Για μας είναι μια δυσάρεστη συνήθεια. Για τα βόρεια Βαλκάνια όχι και τόσο. Οι Σέρβοι μετά από καιρό ένιωσαν καλά το τι θα πει «σεισμός».
Το έδαφος στην περιοχή του Petrovac na Mlava «χόρευε» για ώρες στους ρυθμούς του Εγκέλαδου εξαιτίας της έντονης δραστηριότητας στο ρήγμα του Veliko Gradište στο Svilajnec της κεντρικής Σερβίας.
Κάτοικοι του Petrovac na Mlava ξύπνησαν γύρω στις 04:45 τα ξημερώματα από σεισμό που ταρακούνησε τα πάντα στο σπίτι τους. Όπως λένε, ο σεισμός ήταν ισχυρότερος από ό,τι πριν από τέσσερις ημέρες, αλλά ευτυχώς, από όσο γνωρίζαμε, δεν προκάλεσε ζημιές στα κτίρια.
Ωστόσο, τον ένιωσαν πολύ περισσότερο από τον προηγούμενο. Οι κάτοικοι των Pancevo, Kragujevac, Smederevo, Kraljevo, Jagodina, Batočina αισθάνθηκαν επίσης ότι κάτι συνέβαινε στα βάθη της γης. καθώς και ορισμένοι στο Βελιγράδι που κατοικούν σε ψηλότερους ορόφους.
Ο σεισμός στην περιοχή Braničevo, όπως είπε ο Dejan Valčić, αναπληρωτής διευθυντής του Republic Seismological Institute, σημειώθηκε νοτιοανατολικά του Petrovac na Mlava σε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων και ήταν το αποτέλεσμα της κίνησης του εδάφους στο ρήγμα του Veliko Gradište στο Svilajnec.
«Αυτό το ρήγμα είναι γνωστό ως η ενεργός σεισμική μας ζώνη, όπου ιστορικά είχαμε έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς το 1893, τον λεγόμενο μεταξικό σεισμό, όταν το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ (μια κλίμακα που δείχνει οργανικά πόση ενέργεια απελευθερώθηκε στο εστιακό σημείο).
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μικρή εδαφική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι απροσδόκητο. Ο ίδιος ο σεισμικός μηχανισμός συμβαίνει σε ένα ρήγμα που είναι ενεργό, επομένως δεν έχουμε άγνωστα σημεία για την εκεί περιοχή», είπε ο Βάλτσιτς στην «Πολίτικα».
Τις τελευταίες ημέρες, επτά σεισμοί σημειώθηκαν στην κεντρική Σερβία, κυρίως χαμηλής έντασης.
«Είναι σύνηθες ότι όταν συμβαίνει ένας ισχυρός σεισμός, έχουμε μια σειρά από ασθενέστερους ως αποτέλεσμα της καθίζησης του εδάφους. Πριν από τέσσερις ημέρες, στο ίδιο ρήγμα σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ακολούθησε σειρά πέντε ασθενέστερων. Ακολούθησε ένας ακόμη των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αναμένουμε να είναι η μέγιστη τιμή σε αυτή τη σύντομη ακολουθία ή σειρά σεισμών. Το αν θα είναι ο πιο δυνατός είναι ήδη ένα ερώτημα. Ιστορικά, η μέγιστη τιμή σε αυτήν την περιοχή είναι περίπου 5,8 μονάδες στην κλίμακα Ρίχτερ. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι θα γίνει τέτοιος σεισμός τώρα. Μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή, αλλά η «προετοιμασία» του εδάφους για έναν τόσο δυνατό σεισμό μπορεί να πάρει χρόνια» – εξηγεί ο Βάλτσιτς.
Υπάρχουν πολλά μικρότερα ρήγματα στη Σερβία, αλλά ευτυχώς δεν μπορούν να συγκριθούν με τα μεγάλα στην Αλβανία και την Τουρκία, όπου τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν σεισμοί με καταστροφικές συνέπειες. Αυτά τα ρήγματα μπορούν να ενεργοποιηθούν σε μια συγκεκριμένη περίοδο και καθένα από αυτά έχει το δικό του δυναμικό και μπορεί να απελευθερώσει σεισμική ενέργεια.
Το μόνο ερώτημα είναι πόσο καιρό θα συσσωρεύεται αυτή η ενέργεια. Όσο περισσότερο συσσωρεύεται μπορεί δυνητικά να προκαλέσει ισχυρότερο σεισμό. Και κάθε μία από αυτές τις τοποθεσίες έχει διαφορετικό σεισμικό μηχανισμό.
Μπορεί να υπάρχει μόνο ένας σεισμός, ή μπορεί να υπάρχουν αρκετοί και η ενέργεια σταδιακά να απελευθερώνεται. Το καθένα είναι συγκεκριμένο για τον εκάστοτε χώρο.
«Η Σερβία βρίσκεται στην περιφέρεια όπου δεν εκφράζονται μεγάλα μεγέθη. Έχουμε χάρτες σεισμικού κινδύνου, οι οποίοι δίνουν την πιθανότητα να συμβεί σεισμός συγκεκριμένου μεγέθους σε μια συγκεκριμένη περιοχή για συγκεκριμένο αριθμό ετών νωρίτερα. Αυτά αναφέρονται και στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου μας» – επισημαίνει ο Βάλτσιτς.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, σεισμοί σημειώθηκαν και σε άλλα μέρη του κόσμου. Σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στο Αζερμπαϊτζάν και τις προηγούμενες ημέρες στη δυτική Τουρκία μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ένα από τα ερωτήματα είναι αν αυτές οι κινήσεις του εδάφους επηρεάζουν και τη Σερβία, αναρωτιούνται στο Βελιγράδι.
«Αν κοιτάξετε σε καθημερινό επίπεδο, σεισμοί συμβαίνουν παντού στον κόσμο, απλά επειδή το έδαφος «δουλεύει» συνεχώς. Η ζώνη σύγκρουσης των αφρικανικών και ευρωπαϊκών τεκτονικών πλακών,
η ελαφρώς μικρότερη μικροπλάκα της Αδριατικής κάτω από τους Διναρίδες και οι τεκτονικές πλάκες στη ζώνη των Καρπαθίων έχουν τη μεγαλύτερη σεισμική επίδραση στην περιοχή μας.
Αυτές είναι οι ζώνες που μας επηρεάζουν περισσότερο, οι άλλες είναι σεισμικά μακριά από εμάς – λέει ο Βάλτσιτς.
Το αν και πότε θα καταστραφούν τα κτίρια κατά τη διάρκεια ενός σεισμού δεν εξαρτάται μόνο από την ένταση του σεισμού. Αυτή η επίδραση του σεισμού σε αντικείμενα και ανθρώπους φαίνεται από την περιγραφική κλίμακα Mercalli.
«Υπάρχει κατηγοριοποίηση αντικειμένων, βάσει της οποίας προσδιορίζεται η αντίστασή τους. Εξαρτάται από το αν το κτίριο είναι οπλισμένο με σκυρόδεμα ή χτισμένο μόνο από τούβλα. Σε περίπτωση σεισμού μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μπορεί να συμβεί να υποστεί ζημιά ένα κτίριο από τούβλα, ενώ ένα οπλισμένο με σκυρόδεμα όχι. Όλα εξαρτώνται από το αν το κτίριο είναι σεισμικά κατασκευασμένο σωστά», κατέληξε στη σερβική εφημερίδα ο Valčić.