Βολές κατά της κυβέρνησης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις» εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Υπέρ του νομοσχέδιου, επί της Αρχής, τάχθηκε μόνον ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ενώ «κατά» τάχθηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και οι ειδικοί αγορητές των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
ΣΥΡΙΖΑ: «Καθολική αντίδραση στην υπαγωγή του ΕΑΑ και της ΕΜΥ στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης»
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου, χαρακτήρισε «απογοητευτικό το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωσης Πολιτικής Προστασίας». Ανέφερε πως «πατάει στον ανεφάρμοστο νόμο Χαρδαλιά, προσθέτει νέες δομές, γραφειοκρατία και τελικά δεν αντιμετωπίζει τις κακοδαιμονίες της ελληνικής διοίκησης». Φοβούμαστε, είπε «ότι του χρόνου θα κάνουμε την ίδια συζήτηση».
Επέκρινε το σχέδιο νόμου ότι δεν δίνει «καμία έμφαση στην πρόληψη, στον καταλογισμό ευθυνών, στον εθελοντισμό, στην εξειδίκευση και στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στη δασοπυρόσβεση. Αντί όλων αυτών, ξεχωρίζει εμβληματικά η προσπάθεια της κυβέρνησης μετά τις Ανεξάρτητες Αρχές να ποδηγετήσει και ελέγξει και την έρευνα στη χώρα μας».
Ο Συμεών Κεδίκογλου τόνισε «την καθολική αντίδραση σε Ελλάδα και εξωτερικό στην υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της ΕΜΥ στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λέγοντας πως ο στόχος ειδικά για το Εθνικό Αστεροσκοπείο είναι «η διοίκησή του να ορίζεται από αυτή και τελικά να σταματήσουν να ακούγονται ενοχλητικές αλήθειες που έκαναν καταφανείς τις ευθύνες της (κυβέρνησης) ανατρέποντας το κυβερνητικό αφήγημα ότι για όλα φταίει ο κακός μας ο καιρός».
Πρόκειται, είπε ο Συμεών Κεδίκογλου, «για μια πολύ κακή αρχή για τα ερευνητικά ιδρύματα» ζητώντας να αποσυρθούν οι δύο διατάξεις.
ΠΑΣΟΚ: «Mε τις λέξεις και προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις περί δήθεν ενίσχυσης της πρόληψης»
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, ανέφερε πως «δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο» καθώς πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που συνεχίζει την κυβερνητική πολιτική και το οποίο «είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κυβέρνησης, του δόγματος της ατομικής ευθύνης, της διάχυσης των ευθυνών, υπέρ της καταστολής και όχι της πρόληψης».
Φέρνετε είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «ένα νομοσχέδιο που δεν αποτελεί μία νέα πρόταση, μία ουσιαστική τροποποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, αλλά μία επιλεκτική τροποποίηση κάποιων άρθρων του, στην ίδια και απαράλλακτη λανθασμένη φιλοσοφία επί της οποίας δομήθηκε».
Είπε ότι το πιο «αδύναμο σημείο» του νομοσχεδίου είναι ότι «μόνο κατ’ επίφαση περιλαμβάνει την πρόληψη» σημειώνοντας ότι «πρόληψη στο στάδιο της ετοιμότητας δε νοείται». Παίζετε, είπε ο κ. Πουλάς «με τις λέξεις και προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις περί δήθεν ενίσχυσης της πρόληψης καθώς αυτό δεν προκύπτει από καμία διάταξή του».
Καταλόγισε προθέσεις «ποδηγέτησης, χειραγώγησης και τιμωρητικής διάθεσης προς την επιστημονική κοινότητα για να δικαιολογείτε την ανεπάρκειά σας». Διαφώνησε κάθετα στην μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης λέγοντας ότι «προκαλεί σωρεία ερωτημάτων.
Πρόχειρη και βεβιασμένη χαρακτήρισε τη μεταφορά της ΕΜΥ στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης με σοβαρούς κινδύνους για την υπηρεσία αλλά και την αεροναυτιλία. Για τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Διάσωσης με τις αεροδιακομιδές ανέφερε πως «ουδεμία αντίρρηση μπορεί να εκφραστεί αναφορικά με τη ανάγκη δημιουργίας μίας δημόσιας δομής, ενός κρατικού μηχανισμού εναέριας διάσωσης, όμοιου με αντίστοιχους που λειτουργούν στις άλλες χώρες της Ευρώπης εδώ και πολλές δεκαετίες» αλλά «αυτά τα 4,5 τελευταία χρόνια που είσαστε κυβέρνηση δεν κάνατε τίποτα σε αυτόν τον τομέα».
