Η ελβετική πόλη Λουγκάνο άρχισε να δέχεται κρυπτονομίσματα για την πληρωμή φόρων, προστίμων και όλων των άλλων τιμολογίων του δήμου. Οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να εξοφλούν τους λογαριασμούς σε bitcoin ή το σταθερό νόμισμα tether σαρώνοντας έναν κωδικό QR, χαρακτηριστικό που ήδη υπάρχει στα κανονικά ελβετικά τιμολόγια, ανέφεραν οι αρχές του Λουγκάνο σε ανακοίνωσή τους την Τρίτη. Η backend διαδικασία που στηρίζει το σύστημα διεκπεραιώνεται από τον μεσίτη ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Bitcoin Suisse AG.

Το Λουγκάνο, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στα ιταλικά σύνορα, ενώνεται με άλλες ελβετικές κυβερνητικές οντότητες, όπως η πόλη και το καντόνι του Ζουγκ και η πόλη Ζερμάτ, στην αποδοχή κρυπτογράφησης για πληρωμές, ανέφερε η Bitcoin Suisse σε ξεχωριστή δήλωση. Το γειτονικό Λιχτενστάιν έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια να δέχεται bitcoin για την πληρωμή κρατικών υπηρεσιών. Παράλληλα, πάνω από το όριο των 44.000 δολαρίων βρέθηκε το bitcoin χθες, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά του από τις αρχές του 2022, με την αγορά να αναμένει μειώσεις επιτοκίων από τη FED.

Ποιο όνομα ακούγεται για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την Αϊρίν-Εβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ θα προτείνουν σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης για τη θέση της νέα προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στη θέση του Ιωάννη Λιανού, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους. Η Μαίρη Σαρπ αναμένεται σήμερα να  βρεθεί στη Βουλή για ακρόαση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Δημόσιος δανεισμός με κόστος 3,7%

Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε χθες 487,5 εκατ. ευρώ από ετήσια έντοκα γραμμάτια με χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με την αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,70%, από 3,81% στην προηγούμενη έκδοση του Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 8η Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στα 357 δισ. ευρώ ή 160,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, έναντι 356,597 δισ. ευρώ ή 172,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2022, παρουσιάζοντας μείωση κατά 12,3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2022.

Ταχύτερη έκδοση συντάξεων ομογενών

Σε τροχιά απομείωσης βαίνουν οι 16.000 εκκρεμείς διεθνείς συντάξεις που επί πολλά έτη αποτέλεσαν μία «πληγή» στο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης για τους πολίτες που είτε είχαν εργαστεί στο εξωτερικό κατά το παρελθόν, είτε ανήκουν στον απόδημο ελληνισμό. Σήμερα, η έκδοση των διεθνών συντάξεων επιταχύνεται με την ενεργοποίηση του λογισμικού που αφορά στο «αναλογιστικό ισοδύναμο», το εργαλείο δηλαδή που απαιτείται, προκειμένου να γίνει μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που έχουν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και των συντονισμένων Διεθνών Οργανισμών, οι οποίοι πριν από την ανάληψη υπηρεσίας στους ως άνω οργανισμούς είχαν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση του Εσωτερικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος λόγω άσκησης μισθωτής ή μη μισθωτής δραστηριότητας.

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Επίτευξη στόχων

Η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε χθες την επίτευξη ενός σημαντικού ορόσημου που είχε θέσει από την ανάληψη των καθηκόντων της, δηλαδή την ολοκλήρωση του συνόλου των υποθέσεων που εκκρεμούσαν πέραν της πενταετίας. Κατά τη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ολοκλήρωσε την εξέταση και των τελευταίων παλαιών υποθέσεων και έτσι, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν υφίστανται πλέον εκκρεμείς πέραν της πενταετίας υποθέσεις. Η διεκπεραίωση των εκκρεμών αυτών υποθέσεων, που αποτέλεσε πρωταρχικό στόχο της παρούσας Διοίκησης, πραγματοποιήθηκε μεθοδικά και μετά τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων κατά τα τελευταία 4 χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να συνεχίσει το εποπτικό της έργο χωρίς το βάρος του μεγάλου αριθμού των παλαιών υποθέσεων. Το έργο χαρακτηρίστηκε από υψηλό βαθμό δυσκολίας και πολυπλοκότητας και η ολοκλήρωσή του είναι το αποτέλεσμα συστηματικής και εντατικής, συλλογικής αλλά και ατομικής προσπάθειας του ανθρώπινου δυναμικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Θετικοί με την ΕΕ οι Ελληνες

Επτά και πλέον στους δέκα Ελληνες και Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ και ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή, σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές (6η-9η Ιουνίου).

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 72% των πολιτών της ΕΕ και το 73% των ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ. Ο κύριος λόγος για το 50% των ελλήνων ερωτηθέντων είναι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και στην ενίσχυση της ασφάλειας (34% στην ΕΕ). Επίσης, για το 34% των ευρωπαίων ερωτηθέντων, κύριος λόγος είναι η βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ενωσης. Το 87% των Ελλήνων (το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά την Κύπρο και τη Μάλτα), έναντι 70% των Ευρωπαίων, πιστεύουν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.