είχε ζητηθεί γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου το οποίο έκρινε ότι συντρέχει κώλυμα καθώς ασκεί, παράλληλα, καθήκοντα πολιτικής αγωγής ως δικηγόρος οικογένειας θύματος.
Η Κωνσταντοπούλου αμφισβήτησε και την ουσία της γνωμοδότησης και την αρμοδιότητα του Επιστημονικού Συμβουλίου αλλά και τα μέλη του προσωπικά καθώς τους χαρακτήρισε «επίορκους». Και αντεπιτέθηκε με ένα μπαράζ κατηγοριών προς τη «γαλάζια» πλειοψηφία. Οτι ενοχλούνται από την παρουσία της, ότι «φοβάστε διότι ξέρετε ότι αν παραμείνω στην Επιτροπή δεν θα υπάρξει συγκάλυψη» και «αυτό που θέλει ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τασούλας είναι η συγκάλυψη». Και τα σχετικά.
Μετωπική με Μαρκόπουλο
Το πράγμα ξέφυγε εντελώς, όμως, όταν στην κόντρα μπήκε κι ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Δημήτρης Μαρκόπουλος. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε ότι «με έχετε προσβάλει με τρόπο χυδαίο και μισογυνικό». Και αυτός αντεπιτέθηκε λέγοντάς της «οι εποχές που ήσασταν πρόεδρος και κάνατε ό,τι θέλατε έχουν περάσει». Αλλά η Κωνσταντοπούλου συνέχισε να καταγγέλλει «χυδαίους, σκοτεινούς κύκλους και σκοτεινούς ανθρώπους» καταλογίζοντας στον Μαρκόπουλο ότι μέσω διαρροών προχώρησε στην «ψυχιατρικοποίησή της και σε μπούλινγκ».
«Ο ονειδισμός προς ανθρώπους και η ψυχιατρικοποίηση είναι φασιστική μέθοδος» του είπε χαρακτηριστικά, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να της ανταπαντά ότι «είστε χυδαία. Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενά μας. Επανέλθετε στη σοβαρότητα. Σταματήστε τον παλιμπαιδισμό σας. Σταματήστε να κάνετε σαν κακομαθημένο παιδί. Γιατί γινόσαστε γελοία; Θα σας μάθουμε και στο όχι. Υπάρχουν κανόνες», δηλώνοντας ότι «θα τα πούμε σε άλλες αίθουσες και εκεί θα πρέπει να αποδείξετε ότι έκανα διαρροές εις βάρος σας».
Αύριο η συνέχεια
Οι πηγές μου προεξοφλούν ότι και η επόμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής – που θα γίνει αύριο – δεν αναμένεται να είναι και εντελώς ήρεμη. Κατ’ αρχάς υπάρχει μια επιφύλαξη για το τι θα κάνει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κι αν θα ορίσει βουλευτή της ως αντικαταστάτη της διότι δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την εξαίρεσή της.
Επιπλέον, η εξεταστική θα συζητήσει αύριο ένα ακόμη αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε ο Βασίλης Κόκκαλης του ΣΥΡΙΖΑ για τον Θάνο Πλεύρη, λόγω της συμμετοχής του, ως υπουργού Υγείας τότε, στο κυβερνητικό συντονιστικό όργανο που συστάθηκε μετά το δυστύχημα. Ο Πλεύρης, πάντως, δήλωσε πως αν τεθεί θέμα να καταθέσει στην Εξεταστική ως μάρτυρας προφανώς θα είναι λογικό να ζητηθεί εξαίρεσή του, οπότε μένει το θέμα να διευκρινιστεί στην αυριανή συνεδρίαση.
Στριμωγμένος Μενέντεζ
Μιλώντας για έρευνες, τα πράγματα φαίνονται όλο και δυσκολότερα για τον φίλο μας, τον Μπoμπ Μενέντεζ, τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας που αντιμετωπίζει, θυμίζω, πολύ βαριές κατηγορίες για διαφθορά και ότι ενεργούσε προς το συμφέρον άλλης χώρας.
Σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Tύπο, κάποιες από τις ράβδους χρυσού που βρήκε το FBI στο σπίτι του Μενέντεζ ταυτοποιήθηκαν από τους σειριακούς αριθμούς τους κι επιβεβαιώθηκε ότι ανήκαν σε έναν από τους συγκατηγορουμένους χρηματοδότες του γερουσιαστή.
Η ατυχία τους είναι ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε πέσει θύμα ληστείας προ δεκαετίας και είχε δηλώσει τότε στις αρχές τα στοιχεία των ράβδων που του ανήκαν, ενώ βρέθηκαν κι αποτυπώματα συνεργάτη του σε φάκελο με μετρητά του Μενέντεζ.