Με το βλέμμα στραμμένο στον μεσαίο χώρο, αυτόν που βρίσκεται σταθερά στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης, βγαίνει μπροστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπεράσπιση του φορολογικού νομοσχεδίου, που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής (ψηφίζεται αύριο) και το οποίο έχει βγάλει στους δρόμους της διαμαρτυρίας τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο Πρωθυπουργός παίρνει το θέμα πάνω του, όχι μόνο επειδή εντάσσει τη νομοθετική πρωτοβουλία στο «φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο» της νέας τετραετίας που μπορεί να «ξεβολεύει κάποιους» αλλά κυρίως επειδή επιδιώκει με την παρέμβασή του να απευθύνει σε ευρύτερα ακροατήρια μήνυμα «φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης», προτάσσοντας διατάξεις του νόμου που δεν έχουν αναλυθεί δημόσια καθώς και κυβερνητικά πεπραγμένα στο φορολογικό πεδίο.
Απέναντι σε ένα προνομιακό για την κυβέρνηση της ΝΔ ακροατήριο, δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης έχει χτίσει αποτελεσματικά «γέφυρες» με τα μεσοστρώματα κατά την προηγούμενη τετραετία, αρχικά πατώντας στις συγκρίσεις της δικής του πολιτικής φοροαπαλλαγών με την «υπερφορολόγηση» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα σηκώνοντας τη σημαία της «ενίσχυσης εισοδημάτων», το Μαξίμου επεδίωξε πάντως από την πρώτη στιγμή να τηρήσει μια λεπτή ισορροπία.
Από τη μία να διαμηνύει προς την κοινωνία ότι δεν θα υποχωρήσει από την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου το οποίο στοχεύει στον «περιορισμό» της φοροδιαφυγής, όπως θα πει ο Μητσοτάκης και σήμερα, αποφεύγοντας τη λέξη πάταξη. Από την άλλη να δηλώνει ανοιχτή σε βελτιώσεις προχωρώντας σε σημειακές αλλαγές. Ο φόβος της μεσαίας τάξης εντοπίζεται άλλωστε μέσα στο γαλάζιο στρατόπεδο, εντός και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που ποντάρει ουσιαστικά σε αυτές τις «διορθώσεις» στο νομοσχέδιο, βλέποντας ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.
Στίγμα διαλόγου και όχι ρήξης είχε προσπαθήσει να δώσει ο Μητσοτάκης προ ημερών στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο όταν σχολίαζε πως «κατατέθηκαν πολλά σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, σχεδόν 3.000 και αρκετά από αυτά έγιναν δεκτά» ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση «ακούει την κοινωνία, χωρίς να υπακούει σε καμία συντεχνία». Οπως σχολίασε χθες (ΕΡΤ) ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας «καμία μεταρρύθμιση δεν τους έχει όλους σύμφωνους, οι αντιδράσεις είναι σε μικρή μερίδα της κοινωνίας», ενώ ήταν ενδεικτική και η αποστροφή του Μητσοτάκη στο ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο ότι «ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι» για τη φοροδιαφυγή.
Τρία σημεία
Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στέκεται σε τρία σημεία, τα οποία αναμένεται να προτάξει και ο Μητσοτάκης, αναμένοντας σε κάθε περίπτωση «πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση και ειδικότερα περιμένοντας το πρώτο στίγμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11 αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τις δυναμικές ανάμεσα στη Νέα Αριστερά και την Κουμουνδούρου.
Πρώτον, ότι το τεκμαρτό εισόδημα δεν αποτελεί οριζόντιο μέτρο λόγω εξαιρέσεων με κυρίαρχη την πρόβλεψη για φορολογικό έλεγχο σε όποιον δεν το αποδέχεται. Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ταυτόχρονα με το ίδιο νομοσχέδιο σειρά από παρεμβάσεις, όπως για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Τρίτον, ότι η δέσμευση της κυβέρνησης είναι πως κάθε πρόσθετο έσοδο θα κατευθύνεται στους πυλώνες της καθημερινότητας – τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. Στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης προδιαγράφεται ότι ο Πρωθυπουργός θα θελήσει να καλλιεργήσει εκ νέου μια εικόνα έλλειψης προτάσεων από τους πολιτικούς αντιπάλους του και να εμφανίσει τη μεγάλη εικόνα των παρεμβάσεων στη φορολογία και συνολικά στο οικονομικό πεδίο. Εξού και η πρόσφατη πρωθυπουργική αναφορά σε συνολικά «11 παρεμβάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης» που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη.