Μπορεί η Ρωσία να εισέβαλε στην Ουκρανία και η Δύση να προσέτρεξε με την αποστολή ενός εντυπωσιακού στρατιωτικού υλικού, αλλά οι κορυφαίοι κατασκευαστές όπλων παγκοσμίως είδαν τα έσοδά τους να περιορίζονται σημαντικά μέσα στο 2022.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου οι 100 κορυφαίοι διεθνείς κατασκευαστές όπλων στον κόσμο είχαν συνολικά έσοδα 597 δισ. δολ. το 2022, μείωση 3,5% από το 2021.
Οι αμερικανικοί κολοσσοί μάλιστα Lockheed Martin και Raytheon Technologies παρουσίασαν μείωση εσόδων το 2022 κατά 8,9% και 12%, αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή όμως, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, είχε ως αποτέλεσμα «μια ισχυρή αύξηση της ζήτησης για όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό».
Πως εξηγείται αυτό το παράδοξο;
Όπως αναφέρει το αμερικανικό Newsweek που επικαλείται στοιχεία του SIPRI ενώ μίλησε με ανθρώπους του Ινστιτούτου, αυτό οφείλεται κυρίως στους κορυφαίους 42 κατασκευαστές όπλων των ΗΠΑ, οι οποίοι βρίσκονται όλοι στους 100 κορυφαίους παγκοσμίως, βλέποντας τις πωλήσεις τους να μειώνονται κατά 7,9% μεταξύ 2021 και 2022.
Ενώ τα έσοδα σε άλλα μέρη του κόσμου συμπεριλαμβανομένων της Ασίας και της Μέσης Ανατολής ανέβηκαν, οι αμερικανικές βιομηχανίες δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν, επικαλούμενες τις δυσκολίες παραγωγής που προκλήθηκαν από προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και ελλείψεις εργατικού δυναμικού εν μέσω της πανδημίας COVID-19.
«Πολλές εταιρείες όπλων αντιμετώπισαν εμπόδια στην προσαρμογή στην παραγωγή για πόλεμο υψηλής έντασης», δήλωσε σε δήλωση η δρ. Lucie Béraud-Sudreau, διευθύντρια του προγράμματος στρατιωτικών δαπανών και παραγωγής όπλων του SIPRI. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές των ΗΠΑ Lockheed Martin και Raytheon Technologies παρουσίασαν μείωση εσόδων το 2022 κατά 8,9% και 12%, αντίστοιχα.
«Ωστόσο, υπεγράφησαν νέα συμβόλαια, κυρίως για πυρομαχικά, τα οποία αναμένεται να μεταφραστούν σε υψηλότερα έσοδα το 2023 και μετά», συμπλήρωσε η Lucie Béraud-Sudreau.
Τα δισ. δολάρια έρχονται
Ανεξάρτητα από την επιβράδυνση του 2022 στις ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη ζήτηση από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και οι υπάρχουσες παραγγελίες αναμονής αναμένεται να οδηγήσουν σε παγκόσμια αύξηση των εσόδων τα επόμενα χρόνια.
Οι δύο εταιρείες «άρχισαν να βλέπουν μια εισροή νέων παραγγελιών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία» είπε από την πλευρά της η ανώτερη ερευνήτρια του SIPRI, Nan Tian. «Ωστόσο, λόγω των υφιστάμενων καθυστερήσεων παραγγελιών αυτών των εταιρειών και των δυσκολιών στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, τα έσοδα από αυτές τις παραγγελίες πιθανότατα θα αντικατοπτρίζονται στους λογαριασμούς της εταιρείας σε δύο έως τρία χρόνια», πρόσθεσε ο Tian.
Ακόμα, βέβαια, δεν είναι ξεκάθαρο πότε ακριβώς θα αντικατοπτριστεί η αναμενόμενη αύξηση των παγκόσμιων εσόδων στα δεδομένα.
Τι συνέβη με τις ρωσικές βιομηχανίες όπλων
Ενώ οι κατασκευαστές των ΗΠΑ παρουσίασαν μειωμένα έσοδα, οι ρωσικές εταιρείες όπλων πιθανότατα υπέφεραν περισσότερο λόγω παραγόντων που περιλαμβάνουν διεθνείς κυρώσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Η έκθεση SIPRI περιελάμβανε δεδομένα μόνο από δύο Ρώσους κατασκευαστές όπλων -τη Rostec και την United Shipbuilding Corporation- οι οποίες σημείωσαν συνολική μείωση 12% στα έσοδα το 2022.
Το SIPRI είπε ότι τα δεδομένα από άλλες κορυφαίες ρωσικές εταιρείες που κατασκευάζουν όπλα και εξοπλισμό για τον πόλεμο, όπως η Almaz-Antey και η Tactical Missiles Corporation, δεν συμπεριλήφθηκαν «λόγω της μειωμένης διαφάνειας».