Αντίθετα, τώρα «ανοίγετε την πόρτα στους ιδιώτες επιτρέποντας τη σύναψη συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών διάσωσης με ιδιώτες παρόχους που θα προσφέρουν εναέρια ιδιωτικά μέσα και προσωπικό». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ είπε πως «οι πολίτες δεν μπορούν να είναι καθησυχασμένοι ότι αυτό το νομοθετικό πόνημα θα έχει τον οποιοδήποτε θετικό αντίκτυπο στη διαφύλαξη των ζωών και των περιουσιών τους σε περίπτωση πραγματικής κρίσης».
ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προσανατολίζεται στην καταστολή και στη διαχείριση της καταστροφής και όχι στην πρόληψη»
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής δήλωσε την καταψήφιση επί της Αρχής του νομοσχεδίου, καθώς, όπως είπε, «η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας, θέλει να θεσμοθετήσει και να παγιώσει την υποστελέχωση των δομών πολιτικής προστασίας, να εντείνει την καταστολή του κράτους απέναντι στον λαό και να εμπεδώσει τη λογική της ατομικής ευθύνης και της μετάθεσης των ευθυνών στον ίδιο τον λαό για ζητήματα που αποτελούν αντικειμενικά ευθύνη του κράτους».
Το πολυδιαφημισμένο σας μοντέλο, ανέφερε ο βουλευτής του KKE «για την πολιτική προστασία κάηκε στη Δαδιά, την Εύβοια, την Ρόδο και την Πάρνηθα αλλά και στις λάσπες της Θεσσαλίας». Εκεί, είπε, έγινε «ολοφάνερη η αποτυχία της υφιστάμενης πολιτικής προστασίας αλλά και της επικίνδυνης αντίληψης της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων περί κόστους – οφέλους στα αναγκαία έργα πρόληψης». Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προσανατολίζεται στην καταστολή και στη διαχείριση της καταστροφής και όχι στην πρόληψη γιατί την τελευταία την αντιμετωπίζει ως κόστος, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ.
Νέα Αριστερά: «Πρόχειρο νομοθετικό εγχείρημα, με μεμονωμένες, αποσπασματικές ρυθμίσεις»
Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα δήλωσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Καταλόγισε «την ίδια ατελέσφορη και αντιεπιστημονική πολιτική». Σημείωσε ότι υπήρξε μια «τυπική διαβούλευση» και χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «ως ένα πρόχειρο νομοθετικό εγχείρημα, με μεμονωμένες, αποσπασματικές ρυθμίσεις, που αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς θα συμβάλουν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Πολιτικής Προστασίας». Το μεγαλύτερο μέρος του ν/σ είπε «αφορά σε τροποποιήσεις του νόμου 4662/2020, ο οποίος αναθεωρείται, ενώ ακόμα δεν έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία».
Ουσιαστικά είπε η κ. Πέρκα «ομολογείτε την αποτυχία σας». Προστίθεται, είπε, «περαιτέρω γραφειοκρατία με το παρόν νομοσχέδιο με πλήθος δημιουργίας Επιτροπών στις οποίες δε συναντάται η απαραίτητη τεχνογνωσία».
Κικίλιας: «Να βρείτε το θάρρος να ψηφίσετε αρκετές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου»
«Ελπίζω να βρείτε το θάρρος να ψηφίσετε αρκετές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καθώς είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Ο υπουργός τόνισε πως «με το νομοσχέδιο αυτό προσπαθήσαμε να εμπεριέχει την αγωνία και τα αιτήματα των πυροσβεστών πολλές δεκαετίες, των δασαρχών που θέλουν και αυτοί να συνεργαστούν και των δασολόγων και της δασικής υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα και να του δώσουμε τη δυνατότητα να συναποφασίζουν». Υπογράμμισε ότι «δυστυχώς δεν είμαστε στη φάση της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε στη φάση της κλιματικής κρίσης. Υπάρχουν επιστήμονες δε, που δομημένα και με στοιχεία μιλούν για κλιματική κατάρρευση».
Ο υπουργός απέρριψε ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και σημείωσε ότι θέλουμε να μπούμε μέσα στο δάσος με τους επιστήμονες, τους δασάρχες, τους ειδικούς δασολόγους, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, για να το προστατεύσουμε και επισήμανε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως από τη μια ζητούν «η Πολιτική Προστασία να αναβαθμιστεί, να μπορεί να ελέγξει και να συντονίσει παραπάνω όλους αυτούς τους φορείς, κι όταν έρχονται εδώ πέρα τα εργαλεία θεωρείτε ότι είναι αποσπασματικό, πρόχειρο και ότι δεν θα οδηγήσει σε μετρήσιμα αποτελέσματα».