«Η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επιχειρώντας να περιγράψει όσα συμβαίνουν στη Γάζα, όπου πλέον οι συγκρούσεις διεξάγονται σε όλο το μήκος και πλάτος της, καθώς οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν μπει στη δεύτερη φάση τους.
«Πραγματοποιούνται εντατικοί βομβαρδισμοί παντού, συμπεριλαμβανομένων των νότιων περιοχών, στο Χαν Γιουνίς ή ακόμη και τη Ράφα», πρόσθεσε ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μάρτιν Γκρίφιθς του ΟΗΕ είχε κάνει λόγο για «Αποκάλυψη», τονίζοντας παράλληλα: «Οι άνθρωποι διατάσσονται να μετακινηθούν εκ νέου, διαθέτοντας ελάχιστα μέσα για να επιβιώσουν, αναγκαζόμενοι να κάνουν τη μία αδύνατη επιλογή μετά την άλλη».
«Για τη δική σας ασφάλεια, παραμείνετε εντός των καταφυγίων και νοσοκομείων στα οποία βρίσκεστε. Μην εξέλθετε από αυτά. Κάτι τέτοιο θα είναι επικίνδυνο. Εχετε προειδοποιηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά φυλλάδιο που έπεσε χθες σε τμήματα του Χαν Γιουνίς, προαναγγέλλοντας νέο κύμα επιθέσεων.
Περικύκλωσαν τον καταυλισμό
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, αντιστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην ημέρα με τις πιο έντονες μάχες από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων, όσον αφορά το πλήθος των τρομοκρατών της Χαμάς που σκοτώνονται, τον αριθμό των συγκρούσεων με τον εχθρό και τη δύναμη πυρός που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις μας, από το έδαφος και τον αέρα».
Οπως έγινε γνωστό, επίσης, ο ισραηλινός στρατός κατόρθωσε να ολοκληρώσει την περικύκλωση του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, ενώ επιχειρεί πλέον στο κέντρο της Χαν Γιουνίς, της μεγαλύτερης πόλης στον Νότο, όπου εκτιμάται ότι χτυπά η «καρδιά» της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων.
Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χερζί Χαλεβί μίλησε μάλιστα χθες για «τρίτο στάδιο» των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 16.248 άνθρωποι, ανάμεσά τους 7.112 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την αρχή του πολέμου.
Η δεύτερη φάση
Οσον αφορά τα επόμενα βήματα της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Εϊλόν Λέβι ξεκαθάρισε πως «θα είναι δύσκολη από στρατιωτικής άποψης». Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να διοχετευθούν μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού στα υπόγεια καταφύγια και τις στοές της Χαμάς, έτσι ώστε να πλημμυρίσουν και να αναγκάσουν όσους βρίσκουν καταφύγιο σε αυτές να βγουν στην επιφάνεια.
Μια τέτοια ενέργεια, ωστόσο, πέρα από τις εκτεταμένες καταστροφές που αναμένεται να προκαλέσει στο δίκτυο ύδρευσης, ενέχει θανάσιμους κινδύνους και για τους 138 (μετά και τις πρόσφατες απελευθερώσεις) ομήρους από την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου που εκτιμάται ότι συνεχίζουν να κρατούνται εκεί.
Πολεμικό συμβούλιο
Είναι κάτι, άλλωστε, που φοβούνται και οι συγγενείς των ομήρων, αντιπροσωπεία των οποίων συναντήθηκε χθες με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τα μέλη του αποκαλούμενου «πολεμικού συμβουλίου». Σύμφωνα με τη «Haaretz», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τούς δήλωσε ότι «για την ώρα, δεν είναι δυνατόν να τους φέρουμε όλους πίσω», αρνούμενος έτσι μια νέα κατάπαυση του πυρός και προκαλώντας τις αντιδράσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νετανιάχου διάβασε τις δηλώσεις του και αρνήθηκε στη συνέχεια να απαντήσει σε ερωτήσεις.
Εχει άλλωστε κι άλλες σκοτούρες. Προχθές ξεκίνησε και πάλι η δίκη του για υποθέσεις διαφθοράς.
Παρά δε το γεγονός ότι ο ίδιος δεν παρευρέθηκε διά ζώσης, επικαλούμενος την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το πιθανότερο είναι ότι θα αναγκαστεί να καταθέσει κάποια στιγμή, εντός των επόμενων μηνών.
Υπενθυμίζεται πως μετά την 7η Οκτωβρίου τα δικαστήρια είχαν διακόψει τις διαδικασίες για όλες τις υποθέσεις που δεν θεωρούνταν εξαιρετικά κρίσιμες και επείγουσες. Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες πως θα επιβάλει απαγορεύσεις χορήγησης θεωρήσεων στους ισραηλινούς εξτρεμιστές εποίκους που εμπλέκονται σε βίαιες επιθέσεις εναντίον παλαιστίνιων αμάχων στη Δυτική Οχθη.