Μετά πολλών εμποδίων εξελίσσεται η εκδίκαση της υπόθεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, στο Ειδικό Δικαστήριο για ζητήματα διαφθοράς της Αλβανίας. Με τις κατηγορίες περί εξαγοράς ψήφων και διαφθοράς να γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποδειχθούν, με αποτέλεσμα η μία αναβολή να διαδέχεται την άλλη. Σε μία υπόθεση που αναμένεται να τραβήξει σε χρόνο.
Χθες η δίκη του Φρέντι Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση ξεκίνησε με αρκετή ώρα καθυστέρηση για να υπάρξει ενημέρωση από την έδρα ότι δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί ο μάρτυρας κατηγορίας Αβντίλ Ράμα, ο αδερφός πρώτου βασικού μάρτυρα, Αρσέν Ράμα. Και ως εκ τούτου να αναβληθεί για μία ακόμα φορά για τις 19 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το δικαστήριο προχώρησε σε αναβολή και όσον αφορά την απόφαση για τη χορήγηση άδειας ορκωμοσίας του Μπελέρη.
Ο γιος του δημάρχου Χειμάρρας, Πέτρος Μπελέρης, μιλώντας στα «ΝΕΑ» αναφέρθηκε σε μία διαφαινόμενη στρατηγική της εισαγγελίας για να κερδίζει χρόνο, με την υπόθεση της ορκωμοσίας να έχει τραβήξει για πάνω από επτά μήνες. «Ενας ατελείωτος εμπαιγμός για να μην πάρουν απόφαση τα δικαστήρια. Και αυτό φάνηκε και χθες», με μία όπως υπογραμμίζει ο Πέτρος Μπελέρης αστεία δικαιολογία για την αναβολή. Ο ίδιος θεωρεί ότι στις 11 Δεκεμβρίου το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να πάρει απόφαση όσον αφορά την ορκωμοσία.
Ο Πέτρος Μπελέρης σχολιάζει σκωπτικά και την αδυναμία του δικαστηρίου να εντοπίσει τον μάρτυρα κατηγορίας Αβντίλ Ράμα, με την εισαγγελία να υποστηρίζει ότι από τον Ιούλιο αυτός βρίσκεται στην Ιταλία, ενώ έχει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρει ότι βρίσκεται στην Αυλώνα. Για τον Πέτρο Μπελέρη «φαίνεται να υπάρχει ένα σχέδιο», αφού και χθες όπως τονίζει την αναβολή προκάλεσε η Εισαγγελία, αν και το δικαστήριο θα μπορούσε να συνεχιστεί, παρά την απουσία του Αβντίλ Ράμα, ζήτησε να κάνει ερωτήσεις στον Παντελή Κοκαβέση, τον συγκατηγορούμενο του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος λόγω προβλημάτων υγείας δεν παρίσταται στη δίκη. «Απλά ήθελαν να διακόψουν με αυτό το πρόσχημα» σημειώνει ο Πέτρος Μπελέρης.
Οι τακτικισμοί που ακολουθεί το δικαστήριο ενισχύει δε την πεποίθηση αρκετών ότι η απόφαση θα είναι πολιτική και σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται να παραταθεί η διαδικασία.
Ιδιαίτερα καυστικά ήταν τα σχόλια της υπεράσπισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, οι οποίοι σημείωσαν ότι το δικαστήριο δεν είναι ικανό να εντοπίσει έναν μάρτυρα προκειμένου να καταθέσει, ενώ τον ίδιο άνθρωπο μπορούν και εντοπίζουν με ευκολία οι δημοσιογράφοι στην Αλβανία προκειμένου να μιλήσει σε εκπομπές.
Η πλευρά της εισαγγελίας ζήτησε την εξέταση του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος και αρνήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επικαλούμενος σειρά παρατυπιών που έχουν γίνει στη δίκη, μεταξύ των οποίων αναφέρθηκε σε πλαστά έγγραφα ως και καταπάτηση του Συντάγματος.
Η ενταξιακή διαδικασία
Ευρωπαϊκές πηγές τόνιζαν στα «ΝΕΑ» ότι είναι επιτυχία της Ελλάδας το γεγονός ότι η υπόθεση έχει καταγραφεί στην ευρωπαϊκή έκθεση προόδου της Αλβανίας, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σε βουλευτές της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, στις Βρυξέλλες, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κανένα θετικό βήμα στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας δεν μπορεί να υπάρξει όσο υπάρχει η εκκρεμότητα της υπόθεσης Μπελέρη.
«Εχουν μπλέξει οι Αλβανοί πολύ χοντρά με αυτό το θέμα και δεν θα ξεμπλέξουν αν δεν το λύσουν», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 74 βέτο, αφού κάθε ένα από τα 37 κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας χρειάζεται ομοφωνία τόσο για να ανοίξει όσο και για να κλείσει.
Επισημαίνεται ότι η Αθήνα έχει εκφράσει με γραπτή δήλωσή της στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων στην ΕΕ (COREPER) τη ρητή επιφύλαξή της ως προς την πρόοδο της αλβανικής ενταξιακής διαδικασίας, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει εφόσον η Αλβανία δεν λάβει άμεσα μέτρα ώστε ο Φρέντι Μπελέρης να αναλάβει τα καθήκοντά του, αλλά και να εξασφαλίσει μία δίκαιη δίκη, με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας.