Ειδική ομάδα του FBI έχει κάνει… απόβαση στην Κύπρο, μετά και τα αποκαλυπτικά έγγραφα που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας για ξένους επιχειρηματίες που έχουν δραστηριότητα εκεί παρότι περιλαμβάνονται σε λίστες διεθνών κυρώσεων. Η ομάδα αποτελείται από 24 πράκτορες που ειδικεύονται στην εξιχνίαση υποθέσεων που έχουν να κάνουν με την παραβίαση κυρώσεων εις βάρος τρίτων χωρών.
Η έρευνα θα επικεντρωθεί στους ρώσους ολιγάρχες, εις βάρος των οποίων έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα από τις ΗΠΑ και από την ΕΕ μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία. Αυτούς, δηλαδή, που χρησιμοποιούν κατά κόρον την Κύπρο προκειμένου να «ξεγλιστρούν» και να συνεχίζουν τις μπίζνες τους, όπως αποδείχθηκε και από τα εμπιστευτικά (και αποκαλυπτικά) έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στον διεθνή Τύπο στο πλαίσιο της έρευνας με τίτλο «Cyprus Confidential». «Βρίσκονται εδώ», επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, διευκρινίζοντας πως «σκοπός είναι να αρχίσουν να βοηθούν τους κύπριους επιθεωρητές το συντομότερο δυνατό» καθώς «διαθέτουν την τεχνογνωσία».
Πρώτος στόχος ο Μορντάσοφ
Ο νούμερο ένα στόχος των αμερικανικών Αρχών στην Κύπρο είναι ο Αλεξέι Μορντάσοφ που ερευνάται για ενδεχόμενη παράκαμψη των εις βάρος του ευρωπαϊκών κυρώσεων με τη συνδρομή κυπριακών εταιρειών. Ο Μορντάσοφ είναι ίσως ο πλουσιότερος ρώσος ολιγάρχης, πρόεδρος της μεταλλευτικής Severstal, μέτοχος του τουριστικού κολοσσού TUI και της επενδυτικής τράπεζας Rossiya.
Οπως αποκάλυψαν τα έγγραφα του «Cyprus Confidential» και η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) τον περασμένο Μάρτιο είχε δεχθεί καταγγελία για τον Μορντάσοφ, με στοιχεία που έδειχναν ότι για να παρακάμψει τις κυρώσεις, δύο εβδομάδες αφού του επιβλήθηκαν, μεταβίβασε μετοχές επιχειρηματικής οντότητάς του σε συνεργάτη του που επιχείρησε να κάνει τουριστικές μπίζνες στην Κύπρο, μέσω άλλης κυπριακής εταιρείας. Τέτοια κουβάρια, αποτελούμενα από συνεργάτες, εταιρείες-βιτρίνες κ.λπ., κινητοποίησαν τους Αμερικανούς να στείλουν κλιμάκιο ερευνών…
Ζητούν «ψαλίδισμα» στη Frontex
Σας έχω γράψει εδώ και καιρό για τη συζήτηση που γίνεται στους διαδρόμους των Βρυξελλών για το μέλλον της παρουσίας της Frontex στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Οι πληροφορίες μου επιβεβαιώθηκαν με το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (η γνωστή μας LIBE) με το οποίο ζητείται, μεταξύ άλλων, «η μείωση των επιχειρήσεων όπου υπάρχουν καταγγελίες περί μη σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών».
Ονομάζοντας, συγκεκριμένα, την Ελλάδα, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία. Το ψήφισμα εγκρίθηκε μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, με 45 ψήφους υπέρ, 7 κατά και καμία αποχή και προωθήθηκε για να εγκριθεί και από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής. Σημειώνω δε ότι δεν πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήραν έτσι, από μόνοι τους, οι ευρωβουλευτές, αλλά είναι αποτέλεσμα του θεσμικού ελέγχου της Frontex που έχει ανατεθεί στην επιτροπή.
Σε «επιτήρηση» λόγω υποκλοπών
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, από την άλλη, μας χτύπησε καμπανάκι για τις υποκλοπές. Τι καμπανάκι, δηλαδή, καμπάνα βαριά… Στο πλαίσιο του ελέγχου για την τήρηση των δεσμεύσεων κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς «επιτήρησης» για την τήρηση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαιτίας των παράνομων παρακολουθήσεων και της καθυστέρησης στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Το Συμβούλιο μας έχει, επίσης, διατυπώσει συστάσεις για πλημμελή συμμόρφωση σε αποφάσεις του ΕΔΔΑ.
Ο Τσίπρας και οι διασπασμένοι
Μιας κι ανέφερα το Συμβούλιο της Ευρώπης, σας θυμίζω ότι εκεί, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευσή του, διαπρέπει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός, μιας και βρέθηκε με αυτή τη νέα ιδιότητα στη Ρώμη, έκανε και πολιτικές συναντήσεις στο περιθώριο με την πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (Partido Democratico) Ελι Σλάιν και τον πρόεδρο του κόμματος της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana), Νίκολα Φρατογιάνι, που προέκυψε από διάσπαση του PD. Με τρώει να κάνω σχόλιο περί διασπάσεων εξωτερικού κι εσωτερικού, αλλά ας το προσπεράσω…
Νουθεσίες σε πρώην συντρόφους
Θα αναφέρω μόνο ότι ο Τσίπρας χρησιμοποίησε τις παραπάνω συναντήσεις για να στείλει ένα μήνυμα σε συντρόφους του, πρώην και νυν, αλλά και να υπερασπιστεί την απλή αναλογική: «Το θετικό για τις πολλαπλές μορφές της Αριστεράς και των προοδευτικών κομμάτων στη γειτονική Ιταλία, είναι ότι τουλάχιστον ασχολούνται περισσότερο με τη Μελόνι, παρά με το να ανταλλάσσουν φίλια πυρά. Συζητούν μεταξύ τους και βρίσκονται μαζί στις ίδιες διαδηλώσεις. Και κυρίως ότι ο εκλογικός νόμος τους προσανατολίζει να εργάζονται με ορίζοντα έναν μελλοντικό εκλογικό συνασπισμό που θα έχει στόχο να ανατρέψει τη Δεξιά από τη διακυβέρνηση».